A Counter Strike Franchise első verziója 1999. június 19-én jelent meg. Maga a játék egy belső nézetes (FPS), taktikai lövöldözős akciójáték, melyben fontos szerepe van a csapatjátéknak. A játék alapszabályzata, hogy két csapat (Terroristák – Anti-terroristák) küzdenek egymás ellen. A hivatalos formája, hogy az 5 fős klánok 15-15 kört játszanak egyik majd másik csapatban, és aki több kört nyer azé a végső győzelem. A játékosok minden kör elején egy adott összegből vásárolhatják meg a fegyvereiket és kiegészítőiek a harchoz, ez az összeg persze a győzelmek és megölt ellenfelek számával egyenesen arányos.

Emlékszem 2006-2007 tájékán az általános iskolában hatalmas sláger volt a játék „Counter Strike 1.6” néven futó verziója. Iskola után hazaérve a barátokkal együtt bitoroltuk a szervereket. Ekkoriban tett nagy ismertségre szert gamer körökben a magyar Kodiak néven elhíresült játékos, aki az 1.6-os verzióban igazi nagymenőnek számított világviszonylatban is. Vele ekkor készítettek egy interjút, amelyben elmondja, akkoriban még nem lehetett megélni az e-sportból.

Ez a verzió mára már elavult lett és a Counter Strike Global Offensive vette át a helyét 2012-ben. A játékmenet sokkal élethűbb lett az elődeinél, okosan kell fegyvert és taktikát választani, ha győzelemre törekszünk.

A röviden csak CS:GO-nak ismert széria több játékmódból áll, ám hivatalos keretek között továbbra is az úgynevezett Klasszikus játékmód szerint harcolnak a felek.

Emellett játszhatunk például „Arms Race”-t ami magyarul Fegyverversenyt jelent, lényegében minél több ellenfelet lövünk le annál jobb fegyverrel folytathatjuk a küzdelmet.

A különböző fokozatoknak hála a kezdő játékosokat elkülöníti a rendszer a tapasztaltabbaktól, így ők csak egyezményes esetekben – meghívásos alapon – kerülhetnek egy lobbyba szerver keresésekor.

A Counter Strike Global Offensive jelenleg a 3. az E-sport játékok listáján, több mint 41 millió dolláros összdíjazás fűződik a játékhoz, a közel 2800 hivatalosan megrendezett bajnokságon. Érdekesség, hogy a legjobb gamerek listáján az első 4 helyezett személy brazil nemzetiségű, bevételei pedig 630 ezer dollár felett járnak. Természetesen – ahogy a többi e-sport játéknál – itt sem meglepetés, hogy egyes tornákat maguk a gyártók és forgalmazók támogatnak.

A legnagyobb CS:GO versenyeket jelenleg Amerikában rendezik. Az ELEAGUE Season 1 és Season 2 versenynek összesen több mint 2 millió dolláros összdíjazása van. A leghíresebb csapatok a svéd fnatic, a lengyel Virtus.pro és a német mousesports. Ezeknek a klánoknak a korábbi verziókban is megvolt a maga hírneve, rengeteg videót lehet találni róluk az interneten.

Magyarországi e-sport hírek:
Létrejött Magyarország első e-sport akadémiája, ahol pénzdíj ellenében tanfolyamokon vehetnek részt a tanulni vágyók, egyes játékokra specializálódva.

Létrejött a Magyarországi E-sport TV is, igaz ezek az online streamek külföldi versenyeket sugároznak a twitchen keresztül.

Magyarország jelenleg a 33. helyen áll a 95 országból álló Counter Strike: Global Offensive játék világranglistáján a bevételeket tekintve, 83 regisztrált játékossal.

A következő részben egy újabb népszerű játékot mutatunk be önöknek.

Az első rész: Sportolj a számítógép előtt!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!