Nagy kérdés, labdarúgásban mennyit ér az olimpiai bajnoki cím. Aki viszont látta a pályafutása során megannyi nagy trófeát elhódító Dani Alves gesztusait, aligha véli úgy, hogy semmit… A 38 éves bekk a brazil válogatott három túlkoros játékosának egyikeként, csapatkapitányként vezette ki a sárga mezeseket a jokohamai stadion gyepére, abban a stadionban, ahol 2002-ben Németország legyőzésével ötödször jött össze a világbajnoki arany Brazíliának.

A helyszín kapcsán így már eleve jó érzésük lehetett az olimpiai döntőbe Mexikó ellen tizenegyesekkel bejutó dél-amerikaiaknak.

Spanyolország is túlórából érkezett, ráadásul duplán, a megannyi, az Európa-bajnokságot is megjáró játékost felvonultató csapat a negyeddöntőben Elefántcsontparton (5–2), majd az elődöntőben Japánon (1–0) is hosszabbítás után jutott túl.

S a ráadás 30 percet az olimpiai fináléban sem tudták elkerülni a felek.

Pedig Brazíliának remek esélye lett volna arra, hogy már 90 perc alatt megnyerje a meccset és ezzel megvédje a címét. Az első játékrészben ugyan a spanyolok birtokolták többet a labdát, a veszélyesebb helyzeteket a brazilok dolgozták ki. A 34. percben egy beívelés után az Eb-n sem épp a megbízhatóság szobrának bizonyuló Unai Simón rosszul jött ki a kapujából, a homályba öklözött , majd letarolta Cunhát. Az esetet visszanézték videón, négy perccel később pedig már jöhetett is Richarlison tizenegyese – a tizenegyes, amelyet az Everton támadója értékesítés helyett másfél méterrel a jobb felső sarok fölé lőtt az olasz Jorginhót idéző megtorpanós, szökkenős, dobbantós lövésfelvezetés után.

A szünetre ezzel együtt előnnyel vonultak a brazilok: a 45+2. percben épp Cunha volt az, aki kihasználta a spanyol védelem teszetoszaságát, és a magasan a levegőbe rúgott labdát levéve két bekk között hat-hét méterről a kapuba lőtt (1–0).

A fordulás után több kockázatot vállaltak a spanyolok, s egy jobb oldali beadás, majd Mikel Oyarzabal mesteri érkezése után egyenlítettek is (1–1). Ekkor a 61. percben jártunk – a brazilokban pedig még volt egy ritmusváltásnyi energia, Richarlison, majd Cunha került ziccerbe, de az előnyt nem sikerült visszaszerezni ekkor még.

Jött a hosszabbítás, ahol ismét csak Brazília tűnt veszélyesebbnek. A 108. percben egy spanyol szöglet után jött el a döntő kontra pillanata, Malcom átvette a szintén csereként beálló Jesús Vallejo mellett a labdát, lefutotta a Real Madridnál (legutóbb kölcsönben: Granada) pallérozódó bekket, és balról, éles szögből kilőtte a hosszút. Unai Simón lábbal ugyan beleért a lövésbe, de védeni nem tudott.

A spanyolok erőlködtek, de valódi helyzetet nem tudtak kialakítani a hátralévő időben. Brazília ezzel megvédte a címét – s mindössze a negyedik nemzet lett, amelynek ez összejött férfi labdarúgásban. 2–1

TOKIÓ 2020 LABDARÚGÁS, FÉRFIAK DÖNTŐ
Brazília–Spanyolország 2–1 (1–0, 1–1, 1–1) – h. u.
Jokohama, Nissan Stadion. Vezette: Beath (ausztrál)

BRAZÍLIA: Santos – Dani Alves, Nino, Diego Carlos, Arana – Douglas Luiz, Guimaraes – Antony (Menino, 112.), Cunha (Malcom, 91.), Claudinho (Reinier, 106.) – Richarlison (Paulinho, 114.). Szövetségi edző: André Jardine.

SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – O. Gil (Miranda, 91.), E. García, P. Torres, Cucurella (Vallejo, 91.) – Zubimendi (Moncayola, 112.) – Merino (Soler, a szünetben), Pedri – M. Asensio (B. Gil, a szünetben), Oyarzabal (Rafa Mir, 104.), D. Olmo. Szövetségi edző: Luis de la Fuente
Gólszerző: Cunha (45+2.), Malcom (108.), ill. Oyarzabal (61.)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!