Fennállása legnagyobb sikere előtt állt pénteken este a gyergyói jégkorongozás. A Gyergyói HK és az FTC-Telekom együttesei hat mérkőzés után kialakuló 3:3-as állásnál készült egymásnak feszülni az Erste-liga döntőjének mindent eldöntő csatájában. Javítási lehetőség már nincs, a feszültség tovább nem már fokozható. Sajnos a székelyföldi jégcsarnok befogadóképessége sem, ellenkező esetben olyanok további százai is ott bámultak volna a lelátókon, akik korábban soha nem hallották közelről a palánkok döngését. Így is legalább 1300 néző zsúfolódott be az 1982 januárjában átadott létesítmény tribünjeire.

A dokumentálhatóan 75 éves múltra visszatekintő gyergyói hokisport eddig többnyire a közeli nagy testvér, Csíkszereda árnyékában éldegélt, annak minden frusztrációjával együtt. Az „ántevilágban” a játékosok diktatórikus elvezénylése táplálta ezt az érzést, a ’89-es romániai változások után pedig egy nem egészen 20 ezres kisváros vékony gazdasági potenciálja által állított korlátok. A klub ennek megfelelően sokáig a vegetálás és a megszűnés határán billegett, eközben 2002-ben mégis román bajnoki döntőig jutott. Az elődöntőben a jóval esélyesebb Csíkszeredai Sportklub csapatát felülmúlva az akkor Progym-Apicom néven futó formáció a fináléban ugyan alulmaradt a Bukaresti Steauával szemben, ezidáig azonban az az ezüstérem csillog a legfényesebben. A lényegi változás 2018 tavaszán következett be, amikor a környék legpotensebb vállalkozója, a Bayer cégcsoport vezetője, Balázs Attila mellé felsorakozott egy székelyföldi gyökereket ápoló vállalkozói és baráti kör. Létrejött a Gyergyói Hoki Klub, amely 1:3-as összesített állásból, a legutóbbi meccsen pedig ugyancsak 1-3-as vesztes pozícióból felállva vívta ki a mindent eldöntő meccs lehetőségét.

A fáma arról szólt, hogy már a meccsnap reggelén valamennyi jegy elfogyott, ami viszont egészen biztos, hogy a bejáratoknál két órával a kezdés előtt óriási, de kedélyes tolongás közepette vártak bejutásra a szurkolók. Eleve jelentős sorok tartottak a csarnok mögötti labdarúgó kispálya felé is, ahol amolyan szurkolói zónát rendeztek be óriáskivetítővel. Óriásinak minősíthető az a hiba is, hogy a helyszínen semmilyen alkoholos szurkolói „segédeszközt” árusítását nem engedélyezte a romániai jogszabály, de a helyiek kreativitása ezt a problémát is megoldotta.

A hátunk mögött ülő szurkolók épp azt taglalták, hogy az egygólos előny roppant törékeny jószág,

amikor Rinne is megmutathatta, miért is Gyergyószentmiklós kedvence: a 26. percben hatalmas védést mutatott be Seregély közelről, középről leadott lövésénél. Négy perccel később azonban már ő is tehetetlen volt, a zöld-fehérek gyorsabb, erőszakosabb játéka góllá érett, Betteridge volt eredményes. És kezdődhetett újra minden elölről.

A harmadik harmad elején aztán a második gyergyói emberelőny is másodperceken belül góllá érett. Alig huppant le a büntetőpadra a visszahúzásért kiállított fradista Nagy Gergő, Haaranen – a szurkolói folklór számára csak Hárijános – máris értékesítette a lehetőséget. Hiába szórták ki hamarosan Trancát is, a budapesti együttes képtelen volt kihasználni az emberfölényt, a folytatásban egyre inkább kiütközött a vendégek fáradtsága, míg a hazaiak akkumulátorait folyamatosan töltötte a szünet nélkül „üzemelő” szurkolói biztatás.

Az utolsó percek már a hazaiak biztonsági játékával, az FTC egyre pontatlanabb próbálkozásaival, no meg Rinne védéseivel teltek, aztán „felrobbant” a csarnok. Gyergyószentmiklós sporttörténete eddigi csúcsára ért, a Fradi pedig idén kénytelen a harmincadik magyar bajnoki címével vigasztalódni. Ami önmagában ugyancsak történelmi tett.  Az éjszaka természetesen már a jégcsarnokban elkezdődött, és lapzártáig biztosan nem érhet véget. Egy székelyföldi kisváros álma valóra vált, az Erste-liga trófeája pedig Csíkszereda után egy éven át Gyergyószentmiklóson pihen. Ha a helyieken múlik, akár tovább is.

JÉGKORONG ERSTE LIGA – DÖNTŐ, 7. MÉRKŐZÉS
Gyergyói HK (romániai)–FTC-Telekom 2–1 (1–0, 0–1, 1–0)
Gyergyószentmiklós, 1270 néző. V: Rencz, Soós, Muzsik, Váczi.

GYERGYÓ: RINNE – HAARANEN 1 (1), Marttinen / Fejes, Saari / Imre, Kozma Zs. – Bodó, B. Orbán, SYLVESTRE (1) / Sándor-Székely, Szigeti, Tranca / Császár, DiDiomete, Vincze P. 1 / Bíró G., Csiszer, Silló. Edző: Szilassy Zoltán
FTC: ARANY G. – Hrabal, Marva / Kärmeniemi, Seregély Máté / Boros, Mesikämmen / Kucsma – Bán, NAGY G., Turbucz / Betteridge 1, SAILIO, Sointu / Farkas Lőrinc, Tóth A., Tóth G. / Galántai, Kozma D., Kreisz B. Edző: Fodor Szabolcs
Kapura lövések: 32–34.
Gól – emberelőnyből: 2/2, ill. 1/0.
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc eredménye: 4–3 a Gyergyó javára

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!