Négy éve csak egy álom volt, ami mára megvalósult. A Szombathelyi Darts Club Sportegyesület megalapítását követően egyéniben, párosban és csapatban is bizonyított az országos versenyeken. Ráadásul mindezt teljesen amatőr státuszban, azaz a szombathelyi játékosok mindegyike munka mellett űzi szeretett sportágát és a jelek szerint nem is rosszul teszik mindezt.

Hiába azonban a párosban – Pálos Tamás és Székely Pál – elért aranyérem, a Steel szakágban az országos csapatbajnoki ezüstérem a darts továbbra is peremsportág Magyarországon. Meglepetésre az év végi szakosztályok elismerése, díjazása között az SZDCSE-ről elfeledkeztek. Kurucz Tamással a Szombathelyi Darts Club Sportegyesület alelnökével beszélgettünk.

Gratulálunk, valóban egy eredményes évet zártatok. Reméltétek januárban, hogy ennyire sikeres lesz nektek a 2018-as év?

– Nagyon örülünk, mert valóban hatalmasat léptünk előre. A csapat négyéves történetének legnagyobb sikerért értük el idén. Azonban nemcsak a tornákon és mérhető eredményekben léptünk előre, hanem versenyeztetésben és infrastruktúrában is. Folytattuk a tavaly életre hívott saját AERO Savaria Steel Darts Open elnevezésű tornánkat és igyekeztünk a játékosainknak megfelelő körülményeket biztosítani. Köszönhetően a jelentős taglétszámunknak, a városi önkormányzatnak és a darts szerető támogatók egyéni hozzájárulásából nem voltak anyagi gondjaink.

Azért akad munka bőven, ha jól veszem ki a szavaidból.

– Ez már csak így működik. Mindig akad valami, amiért nem dőlhetünk hátra. Azért megnyugtató, hogy nincsenek olyan gondok, mint a legtöbb csapatnál – akár más sportágakban is. Ha szükséges tudunk eszközt cserélni, a játékosok kulturált körülmények között edzenek, ez pedig plusz motivációt jelent.

Székely Pali személyében igazi klasszissal is dolgozhattatok!

– Való igaz, nagy segítség volt a csapatban, de már a személyes jelenléte is sokat számított. A legtöbb játékos ugyanis szeretne felnőni játékban a legnagyobbakhoz. Pali pedig pontosan ilyen kvalitású dartsos. Ezzel a fejlődéssel pedig jöttek is az eredmények. Steel szakágban országos csapatbajnokin ezüstérmesek lettünk. A Softban – amely nagyon más kávéház – szintén kimagasló negyedik helyen fejeztük be a bajnokságot. Itt a rutintalanságunk számlájára írható, hogy nem sikerült érmet szereznünk, de maximálisan elégedettek vagyunk az eredménnyel.

Ne feledkezzünk meg Pálos Tamásról sem…

– Az országos páros versenyen különböző csapatok játékosai állhattak párba és bárki elindulhatott a megmérettetésen. Székely Pál és Pálos Tamás annyira jól működtek együtt, hogy magabiztosan nyerték meg az aranyérmet. Egyébként Pálos Tamásban hosszú ideje ott volt ez a kiugrási lehetőség. Stabil szinten, jól dob és a magyar mezőnyben nagyon eredményes. Később pont ez az aranyérem adott plusz motivációt neki, hogy csapatszinten is húzza magával a társait. Úgy is mondhatjuk, hogy kötelezte magát arra, hogy jól teljesítsen. Egyébként a csapattársakkal együtt napi 1-2 órát edzett mindenki, szóval nagyon megdolgoztak a sikerért.

Egy ilyen év után, mit tartogathat számotokra 2019?

– Tudatosan építkezünk, mert nem szeretnénk egy jó szezon után elkényelmesedni. Azt már tudjuk, hogy steel és soft csapatban is más rendszerben alakítjuk ki a keretet. A két szakág között amúgy is óriási a különbség, más nyilakkal játsszák és technikailag is mást igényel a versenyzőtől. Ezen kívül továbbra is odafigyelünk az utánpótlásra és saját versenyeket is szervezünk, amire nemcsak nézőket, hanem bátor kezdőket is szeretettel várunk.