Hiába szerepelt jól az Egis Körmend együttese a Magyar Kosárlabda Szövetség döntésének értelmében az elmúlt hónapokban elért eredmények semmisnek tekinthetőek. A Rába-parti egyesület ennek ellenére büszke lehet teljesítményére, hiszen a címvédő mögött az ezüstérmes pozícióban állt. A jövő pedig nagyon sok ismeretlent tartogat. Ennek ellenére Hajba Ádám ügyvezetővel megpróbáltunk egy lehetséges forgatókönyvet felvázolni.

A koronavírus okozta kényszerszünet után szinte egyből robbant a bomba, miszerint Matthias Zollner távozik az Egis Körmend együttesétől. Így lényegében nemcsak a keretet, hanem a szakmai stábot is újra kellett gondolnia a vezetőségnek. Žiga Mravljak személyében aztán megtalálták a megfelelő személyt, akinek nem lesz könnyű dolga a nyáron és az új bajnokság során sem.

A vezetőedző személyének kiválasztásakor mennyit nyomott a latba, hogy Žiga Mravljak ismeri a klub koncepcióját?

– Természetesen nagyon fontos volt, hiszen már tavaly elindultunk egy úton, amiről nem szerettünk volna letérni. Žiga Mravljak szinte a kezdetektől jelen volt, így pontosan tudja mik az elképzelések. A másik szempont ami szintén mellette szólt, hogy ismeri a játékosokat. Korábban már sikeresen használta szakmai tudását a képzésük során.

A sajtótájékoztatón elhangzott egy mondat, miszerint külföldi segédedző lép Žiga Mravljak helyére. Ez mit fed pontosan?

– Valóban elhangzott, hogy külföldi segédedzőben gondolkodunk. Egyrészt a magyar piac nagyon szűk és korlátozottak a lehetőségek. Épp ezért ésszerű döntés, hogy a kívánalmaknak megfelelő szakembert találjunk. Ez korábban is jó döntésnek bizonyult, hiszen Žiga Mravljak már nem először dolgozott segítőként a csapatnál.

A körmendi kosárcsapat tervei közt szerepel a nemzetközi kupaindulás?

– Kiváló felvetés, de még sok a bizonytalanság. Egyrészt megkaptuk a lehetőséget, hogy induljunk az Alpok-Adria Kupán valamint az elért eredménynek köszönhetően a FIBA Europe Cup-ban is indulhatnánk. A feltételes mód pedig a sok kérdőjel miatt van. Nem tudjuk a részvételi feltételeket, nem tudjuk mikor kezdődik, milyen lebonyolítási rendszerrel. Amennyiben kedvező lesz a csillagok állása természetesen szeretnénk ezeken részt venni.

Milyen buktatók lehetnek, amikre elsőként nem gondolna egy szurkoló?

– A koronavírus megannyi eshetőséget dobott fel. Kezdésként az országokba való be és kijutás is nagy probléma. Felmerülhet a karantén is, ami a nemzetközi kupában való indulás mellett kihatással lenne a bajnoki szereplésre is. Rengeteg változás várható, elég csak az utazási szokásokat, az engedélyeket nézni. Ráadásul még nem is említettük a repülőjegyek árát, amely szintén változhat a járvány miatt. Felmerült az is, hogy egyes országokba való bejutáshoz teszteket kell elvégezni. Szóval megannyi kérdőjel van, ami tisztázásra vár.

A magyar bajnokságot mennyiben érinti a változás szele?

– Egyelőre még nincs biztos forgatókönyv, erről a szövetség fog hamarosan dönteni. Erre pedig minden csapatnak nagy szüksége lesz, hiszen nem mindegy mikor kezdődik a felkészülés. Egy október elején vagy végén induló szezon esetén is hat héttel korábban kellene megkezdeni az alapozást. Az egy hónap pedig nagyon sok, főleg ha játékosok szerződtetéséről van szó.

Ha már igazolások, milyen koncepciót követve szerződtet játékosokat az Egis Körmend?

– Továbbra is az a cél, hogy minőségi légiósokat hozzunk, akik mellé szeretnénk beépíteni a fiatalokat a csapatba, ezzel hosszabb időszakra megalapozva a körmendi magot. El is árultam, hogy további fiatalok leigazolását is tervezzük. A légiósok esetében az talán jó hír, hogy az árak a vírus miatt nem emelkedtek. Kicsit furcsa most az igazolásokról beszélni, hiszen a korábbi évek során ilyenkor még a bajnoki döntők zajlottak.

Akkor nézzünk ismét egy kicsit előre. A felkészülési tornák elmaradnak idén?

– Nem, erről szó sincs. Mogyorósy Szilárd Emléktornát idén is megtartjuk, csak időpontot és ellenfeleket kell találni. Korábban már komoly együtteseket tudtunk vendégül látni egy-egy torna esetében, idén viszont kérdéses, hogy a vírus miatt milyen szigorítások várhatóak. Nyilván egy csapat sem örülne, ha karanténba kellene vonulni egy felkészülés közepén. Szóval elég képlékeny a dolog, de mindenképp szeretnénk megtartani a felkészülési tornánkat.

Elképzelhető, hogy ezeket a találkozókat zárt kapuk mögött kell majd megrendezni?

– Lehetséges, azonban korábban is előfordult, hogy egy-egy felkészülési mérkőzést üres lelátók előtt játszottuk le. Azt viszont jeleztük az MKOSZ felé, hogy nem szeretnénk zárt kapuk mögött bajnokságot játszani. Nálunk, mint korábban láthatta bárki, a szurkolók jelentik a hatodik embert a pályán. Nélkülük elkezdeni nincs értelme és a németországi bajnokság hajrájára valamint a labdarúgó pályákon tapasztaltakra építve szerintem egyetlen csapat sem örülne ennek a döntésnek. Ha korlátozott lenne a bejutás az pedig igazságtalan helyzetet szülne, hiszen 1500 bérletesünk volt az előző bajnokság indulásakor, ha csak 500 főt lehetne beengedni, ki és mi alapján engedné be a szurkolókat?! Úgy vélem nagyon sok a kérdőjel, amit csak az elkövetkezendő hetek, hónapok tudnak megválaszolni.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!