Kiss Dávid lett az osztrák jégkorongligában (ICEHL) érdekelt Hydro Fehérvár AV19 új vezetőedzője.

    A klub hétfőn jelentette be, hogy a másfél hete távozott Kevin Constantine helyére az eddigi segítője, Kiss került.
A 33 éves székesfehérvári szakember aktív pályafutásának nagy részét a városban töltötte, majd az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia korosztályos csapataival sikert sikerre halmozva lépkedett felfelé a ranglétrán. A magyar válogatott szakmai stábjában is dolgozó edző már az Erste Ligában is bizonyított, emellett három éve az ICE-csapat másodedzőjeként dolgozott.
“Egész életemben bánnám, ha most nem fogadtam volna el a felkérést. Nem egyszerű, de végtelenül nemes feladat. Nagyon örülök, hogy ennyi év tanulás után rám esett a klubvezetés választása. A legjobb tudásom szerint próbálom vezetni a csapatot” – mondta az MTI-nek kinevezését követően Kiss, aki elmondása szerint 1999 októberében húzott először korcsolyát szülővárosában, Székesfehérváron.
Pályafutását 2006-ig itt folytatta, majd több éven keresztül külföldön szerepelt, először Szlovákiában, majd a Red Bull Akademie csapatában, valamint az Egyesült Államokban, emellett tagja volt a korosztályos nemzeti együtteseknek. 2009 és 2012 között a Fehérvár AV19 magyar bajnokságban szereplő csapatának játékosa volt, utolsó aktív szezonjában behívót kapott a magyar válogatottba is.
Kiss a klubtörténet legfiatalabb vezetőedzője, és egyben az első magyar tréner az osztrák ligában.
Az új vezetőedző elárulta azt is, hogy gondolkodás nélkül igent mondott a felkérésre.
“Az előszezont és a keretet a korábbi vezetőedző véleményének kikérésével állították össze, de most a legfontosabb az, hogy folytassuk az eddig megkezdett munkát” – fogalmazott a klub közleményében Kiss, aki első vezetőedzői megbízatását a 2015/16-os szezonban kapta, együttesével nyolc korosztályos bajnoki címet szerzett, majd a magyar szövetség a legjobb utánpótlásedzőknek járó Séra Miklós-díjjal ismerte el a munkáját. Amellett, hogy több éven keresztül dolgozott utánpótlás-válogatottakkal, 2019-ben az Erste Ligában szereplő Fehérvári Titánok vezetőedzője lett, fiatal csapatával mindkétszer rájátszásba jutott, majd 2020-tól az osztrák ligás Hydro Fehérvár AV19 másodedzőjeként dolgozott.
“Az elmúlt években azért dolgoztam, képeztem magam és bizonyítottam minden szinten, ahol feladatot kaptam, hogy egy nap megkapjam ezt a lehetőséget. Egy-két év múlva sem lennék tapasztaltabb, az edzői filozófiám már kialakult, remek edzőktől tanultam, másodedzőként pedig mindent igyekeztem ellesni és beépíteni a saját programomba” – tette hozzá.
A közeljövőről szólva elmondta, hogy a felkészülés során a játékosok véleményét is bevonva szeretnének “finomhangolni”, hogy mik azok a területek, amelyek nehézséget okoztak az elmúlt időszakban.
“Számomra edzőként az a legfontosabb, hogy fenn tudjuk tartani a természetes rajongást és extázist a játékosokban, hogy úgy jöjjenek a csarnokba minden nap, hogy szeretik ezt csinálni. Jó alapokat tettünk le a védekező hokival, de számomra fontos a védekező és a támadó játék természetes egyensúlya, az, hogy a srácok önfeledten és felszabadultan játsszanak amellett, hogy a struktúrát és a játékrendszert betartják” – fogalmazott.
Szélig Viktor, a klub általános igazgatója kiemelte, hogy Kiss Dávid vezetőedzői megbízatása előbb-utóbb tervben volt, az pedig, hogy Constantine váratlan távozása miatt előrébb kellett ezt hozni, nem probléma.
“Dávidban megvan a kellő motiváció, felkészült a feladatra. Az elmúlt három évben másodedző volt, részese volt az irány kidolgozásának, úgy látjuk, képes a klub céljait, a meglévő filozófiát végigvinni amellett, hogy frissességet is hoz a rendszerbe. Örülök, hogy a csapatnak magyar vezetőedzője lesz, hogy Dávid Székesfehérváron lett edző, a Titánok élén felnőtt vezetőedző és itt lép ki a nemzetközi porondra is. Jó példa ő arra, hogy azok a saját nevelésű fiatalok, legyen az akár játékos vagy edző, akikben van potenciál és motiváltak is, megkapják a lehetőséget” – mondta Szélig.

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!