Tíz évvel ezelőtt a spanyol válogatott számított a legfőbb favoritnak a 2010-es labdarúgó világbajnokságon. A vuvuzela zaja legalább annyira megosztotta a nézőket, mint a Hollandia-Spanyolország összecsapása. Két, nagyon jó formában lévő csapat találkozott, mindkét gárdában igazi világklasszisokkal teletűzdelve. Mégis másról marad emlékezetes a derbi.

Talán a hollandok is tudták, hogy a spanyol tiki-taka ellenszere a kemény és határozott fellépés lehet. Ugyanakkor nagyon elmosódott Nigel De Jongnak köszönhetően ez a határvonal, aki az első félidőben minimum piros lapot érően, a testi épséget veszélyeztető módon, magas és nyújtott lábbal “próbálta szerelni” Xabi Alonsót.

Nem volt könnyű helyzetben a találkozó játékvezetője, az angol Howard Webb, aki talán takarásból láthatta a jelenetet. A spanyol játékosok reklamálása ellenére és a nézők meglepetésére csak sárga lappal jutalmazta a narancsmezesek középpályásának akcióját. Természetesen nem is maradtak el azok a mémek, amelyek a sípmestert valamint a játékost figurázták ki az eset kapcsán.

Neki köszönhetően terjedt el a világon az a kifejezés, hogy dejongolás – ami a rúgás módjára irányult. Egyébként utólag elismerte a játékos is, hogy szerencséje volt, hogy megúszta a kiállítást. Ennek ellenére sem kerülte el végzetét a holland válogatott. A spanyolok taktikus focija a hosszabbítás során célt ért és megszerezték első és idáig egyetlen világbajnoki címüket.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!