Csak a szokásos: 62 induló, megannyi klasszis, nagyjából 8000 méter a helyezkedésről szól, aztán az utolsó 2000 méteren, de leginkább az utolsó nyolcszáz-ezer méteren dőltek el a helyezések az élbolyban.

A két magyar lány az első két körben a mezőnnyel utazott, inkább a második felében, aztán előbb Olasz Anna tűnt fel a közvetlen élbolyban – a harmadik etapban negyedik-ötödik helyen haladt –, aztán Fábián Bettina is előre nyomakodott, olyannyira, hogy a negyedik kör elején a harmadik helyen haladt. Ezt követően azonban, mint utóbb edzőik s maguk is analizálták, több olyan apróbb hibát is elkövettek, amelyek ezen a távon, ilyen színvonalú mezőnyben nem fér bele, illetve akadtak olyan malőrök is, amelyekkel nehéz volt mit kezdeni.

Olasz Anna egy kulcsfontosságú frissítésénél például az egyik francia nemes egyszerűséggel megitta előle a neki benyújtott energiaitalt, később pedig a bírói hajó tűnt fel az ideális ív kellős közepén s horgonyzott le ott teljesen érthetetlenül, így a lányoknak jobb híján meg kellett kerülniük a motorcsónakot… Sok minden múlik ilyen apróságokon, Anna például azt mondta, addig átlátta, ki hol halad, ekkor viszont teljesen kizökkent, és későn realizálta aztán, hogy az élboly már begyorsított.

A versenyt követően Fábián Bettina hosszan hallgatta edzője, a maga egykor is vb-induló Kutasi Gergely elemzését, bár maga is tisztában volt azzal, hogy több jó döntéssel előrébb végezhetett volna; nem mintha vb-újoncként a 9. hely, azaz a Top 10-es helyezés egy pillanatig is szégyellni való lenne. Olasz Anna nem sokkal mögötte, a 12. helyen ért be – a régi kvalifikációs rendszerben ez azt jelentette volna, hogy csak Bettina úszhat Párizsban, ám az új szisztéma szerint innen csak az első három szerzett kvótát – ha jövő februárban, Dohában ugyanígy érnek be, mindketten mehetnek majd az olimpiára.

A vb első aranyérmét egyébként a német Leonie Beck vitte el, némi meglepetésre Chelsea Gubecka lett a második, míg az amerikai Katie Grimes a harmadik – megelőzve a két előző olimpiai bajnokot, a riói győztes Sharon van Rouwendaalt és a tokiói elsőt, Ana Marcela Cunhát.

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, FUKUOKA
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS
Női 10 km

1. Leonie Beck (Németország) 2:02:34.0
2. Chelsea Gubecka (Ausztrália) 2:02:38.1
3. Katie Grimes (Egyesült Államok) 2:02:42.3
…9. FÁBIÁN BETTINA 2:03:15.2
…12. OLASZ ANNA 2:03:16.9

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!