A Haladás Sportkomplexum konferenciatermében rendezett csütörtöki szurkolói ankéton a Szombathelyi Haladás NB II.-es labdarúgócsapatának részéről Homlok Zsolt többségi tulajdonos, Szántó Erzsébet ügyvezető igazgató, Szántó Csaba szakmai vezető, Aleksandar Jovic vezetőedző, Rúzsa Iván és Bosnjak Predrag másodedző, Rácz Barnabás csapatkapitány, az újonnan igazolt Erdei Carlo, valamint a Haladás Viktória női labdarúgócsapatától Markó Edina vezetőedző és Balogh Henrietta csapatkapitány vett részt. Homlok Zsolt az ankétot megelőzően végigsétált a drukkerek között és mindenkit egyesével külön köszöntött.  Az ankétra körülbelül félszáz szurkoló látogatott el.

Jagodits Zsuzsa kommunikációs vezető köszöntő szavai után Homlok Zsolt klubtulajdonos foglalta össze az elmúlt időszak történéseit.

– Jómagam 2006 óta, fiam révén kerültem közel a pályához, azóta is itt vagyok. Majd 2013-ban elnökségi tagként kezdtem a munkát a Haladásnál – mondta Homlok Zsolt. –  Már 2012-től a Swietelsky Vasúttechnika ügyvezetőjeként, majd 2017-től saját vállalkozásaim révén támogatóként álltam a klub mellett. 2019-ben kialakult egy helyzet a Haladás körül, ekkor már folyamatosan kaptuk a megkeresést, majd 2022 július 1-jén bevásároltam magamat a klubba. Hangsúlyozom: ez egy üzleti döntés volt, nem Mészáros Lőrinc vejeként, hanem Homlok Zsoltként, Vas vármegyei vállalkozóként érkeztem. Aki itt dolgozik, itt éli az életét, itt építette a vállalkozásait. A befektetéseknek vannak kockázatai, ezekkel az elmúlt év végén is szembesültünk. A Haladás Labdarúgó Kft. egy üzleti vállalkozás, ami éves szinten nagyságrendileg 1 milliárd forintos költségvetéssel működik. Ebben a vállalkozásban két tulajdonostársam van, az Illés Akadémia és a szombathelyi önkormányzat. Az Illés Akadémia tartja magát a hosszútávú szakmai megállapodásokhoz. Az a támogatás, amit a város ad a Haladásnak, kevesebb mint az üzletrésze. Míg jómagam éves szinten teljesítem a 80%-os üzletrészemnek megfelelő hozzájárulást. Séllei Árpádnak ezúton is szeretném megköszönni, amit a Haladásért tett, nagy szerepe van abban, hogy most egyáltalán itt lehetünk. Sok sikert és erőt, egészséget kívánok neki! Visszatérve a Haladásra: sikeres csapatot akarunk létrehozni. Ezért vásároltam meg a klubot, de ehhez idő kell. Tisztában vagyok azzal, hogy ez a befektetés öt-tíz éven belül térülhet. Erről voltak nyilatkozataim, nem változtak a céljaim, szeretném oda juttatni ezt a klubot, ahova tartozik. Szántó Csabát azért kértem fel erre a feladatra, hogy a szakmaiságot fejlessze és integrálja a szombathelyi labdarúgó egyesületeket, az ott felcseperedő játékosokat. A Haladás VSE-ben megmutattuk az elmúlt tíz évben, hogy ha az ember dolgozik, van eredmény. Jó példa erre a futsalcsapat. Amikor tíz éve felkértek, hogy támogassam a csapatot, megkérdeztem, hogy mi a cél? Mondták: bajnoki címet akarnak nyerni. Ez sikerült, de ebben rengeteg idő és energia van. Nem az a tulajdonos vagyok, aki azért hordja ide a pénzét, hogy eltapsoljuk. Értéket csak munkával lehet teremteni. Ez kell, hogy legyen a filozófiája a Haladásnak. Szántó Erzsébetet és Szántó Csabát bíztam meg azzal, hogy a céljainknak megfelelően értéket teremtsen. Ez vonatkozik a klub minden szintjére. Vallom, ha az ember dolgozik, vannak eredmények. Ehhez kérem a szurkolók támogatását, hogy ellátogatnak a mérkőzésekre, elhozzák barátaikat, gyermekeiket, még ha éppen nehezebb időszakát is éli a klub. A kudarcokat is együtt éljük meg, mert mindannyiunknak közös szívügye a Haladás.

Az alábbiakban a tulajdonos által megválaszolt kérdéseket idézzük fel.

Milyen a gazdasági helyzet? Mennyire stabil a klub helyzete?

– Az elmúlt időszakban kialakult egy krízishelyzet, de köszönet a klubnál dolgozóknak a türelmükért és lojalitásukért – mondta Homlok Zsolt. – Aztán voltak médiorgánumok, amelyek negatív kampányt folytattak ellenünk, ez nem tett jót a Haladásnak. Hangsúlyozom, a helyzet stabil, a fizetéseket jogszerűen elutaltuk. A saját vállalkozásom mellett támogatókat is tudtam hozni a klubhoz, akik hamarosan láthatóak a mezeken. Több lábon kell állnia a Haladásnak. Amíg én tulajdonos vagyok, még egyszer ilyen helyzet, mint a közelmúltban volt, nem fordulhat elő.  A Haladás mindig is nevelőklub volt, a klubfilozófiánk nem változott, elsősorban a saját értékeinkre szeretnék támaszkodni. 

 Miért nem lehet a városban lévő nagyvállalatokat a csapat mellé állítani?

– Az összes multinacionális óriáscéget megkerestük Szombathelyen, összeségében elmondható, hogy ezek a döntések nem helyben dőlnek el. Akadt, amelyik azt mondta nem finanszíroznak profi klubokat. Mások pedig csak egy bizonyos sportágat támogatnak a tulajdonosi policy alapján – tudtuk meg Homlok Zsolttól.

 A Haladás-ZTE meccsen rengeteg néző volt, 7000 szurkoló jött ki a stadionba. Szombathelyen van igény a jó focira!

– Így van, mi ezért dolgozunk, hogy ennyi szurkolót lássunk a lelátón – szögezte le Homlok Zsolt. 

Miért nem fizettünk legalább egyhavi bért a három távozó játékosnak, hogy ne menjenek el?

– Krízishelyzet volt, azt a döntést hoztuk, hogy nincs egyéni érdek, hanem csapatban gondolkodunk – mondta Homlok Zsolt.

Ha az NB I-ben bajnokok leszünk, megígérem, hogy szobrot állítok Önnek – jelezte az ankét végén egy szurkoló Homlok Zsoltnak.

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!