Új-Zéland a franciák elleni vereséggel kezdte a vb-t, ezért aztán pénteken mindenképpen győznie kellett. S hiába álltak eddig előrébb az olaszok az A-csoport tabelláján, a hagyományos erőviszonyok alapján biztosra lehetett venni, hogy az új-zélandiak nyernek is.

A tekintélyes különbség pedig arra enged következtetni, hogy az All Blacks igencsak a szívére vette a nyitányon elszenvedett vereséget. A hatalmas kedvvel és kegyetlen elkötelezettséggel játszó új-zélandiak közül Aaron Smith már 33 perc után mesterhármasnál járt, és az este folyamán összesen 14 támadás végén került az olasz célvonal mögé a labda. Elképesztő egyenlőtlenség…

Két-két célt ért el Will Jordan, Dane Coles és a meccs emberének megválasztott Ardie Savea is. A második félidőben becserélt Sam Whitelock 149. alkalommal volt válogatott – mondhatni méltó körülmények között lett új új-zélandi csúcstartó.

A háromszoros világbajnok Új-Zéland az ötödik legnagyobb különbségű vb-győzelmét aratta (145–17 a csúcs 1995-ből, Japán volt az áldozat), míg az olaszok a második legsúlyosabb vereségüket szenvedték el (a legnagyobbat is az új-zélandiak mérték rájuk, 1999-ben 101–3-ra győztek).

Új-Zéland jövő csütörtökön Uruguayjal játszik, ha nyer, negyeddöntős (van kétség…?), míg az olaszok egy nappal később a franciákkal találkoznak – ha győznek, történetük során először ők is továbbjutnak, de erre csak az igazán bátrak mernek nagy tétben fogadni.

RÖGBI VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ – A-CSOPORT, LYON
Új-Zéland–Olaszország 96–17
 (49–3)
Az állás: 1. Franciaország 13 pont (3 mérk.), 2. Új-Zéland 10 (3), 3. Olaszország 10 (3), 4. Uruguay 5 (3), 5. Namíbia 0 (4)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!