Az előzetes erőviszonyok alapján a mindkét magyar sorozatban címvédő, Bajnokok Ligája-főtáblás Nyíregyházának a női röplabda Extraliga pénteken rajtoló új idényében a Békéscsaba és a Vasas lesz a két fő kihívója.
A nyírségieket irányító Németh Szabolcs a szezont felvezető sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az előző idényben kulcsfontosságú volt, hogy sikerült hat hónapon át “csúcson tartani” a játékosokat.
“A mostani szezon a nemzetközi szereplés miatt teljesen új feladat lesz. Izgatottan várjuk, hogy a BL-főtáblán összecsapjunk a röplabda elitjével. A cél, hogy az esetleges vereségekből a lehető legtöbbet tanuljunk” – mondta a tréner.
Németh szerint együttese becsülettel csinálta végig a tizenkét hetes felkészülést, de a lényeg, hogy tavaszra, a Magyar Kupa és a bajnokság végjátékára álljon készen, addig mérkőzésről mérkőzésre kell egyre jobban összecsiszolódjon.
“Hat játékost szerződtettünk, próbáltunk az előző idényhez képest jobb, tapasztaltabb röplabdázókat idehozni. Szerintem ez sikerült, így a címvédés a cél mindkét sorozatban” – jelentette ki Németh Szabolcs.
Pintér Andrea, a nyíregyháziak centere kifejtette, hosszú út vár rájuk, sok meccsük lesz a szezonban, de a szakmai stáb úgy rakta össze a programot, hogy mindenki a maximumot tudja kihozni magából.
A kihívók közül a tavasszal mindkét fronton ezüstérmes Békéscsaba – amely a szezonnyitón az MTK-t fogadja – öt új idegenlégióst igazolt, köztük több “jó” ismerőst is: a szerb ütő Sara Klisura az elmúlt két szezonban Kaposváron játszott, a horvát válogatott center Ema Strunjak a Vasasban, míg a szlovén feladó Sara Najdic Nyíregyházán röplabdázott. Tóth Gábor vezetőedző CEV Kupában is érdekelt csapata ezúttal is a dobogó legmagasabb fokára tör, ráadásul, miután koronavírus-fertőzések miatt az áprilisi bajnoki döntőt nem tudta lejátszani, várhatóan duplán motivált lesz.
A másik fő kihívó, az előző idényben bronzérmes Vasas Jannisz Atanaszopulosz személyében rutinos görög edzőt, mellette pedig elsősorban magyar válogatott játékosokat szerződtetett a nyáron. Az együttes négy fronton küzd, ugyanis a hazai versenyek mellett a CEV Kupában és a Közép-európai Ligában is szerepel. Az érkezők közül Király-Tálas Zsuzsanna, Vezsenyi Adrienn és Papp Orsolya ott volt a nyári Európa-bajnokságon, míg Kump Alíz az utolsó keretszűkítés áldozata lett. Mellettük visszatért a korábbi közönségkedvenc azeri Ajsan Abdulazimova is, a klubnál pedig abban bíznak, hogy sikerül visszahódítani a bajnoki és a kupaaranyat is.
A többi együttes közül az előző idényben kupabronzérmes Kaposvártól – amely a Challenge Kupában szerepel – távozott a sikeredző, Sasa Nedeljkovic mellett több kulcsjátékos is, és bár a helyükre négy új légióst szerződtetett az új francia tréner, Vincent Lacombe, a somogyiak kerete az elmúlt évekhez képest gyengébbnek tűnik. Ennek ellenére ők, valamint a nyáron alaposan megerősödött Szent Benedek Röplabda Akadémia is könnyen borsot törhet a “nagyok” orra alá, és erre készül a szezonnak jobbára fiatal játékosokkal nekivágó UTE is.
Az Extraliga másik két csapata közül az MTK Budapest hosszú évek után először külföldi játékosokat is igazolt, míg a DVTK számára – amely csak azért őrizhette meg élvonalbeli tagságát, mert az NB I-ből senki nem vállalta az indulást – ezúttal is a kiesés elkerülése lehet a fő cél.
A csapatok a március 6-ig tartó alapszakaszban oda-visszavágót játszanak egymással, a március 18-án induló rájátszásba mind a nyolc együttes bejut: a legjobb négy választhat magának ellenfelet a negyeddöntőre. A párharcok az egyik fél harmadik győzelméig tartanak, a 7-8. helyért rendezett helyosztó vesztese kiesik az NB I-be.

A női Extraliga 2021/22-es idényének csapatai:
———————————————-
1. MCM-Diamant Kaposvár, DVTK, Fatum-Nyíregyháza (címvédő), MTK Budapest, Swietelsky-Békéscsaba, Szent Benedek RA, UTE, Vasas Óbuda

Az eddigi győztesek:
11-szeres: NIM SE
10-szeres: BSE, Újpesti Dózsa
6-szoros: Tungsram SC, Eger, Vasas SC, Nyíregyháza
5-szörös: Békéscsaba
2-szeres: Columbia SE, Ganz TE, Vasas Turbó, VM Háztartási Bolt, Bp. Vasas Izzó
1-szeres: Bp. Haladás, Vértes Volán SE

Az elmúlt tíz év döntői:
2012: Vasas-Óbuda-Hofeka – TEVA-Gödöllői RC 3-2
2013: Vasas Óbuda – TEVA-Gödöllői RC 3-2
2014: Linamar-Békéscsabai RSE – Vasas Óbuda 3-0
2015: Linamar-Békéscsabai RSE – Vasas Óbuda 3-1
2016: Linamar-Békéscsabai RSE – Vasas Óbuda 3-0
2017: Linamar-Békéscsabai RSE – Vasas Óbuda 3-0
2018: Linamar-Békéscsabai RSE – Fatum Nyíregyháza 3-1
2019: Vasas Óbuda-Fatum Nyíregyháza 3-0
2020: A koronavírus-járvány miatt nem hirdettek bajnokot.
2021: Fatum Nyíregyháza – Swietelsky-BRSE 3-0

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!