A Vas Megyei I. osztályú labdarúgó bajnokság pihenőre ment egy időre, mi pedig – az elmúlt évek szokásaihoz híven – ismét elemezgetjük egy kicsit a tabellát, a csapatok teljesítményét, és megpróbálunk megszólaltatni résztvevőket is.

Első körben érdemes visszatekinteni a mögöttünk hagyott nyárra, amikor is augusztusban már mentek a találgatások, vajon mely csapatok érhetnek oda a dobogóra a végelszámolásnál. Nos, ezen tippek leadásakor a Celldömölk, a Király, a Sárvár és a Vép neve merült fel a legsűrűbben, mint lehetséges befutók, ezek a tippek pedig beigazolódtak, hisz az említett 4 együttes, ebben a sorrendben áll a tabellán úgy, hogy mindössze egy-egy pont választja el őket.

Azt nehéz elképzelni, hogy a tavaszi 15 forduló az élmezőnyt tekintve ne erről a 4 csapatról szóljon, de érdemes megemlíteni az 5. és a 6. helyezett gárdát is, hisz a két újoncról van szó.

Az 5. helyen álló Haladás-Zanat együttese simán nyerte meg az előző szezonban a másodosztály küzdelmeit, így bizakodva várhatták az első osztályú bajnokságot. A bajnokságot felemás eredményekkel kezdték, talán ekkor még az önbizalmuk nem volt teljesen a helyén, hisz hiába játszottak többször szoros meccset, rendre nem az ő irányukba billent a mérleg, ilyen derbi volt számukra a Bük, vagy az éllovas Celldömölk elleni találkozó.

Ezt követően aztán szárnyalni kezdett a csapat: ugyan az Egyházasrádóc legyőzése után a Királytól kikaptak, de a kalkulálható vereséget követően győzni tudtak Kőszegen (1:0) – az ellen a Kőszeg ellen, akik az élmezőny minden tagjától pontokat loptak – ,majd legyőzték a Jánosházát, a másik újonc Táplánt (6:0), a Répcelakot (3:0), valamint a Lukácsházát (7:0) is, remek sorozatuknak ismét egy kalkulálható vereség vetett véget, hisz a Sárvár tudta elvinni a 3 pontot Szombathelyről. Ezt követően két balszerencsés meccs következett számukra, hisz kikaptak a Véptől és Rábapatyról is pont nélkül kellett hazajönniük, de az utolsó körben legyőzték a Szentgotthárdot, így jó szájízzel térhettek téli pihenőjükre.

A zöld-fehérek a kapott gólok számában nagyon jól teljesítettek az ősz során, a Véppel és a Bükkel karöltve csupán 17 alkalommal rezzent meg a hálójuk, amelynél csak a Celldömölk büszkélkedhet jobb mutatóval.

Ellentétes utat járt be a másik újonc, akik a 6. helyen telelhetnek, ez mindenképpen meglepetés az előzetes várakozásokhoz, valamint a szezon elejéhez képest. Lássuk, az ő útjukat…

A táplániak hatalmas csatában, végül 1 ponttal előzték meg a Nádasd együttesét a másodosztály déli régiójában, ezzel pedig kiharcolták a feljutás lehetőségét az első osztályba. Jó pár év telt el azután, hogy a csapat ismét első osztályú legyen, korábban ezen a szinten rendre a kiesés elkerüléséért küzdött a csapat, és úgy tűnt a szezonkezdet után, hogy ez idén sem lesz másképp. Két vereséggel indított a gárda: előbb Egyházasrádócon (a végül téli sereghajtótól) kaptak ki nagyon simán, majd egy gólzáporos összecsapáson a Király SE ellen is alulmaradtak.

Ezt követően legyőzte a Kőszeget, majd a Jánosházát is a csapat, ám a két remek sikert egy nagyon csúfos vereség követte a Vép ellen. A 6 gólos vereség után a táplániak Répcelakra utaztak, ahol már 3 gólos hátrányban is voltak, és a múlthéti hatos biztosan ott volt a fejekben, ám ennek ellenére sem adták fel, és szenzációs fordítást produkáltak. Ezt követően egy 96. perces pontmentés következett a Lukácsháza ellen, amelyet az őszi szezon legnagyobb arányú veresége követett, hisz a Sárvár 9-et vágott nekik odahaza.

Nem a legjobb szájízzel várhatták tehát a Haladás-Zanat elleni “újoncok” rangadóját, amely végül nagyon sima vendég sikert hozott, így 9 fordulót követően a legtöbb kapott góllal állt a gárda.

A szezon vége felé kezdett látszani, hogy a csapat valahol a középmezőnyben helyezkedhet majd el, inkább annak is a végén, hisz temérdek gólt kaptak. Az utolsó harmadát az őszi szezonnak azonban nagyon megnyomta a Táplán: előbb Rábapatyon arattak 3:1-es sikert, majd ugyan ilyen arányban a Szentgotthárdot is legyőzték, ezzel nem volt vége, hisz a Körmendet, valamint a Vasvárt is két vállra fektették, és ha már ennyire belejöttek, akkor a Bük sem maradt ki a sorból, így öt meccses győzelmi sorozat után várhatták az utolsó játéknapot, ahol a Celldömölk volt az ellenfelük. Nos, ahogy az az ősz során kiderült, a Táplán nem az éllovasok megszorongatásában jeleskedik, ráadásul a celldömölkiek számára az őszi elsőség volt a tét, így végül a Táplán vereséggel, de szenzációs hajrát produkálva a 6. helyen zárta az őszt.

Ami jól látszik, hogy a táplániaknak a védekezésüket kell a tavaszra rendbe tenniük a náluk nagyobb játékerőt képviselő csapatok ellen, hisz az ősz során ők kapták a legtöbb gólt a bajnokságban, szám szerint 47-et.

A két újonc tehát joggal lehet büszke arra, amit az ősz során bemutatott, és kíváncsian várjuk, hogy 2022-ben hogyan teljesítenek majd, a jövőhéten pedig újabb elemzéssel jövünk , amikor a tabella hátsó felében tanyázó csapatokkal foglalkozunk.

TABELLA

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!