Vélhetően az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elöljárói sem számítottak rá, amikor bevezették a harmadik számú európai kupasorozatot, az Európa-konferencialigát (Ekl), hogy a sorozat első döntője lázba hozza a két résztvevőt és a mérkőzésnek helyet adó várost is. Talán visszafogottabb érdeklődésre számítva jelölték ki helyszínnek Albánia fővárosát, Tiranát, illetve húszezer férőhelyes stadionját, a Kombëtare Arenát.

A jegyeket pillanatok alatt elkapkodták, de egyelőre senki sem tudja, hogyan fogja „elbírni” Tirana a hírek szerint legalább nyolcvanezer római és hatvanezer rotterdami szurkoló hadát. Albániában mindenesetre gőzerővel készülnek, országos munkaszüneti napot rendeltek el szerdára, átalakítják a közlekedési hálózatot a belvárosban, és az ország történetének legfontosabb sporteseményeként hirdetik a mérkőzést.

Nem csupán azért alakult ki a faramuci helyzet, mert két, nagy szurkolótábort felvonultató csapat találkozik a döntőben – azért is, mert mindkettő rendkívül ki van éhezve a sikerre. A Feyenoord épp húsz éve, 2002-ben játszott legutóbb európai kupadöntőt (3–2-re győzött a Dortmund ellen az UEFA-kupában), a Roma pedig eddigi egyetlen európai kupagyőzelmét még 1961-ben aratta a Vásárvárosok Kupájában (amely az UEFA által el nem ismert sorozat), 31 éve járt legutóbb döntőben (1991-ben az Internazionale ellen 0–2 és 1–0 az UEFA-kupában) és az Olasz Kupa 2008-as megnyerése óta, vagyis immár 14 éve nem nyert semmit.

Nem csoda, hogy az Ekl-döntőt felvezető sajtótájékoztatón José Mourinho, a Roma vezetőedzője úgy fogalmazott: „Ez a mi Bajnokok Ligája-döntőnk!”   A portugál szakember a Portóval és az Internazionaléval is megnyerte már a Bajnokok Ligáját, ám átérzi, hogy Rómában tizennégy év várakozás után az Ekl-győzelem is óriási siker lenne.

„Nekem is van múltam  edzőként , a Roma pedig nagy klub   – fogalmazott José Mourinho, aki Udo Lattek és Giovanni Trapattoni után a harmadik olyan edző lehet, aki három különböző európai kupát nyer.  –   Van egy kis szerepem benne, hogy most itt lehetünk, lépésről lépésre egyre fontosabbá vált nekünk ez a sorozat.  Büszkén  néztük   az elődöntőben  a zsúfolásig megtelt stadionok at,   összesen  százhetvenezer  szurkoló val. Minden fináléban  ötven-ötven százalék esélye van a két csapatnak , de mindent megteszünk, hogy ez ötvenegy–negyvenkilenc arányban a  mi javunkra  módosuljon. Eddig mindig szerencsém volt,  játékosaim a maximumot nyújtották a döntőkben, amelyekbe eljutottunk. A nagy pillanatban mindig készen álltak, bízom benne, így lesz most is.”

„Cserében” a rómaiak kapusa, José Mourinho honfitársa, Rui Patrício az edzőt dicsérte.
„Bizakodó vagyok, mert José Mourinho a világ legjobb edzője  – mondta Rui Patrício az UEFA honlapjának. – Nagyszerű idényünk volt, jó vele dolgozni, nem kétséges, hogy mindent értünk, a csapatért tesz, ezért is sikerült bejutnunk a döntőbe. Először vagyok valamely klubcsapatommal európai kupasorozat fináléjában, ez volt az egyik fő egyéni célom. Az, hogy a Roma ilyen régen nem nyert trófeát, motivált minket, egyben nagy felelősséget is rótt ránk. Szerintem minden játékos átérzi ennek a súlyát.”

A Feyenoord vezetőedzőjét, Arne Slotot viszont nem saját labdarúgója dicsérte, hanem a két nagy holland rivális, az Ajax és a PSV dán legendája, Frank Arnesen.

„Kivételes edző, aki az elmúlt években már bizonyított a nagyszerű futballt játszó AZ-tel – fogalmazott az 1988-as BEK-győztes a Voetbal Internationalban. – Még a bajnoki címet is megszerezhette volna az Ajax előtt, ha nem jön a koronavírus-járvány. Példátlan, milyen rövid idő alatt lett klasszis edző. Stílust adott a Feyenoordnak, és a játékosok egyénileg is nagyon gyorsan fejlődnek a keze alatt. Nem csoda, hogy a legnagyobb csapatok érdeklődnek iránta. Óriási lenne, ha negyvenhárom évesen máris európai kupát nyerne.”

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
DÖNTŐ
ROMA (olasz) – FEYENOORD (holland)    – élőben az NSO-n!
Tirana, 21 óra (Tv: M4 Sport). Vezeti:   Kovács I. (romániai)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!