Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó keretein belül a sportot érintő, új intézkedéseket jelentett be. Május 4-től a profi, az amatőr és a tömegsportokban engedélyezik az edzéseket, és a zártkörű rendezvényeket.

A miniszter azt is elmondta, a rendezvény korlátok továbbra is érvényben maradnak, Magyarországon ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket augusztus 15-ig nem lehet tartani, ez jelen helyzetben valószínűleg azt is jelenti, hogy addig biztosan nem rendezhetnek szurkolók előtt mérkőzéseket.

A Magyar Labdarúgó-szövetség a múlt héten közölte, ahhoz képest, hogy a kormány feloldja a koronavírus-járvány miatt meghozott tilalmakat, a rendelet megjelenésétől számított 20. nap utáni szerdán vagy szombaton újraindítja az UEFA nemzetközi sorozataira kvalifikáló bajnokságokat, köztük az NB I-et is. A mai, május 4-én életbe lépő bejelentés és a szövetség múlt heti közlése alapján akár már május 23-án folytatódhat a bajnokság, a folytatás időpontjáról az MLSZ elnökségének kell döntést hoznia. Érdekesség, hogy például Franciaországban lefújtak minden nagyobb sporteseményt egészen szeptemberig, beleértve a francia labdarúgó első osztály (Ligue 1) küzdelmeit is.

A szövetség pontos intézkedései nélkül ugyan még korai találgatni, de nagy a valószínűsége annak, hogy a kormányzati döntés értelmében újraindulhatnak a bajnokságok, így az egyesületek hamarosan megkezdhetik az edzéseket, már amennyiben biztonságosnak vélik. Érdekes helyzetet teremthetnek az új intézkedések, hisz, ha valaki elővigyázatosságból mégsem menne edzésre, mérkőzésre, akkor azt is kezelni kell az egyesületeknek. Amennyiben azonban az MLSZ is a bajnokságok folytatása mellett dönt, úgy kényszerhelyzetbe kerülhetnek a játékosok. Böde Dániel nemrégiben a Nemzeti Sportnak adott interjújában kifakadt, és érthető is a véleménye, amelyben kitért arra, hogy fél, nehogy ő vigye haza az edzésről a fertőzést idős szüleinek, vagy gyermekeinek.

Bár tagadhatatlan, hogy nagyon hiányzik mindenki számára a sport, kérdés, hogy megéri-e kockáztatni az egészségünket miatta, márpedig a jelenlegi helyzetben az újbóli edzéslátogatás, vagy mérkőzés rendezés nem kicsi rizikót hordozhat magában.

Mi a helyzet azokkal a sportágakkal, ahol lefújták az idei, bajnoki kiírásokat? 
Nos, véleményünk szerint ezekben a sportágakban lenne a legnagyobb felelőtlenség újraindítani az edzéseket, hisz pontosan a járvány terjedésének elkerülése érdekében szüntették be a bajnokságokat. Természetesen várjuk az MKSZ álláspontját is a döntéssel kapcsolatban, de érdekes lehet az egyesületek reakciója is.

A profi világban ugyan a csapatok már kiscsoportokban megkezdték az edzéseket, normális sportértékű munkáról egyelőre nem lehet beszélni. vajon ilyen módon is megérné-e folytatni a bajnokságokat? Olvasóink véleményére is kíváncsiak vagyunk a témával kapcsolatban.

Cikkünk a Vasi Korall Kft. támogatásával készült!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!