Gőzerővel készül a Szombathelyi Sportiskola korcsolya szakosztálya a közelgő versenyekre. A Sportligetben új otthonra találó fiatalok között már akadnak igen komoly múlttal és több fényes sikerrel rendelkező versenyzők, akik nagyon örülnek az elkészült új pályának. Ugyanakkor nem felejtik el azt sem, hogy honnan indult a szakosztály.

Zsankó Petrával, Mercs Abigéllel és Bödei Bálinttal egy edzést megelőzően beszélgettünk a múltról, a jelenről és a nem is annyira távoli jövőről. Érdekes volt hallani, hogy mindhárman családjuknak tartják a korcsolya szakosztályt, a csapattársakat és minden egyes szülőt, akik feltétel nélkül támogatják őket minden helyzetben.

Milyennek találjátok az új otthonotokat?

Mercs Abigél: Én személy szerint nagyon jól éreztem magam az Aréna Savaria mögött található pályákon is, de valóban más minőséget képvisel a két helyszín. Itt remek adottságú, minőségi burkolattal ellátott létesítmény vár ránk. Sokkal gyorsabb és jobb a pálya.

Bödei Bálint: Lényegében tényleg mindenünk megvan. A pálya tényleg tökéletes, a kinézete és az elhelyezkedése is megfelelő. Nagyon gyorsan sikerült megszoknunk a pályát és szeretünk itt lenni. Ennek köszönhetően bízunk abban is, hogy a teljesítményünk is jobb lehet.

Zsankó Petra: Ami a pálya megszokását illeti, nekem kicsit speciálisabb a helyzetem, hiszen csak nyáron tudok részt venni a csapattal való munkában. A tanév ideje alatt ugyanis Győrben, az egyetemen vagyok, így nagyobb hangsúlyt az egyéni felkészülést kap. Azt viszont mindenképpen szeretném elmondani, hogy hálásak vagyunk, hogy itt lehetünk és tényleg nemzetközi színvonalú létesítmény segíti a felkészülésünket.

A minőségét és a kanyar ívét sokan megjegyezték, hogy veszélyes, görkorcsolyázóként is így látjátok?

M.A: Azt tudni kell, hogy az igazi görkorcsolya-pályák valóban ilyen kanyarívvel rendelkeznek. Épp ezért nagy rutin kell hozzá, hogy nagy tempó mellett is könnyen menjen végig rajta. Pont ez okozza a legnagyobb különbséget is mondjuk egy utcai versennyel szemben, hogy itt nagy sebességgel lehet haladni és a burkolat is sokkal érzékenyebb a porra és egyéb szennyeződésre, mint más beton.

Rendkívül fiatalok vagytok, mégis rengeteg nagy versenyt nyertetek már meg. Milyen érzés, hogy a kicsik példaképként tekintenek rátok?

ZS.P: Valóban furcsa érzés, ugyanakkor nagy motivációt jelent nekünk. Segítjük és tanácsokkal látjuk el őket, ugyanakkor mi is tanulhatunk tőlük. Ráadásul még szorosabbá fűzi a kapcsolatunkat a kicsikkel, hogy a mi általunk már bejárt úttal példát mutatunk és burkolt üzenetet is kapnak ezáltal: ha keményen dolgozol, egyszer Te is eljuthatsz erre vagy ennél magasabb szintre is.

M.A: Azért azt is tegyük hozzá, hogy a sikerek és a példamutatás egyik alapkövét az edzők teszik le nálunk. Ők vannak ott mellettünk, segítenek a felkészülés során és a versenyeknél is próbálnak valami pluszt adni, amivel jobb eredményekre sarkalljuk magunkat. Ráadásul nemcsak a sporttal kapcsolatosan, hanem magánéletbeli problémákkal is megkereshetjük őket.

B.B: Nekem fiúként kifejezetten az tetszik, hogy már az erősebbik nem is nagyon nyitott a görkorcsolya iránt. Egyre többen próbálják ki és nézik el a nagyok által mutatott technikákat.

Mit jelent számotokra a görkorcsolyasport?

M.A: Lényegében egyetlen szóval össze lehet foglalni. Nekünk a családot jelenti.

B.B: A görkorcsolya az, amiért bármit képesek vagyunk lemondani. Mi edzésre, edzőtáborba és versenyekre járunk, amíg mások szórakoznak, pihennek. Lényegében ez a sport is egy életforma, ami a napirend egyik meghatározója. Ennek eredményeként rengeteg időt töltünk egymással, az edzőkkel és a csapattársak szüleivel is, akikhez ugyanúgy fordulhatunk a problémánkkal.

Van egy szomorú statisztikai adat is, amely azt mutatja, hogy a korcsolyát a húszas évek elején a legtöbben abbahagyják. Mit gondoltok miért van ez így?

ZS.P: Talán ez engem érint leginkább, hiszen 19 éves vagyok és bevallom nekem is megfordult a fejemben, amikor felkerültem egyetemre. Teljesen más lett az életvitelem, hiszen új közegbe kerültem, ismeretlen arcok közé. Az edzéseken jobbára egyedül vagyok, egyedül készülök, ettől pedig nagyon féltem, hogy nem fogom megugrani a lécet. Talán a felborult napirend, a sokasodó feladatok – mint a tanulás, zh-k vagy épp a munka – ami válaszút elé állítja a sportolókat. Abban biztos vagyok, hogy amíg lehet Én szeretnék korcsolyázni és nem alibi szinten.

Milyen célok lebegnek a szemetek előtt, amit szeretnétek elérni?

B.B: A lányok talán nem haragudnak meg, ha mindenki nevében mondom: minél magasabb szint elérése a cél. Nyilván ennek a csúcsa az olimpia, aztán a nagyobb nemzetközi versenyek. Én, személy szerint jégen szeretnék kijutni az ötkarikás játékokra így a fővárosi korcsolya központban szeretném folytatni a felsőfokú tanulmányaimat.

Mennyire befolyásolja a pályafutást a sérülés?

M.A: Sajnos egyetlen sérülés sem jön jókor, nekem pedig a tavalyi évemet alaposan megnehezítette. Egy csigolyatörésből majd egy bokaszalag-szakadásból kellett felgyógyulnom, de ezekből a hullámvölgyekből a család és a barátok segítségével sikerül kijönni.

ZS.P: Azt azért hozzá kell tenni, hogy nincs egyetlen élsport sem sérülések nélkül. Odafigyeléssel persze megpróbáljuk kiküszöbölni, de sajnos nem mindig lehet megelőzni a bajt. Ilyenkor viszont jól eső érzés, hogy mindenki mellettünk áll, segít, tanácsot ad, támogat minket. Lényegében nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is erősnek kell lenni egy versenyzőnek, ezek a pofonok pedig szintén felkészítenek minket az életre.

Ha nem épp a korcsolyapályán vagytok, akkor mivel töltitek a szabadidőtöket?

M.A: Nagyon kevés időnk van, de ha mégis jut, akkor leginkább a családdal, a barátnőimmel és a barátommal szeretek kikapcsolódni.

ZS.P: Én elég aktív vagyok, így más sportokat szeretek kipróbálni. Nagyon tetszik például az evezés, ugyanakkor szeretek és tudok visszavonulni is mondjuk egy könyv társaságában. Persze egyetem alatt sok lehetőség nincs rá, de a nyári időszakban mindig szakítok erre is időt.

B.B: Én is a minőségi kikapcsolódás híve vagyok. Nagyon szeretek játszani, beszélgetni és lényegében a családom, barátok és a barátnőm társaságát élvezni.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!