Nagyjából három évvel ezelőtt hasonló volt a helyzet, mint most. A többség azt találgatta, vajon hol folytatja az akkor már a Salzburgból és az osztrák ligából felfelé kilógó tehetséges játékos. Több patinás topklub is érdeklődött iránta, sokáig úgy tűnt, hogy a Milan lesz a befutó, ám Szoboszlai Dominik 2020 decemberében végül 22 millió euróért az RB Leipzighez igazolt.

A menedzsmentjével együtt azt is elmondták, azért választották a lipcsei klubot, mert úgy érezték, ott folytatódhat leginkább az addigi fejlődési folyamat. És ez beigazolódott. Pedig a kezdet egyáltalán nem volt egyszerű. Az első fél évben makacs szeméremcsont-gyulladással bajlódott, emiatt sokáig húzódott a bemutatkozása, és ami talán még fájóbb lehetett, a 2021-es Európa-bajnokságon sem léphetett pályára. Végül 2021 augusztusában, a Mainz ellen idegenben 1–0-ra elvesztett mérkőzésen mutatkozott be a Bundesligában.

A következő találkozó már sokkal emlékezetesebbre sikerült. Első alkalommal volt eredményes az RB Leipzigben – méghozzá egyből kétszer. A Stuttgart ellen 4–0-ra megnyert bajnokin duplázott, a második, szabadrúgásból szerzett gólja kimondottan emlékezetes, a bundesliga.com pedig a forduló legjobbjának választotta.

„Szerencsére egész jó napot fogtam ki, de ehhez kellett a csapat is – nyilatkozta lapunknak a mérkőzés után. – Jesse Marsch vezetőedző semmi extrát nem kért, csak annyit mondott, hogy hozzam ki magamból azt, ami bennem van. Már annak is örültem, hogy végre játszhatok, és hogy a zárt kapus időszak után ismét nézők előtt rendezik a meccseket. Az már csak ráadás, hogy két gólt szereztem, most a játékperc a legfontosabb.”

Októberben győztes gólt szerzett a kupában a Babelsberg ellen (1–0), a Fürth ellen pedig gólt és gólpasszt könyvelhetett el a bajnokságban. Még abban a naptári évben négy BL-találkozón bizonyíthatott, sőt, a Paris Saint-­Germain ellen büntetőből lőtt fontos egyenlítő gólt (2–2), valamint betalált a Manchester City ellen 2–1-re megnyert összecsapáson. Decemberben aztán edzőt váltott a csapat, Jesse Marsch helyére Domenico Tedesco érkezett, akinél Szoboszlai Dominik hátrébb került a rangsorban, nem számított alapembernek. Az viszont utólag kijelenthető, hogy a magyar futballista 2021 őszén letette a névjegyét Lipcsében.

Az első lipcsei idényét tíz góllal, kilenc gólpasszal és 2126 játékperccel zárta, tavasszal azonban az új edzőnél kevesebb lehetőséget kapott, nem számított stabil kezdőnek. Év elején kisebb sérülés is hátráltatta, de amikor lehetett, próbált bizonyítani. A Hoffenheim ellen (3–0) gólt és gólpasszt jegyzett, a Leverkusen ellen pedig győztes gólt szerzett. Ugyanakkor ez egy olyan időszak volt, amikor alaposan meg kellett harcolnia a játékpercekért.

Az RB Leipzig a 2021–2022-es évadban a negyedik helyen zárt a Bundesligában, az Európa-ligában az elődöntőig jutott, és története eddigi legnagyobb sikerét elérve megnyerte a Német Kupát. Szoboszlai Dominik a 61. percben csereként állt be a Freiburg ellen tizenegyesekkel 5–3-ra megnyert fináléban, amelyben négy magyar labdarúgó is pályára lépett. Gulácsi Péter és Willi Orbán végigjátszotta a találkozót, Orbán gólpasszt adott és a tizenegyespárbajban sem rontott. A túloldalon Sallai Roland kezdőként 79 percet játszott, szintén gólpasszt adott. Most szombaton a sérülése után még nem százszázalékos Gulácsi Péter biztosan nem véd, Willi Orbán viszont bizonyára ott lesz a kezdőben, akárcsak a kiváló formában lévő Szoboszlai Dominik.

20.00: RB Leipzig–Eintracht Frankfurt (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!