Már a kezdés előtt 25 perccel váratlanul felcsendült a Reptér, a fantasztikus Korda György hangja betöltötte az Arena Stozice hatalmas légterét. Nem maradt magára sem a magyar, sem a szlovák nemzeti együttes, a mieinket többek közt Sióagárdról, Somberekről, Szekszárdról és Tengelicről érkező drukkerek buzdították. Ezeket a feliratokat egyébként csak addig láttuk, amíg a szervezők le nem szedették a reklámtáblákról.

Zónával kezdtek a szlovákok, Kiss Virág meg kiejtett labdával, Dubei Debóra eladta a labdát, a szlovákok megszerezték a vezetést, de Kiss szép centermunkával válaszolt. Kicsit idegesen kezdtünk, a kizárás sem működött védőoldalon. Valahogyan mindent Kiss Virágra próbáltunk játszani, aki küzdött becsülettel, de a tripla biztos kezű értékesítését nem várhatjuk el tőle. Öt perc alatt négy pontig jutott a csapatunk, a nyolcadik percre viszont átvette a vezetést, sőt, időt is kellett kérnie Juraj Sujának, a szlovákok szövetségi kapitányának: Goree Cyesha lendületet adott a támadójátéknak, Aho Nina szerzett labdát követően dobott ziccert.

Az első triplánk a 13. percben esett be, Studer Ágnes szerezte, és ezzel már hatpontos előnyt építettünk ki. Rövidesen tízre nőtt a különbség, elkezdett dominálni a magyar válogatott, ahogyan azt Székely Norbert szövetségi kapitány is remélte a kontinensviadal kezdete előtt. Mindegy, az első összecsapás egy tornán olyan, hogy valahogy meg kell nyerni – ha a mutatott játék közelít a tökéleteshez, örülünk, de számon kérni csak a győzelmet kell, annál is inkább, mert ez az egyetlen csoportmérkőzés, amelynek egyértelmű esélyesként vágott neki együttesünk, vagyis valamilyen szinten ott volt a vállán a teher.

Szlovákia leginkább azzal okozott fejtörést nekünk, hogy sok támadólepattanót kaparintott meg, az egyébként szépen kijátszott támadásai végén az esetek nagy részében szerencsére elhibázta a hárompontosdobást. Az eredményjelző kezelője elfáradhatott a félidő végére, 41–33-as magyar vezetést mutatott a tábla, ám a valóságban 40–32 volt az állás, kis intermezzo után aztán sikerült eltalálni a nyerő számokat.

Lelik Réka bátran vállalkozott betörésekre, ezekből mutatott egyet a második félidő elején, kosár lett belőle és sikeres büntető. Nem tudtuk véglegesen leszakítani északi szomszédainkat, ha nem is tapadtak ránk, de fel-felzárkóztak, kellemetlenkedtek. Miután a Szekszárdon profiskodó Nikola Dudásová átkígyózott a védelmünkön, már csak három ponttal álltunk jobban, 49–46 volt ide. Aztán hamarosan már csak kettővel vezettünk, mert megint nem sikerült leszedni azt a fránya védőlepattanót, nagy mázlink, hogy az ellenakcióból Kiss Virág bepörkölt egy trojkát.

Kétpontos előnyünkről kezdődött a záró periódus, hihetetlenül bosszantó volt, hogy temérdek második esélyhez jutott a rivális, pedig ennek elhárításához semmiféle tehetségre nincs szükség, pusztán figyelemre, erőszakosságra és megfelelő időzítésre. A felkészülési időszakban látott gördülékeny támadójátékot sem érhettük tetten, kiegyenlítettek a szlovákok, sőt, támadhattak a vezetésért. Kétszer is, mert képtelenek voltunk megbecsülni a labdát – sajnos nem a spanyolok elleni múlt szombati gálát élhettük át, hanem inkább a februári küszködést a románok elleni selejtezőn.

Dubei távolija úgy kellett, akár egy falat kenyér, gyorsan betalált közelről is, hála az égnek a csapatkapitány az utóbbi hónapokban rengeteg önbizalmat szerzett, ami nagyszerű hatással van a játékára. És igen, az önbizalom volt a kulcs ezekben a percekben, ő és Goree lépett elő, két játékos, akik nem haboznak próbálkozni akkor, amikor ég a ház. Pillanatok alatt 12 pontosra nőtt az előnyünk, nem volt sok időnk kibosszankodni magunkat, amit természetesen egy másodpercig sem bántunk. Könnyen lehet, hogy elfáradtak a szlovákok, merthogy teljesen szétesett a játékuk a pálya mindkét oldalán, 19–1-es rohanással demoralizáltuk őket eközben. Minden megszépült az utolsó negyedben, és reméljük, ezt a lendületet viszik tovább a lányok péntekre, mert rövidesen már a török válogatott ellen kell számot adniuk a tudásukról.

NŐI KOSÁRLABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG – D-CSOPORT (Ljubljana)

MAGYARORSZÁG–SZLOVÁKIA 89–67 (16–12, 24–20, 15–21, 34–14)
Ljubljana, 300 néző. V: Vulic (horvát), Jacobs (belga), Tomic (horvát)

MAGYARORSZÁG: Studer 5/3, LELIK 15/6, DUBEI 17/9, GOREE 16/3, KISS V. 22/3. Csere: Határ 4, Ruff-Nagy, Aho 2, Kányási 5/3, Török Á. 3, Horváth B., Varga A. Szövetségi kapitány: Székely Norbert

SZLOVÁKIA: Wrzesinski 7/3, Buknová 2, Páleníková 6, Moravcíková 9, Jakubcová 8. Csere: Dudásová 15/9, OROSZOVÁ 9/3, Stasová 5, Mistinová 6, Sedláková. Szövetségi kapitány: Juraj Suja

Az eredmény alakulása. 3. perc: 2–6. 6. p.: 8–8. 9. p.: 16–11. 13. p.: 23–17. 15. p.: 29–19. 17. p.: 30–25. 23. p.: 44–34. 28. p.: 51–49. 29. p.: 55–49. 31. p.: 55–55. 36. p.: 74–56. 38. p.: 81–58. 40. p.: 89–65.
Kipontozódott: Oroszová (35. p.)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!