Már jóval a kezdés előtt hosszú sorokban érkeztek városunk legkiválóbb sportolói, edzői és sportvezetői a Városházán rendezett Sportkarácsonyra, ahol aztán a szigorú protokoll után átvehették méltán megérdemelt elismeréseiket, de haladjunk csak sorban.

A köszöntő szavak után Koczka Tibor sportért felelős alpolgármester mondott ünnepi beszédet, ennek elején visszaemlékezett a korábbi nagyszerű sportolókra, sportvezetőkre, de azokról is beszélt, akik a sportért éltek és a munkájukat az utódok méltó módon folytatják.
A legnagyobb szombathelyi sikerek, eredmények között említette meg a Falco ezüstérmét, a Haladás 6. helyét, az AVUS és a Haladás röplabda-csapatának NB I-be jutását, ifjabb Veréb István, Halász Bence, Rába Dániel, Dévai Boglárka, Bartha Márton világ- és Európa-bajnoki érmeit.

Kell egy csapat, ugyanis a csapat és az egyéni eredmények mögött mindig ott áll egy stáb, amelynek tagjai a vízhordók, de az országos és a helyi szurkolótábor is ott drukkol mindig.
Több városi sportrendezvény, így a Vasi vasember, de a városi kispályás focibajnokság sikerei is mind azt bizonyítják, hogy egyre népszerűbb a szombathelyi sportélet. Ugyanakkor azt szeretnénk, ha még egészségesebbek, fittebbek lennének a szombathelyiek – hangsúlyozta a sportért felelős alpolgármester, aki ezután megköszönte mindenkinek a szükséges erőfeszítéseket.

Koczka Tibor arról is szólt, hogy igazán csak apróságokon múlnak a sikerek, de Kemény Dénest idézve azt is elmondta, hogy ,,a kapufa mindig igazságos, mert csak annak a sportolónak pattan befelé a labda, aki a legtöbbet tette meg ezért az edzéseken”. Az eredmények bennünket igazolnak, hiszen a város költségvetéséből 4% jut a sportra és, ha a szurkoló a 12. játékos, akkor a város tekinthető a 13. játékosnak.

A beszéd után megemlékeztek az idén elhunyt sportolókról, sportvezetőkről, Kiss Lajosról (Szombathelyi Szabadidősport Szövetség titkára, nagypályás és kispályás játékvezető), Gergácz Zoltánról (1994-től a Vas Népe sportrovat szerkesztőségének a tagja) és Bodor Ferencről (a Vas Népe korábbi sportrovat-vezetője volt 50 éven keresztül, illetve a Magyar Sportújságírók Szövetségének negyed századon át elnökségi tagja illetve alelnöke) is, majd Fekete Linda, a Weöres Sándor Színház színművésze szórakoztatta a megjelenteket.

Ezután a sportiskola kisfilmjét tekinthették meg a megjelentek, a legsikeresebb szombathelyi eredményekről szóló pár perces összeállításban, a Falco, a Haladás, a Viktória FC csapatai mellett feltűnt Dévai Boglárka, Bartha Márton, ifj, Veréb István, Halász Bence, Rába Dániel és Gyurátz Réka is.

A díjazottak:

A SZOMBATHELYI SZABADIDŐSPORT SZÖVETSÉG 2017. ÉVI JUTALMAZOTTJAI:
Jutalomban részesülnek: Domonkos Ferenc (asztalitenisz), Foki Gábor (darts), Németh Tünde, Nagy István (lövészet), Palkó István, Babos Zsolt (sakk), Szerdahelyi János, Török Sándor, Németh Lajos, Ceglédi Gyula, Vargyas Miklós, Molnár Zoltán (labdarúgás), Légler Kitti (korcsolya), Vécsey Zsolt, Dérfai András (sí), Balázs Tibor, Viszked Tibor (teke), Szoó László (tenisz).

A SZOMBATHELYI DIÁKSPORT BIZOTTSÁG 2017. ÉVI DÍJAZOTTJAI:
Váradiné Szarka Ildikó, Szalai János, Boros András, Geröly Zsolt, Kovács László, Gáspár Kálmán, Takács Krisztina, Döbörhegyiné Hajnal Edit, Fancsali Ferenc, Hernádi Pálné, Borsodi Gábor, Grénus Gabriella, Szarka Zsuzsa, Juhász László, Gubián Tamás, Vadász Gábor, Kovács Frigyesné, Márkusné Halmosi Erika, Kálmánné Petőházi Krisztina, Hollósy Krisztina, Pezenhófer György, Németh Attila, Horváth Emerencia, Bognár Zoltán, Korn Tamás, Kunecz Árpád, Móricz Attila.
Az igazgatói plakettet a Városi Diáksport Bizottság javaslatára tanévenként, az az igazgató kapja, aki az előző tanévben kiemelkedően támogatta az iskolai testnevelést és a diáksportot intézményében.

A 2016/2017-ES SZEZONBAN A NEMZETI BAJNOKSÁG I. OSZTÁLYÁBAN EREDMÉNYESEN SZEREPELT FELNŐTT CSAPATAINK DÍJAZOTTJAI:
A Haladás VSE- Infraplan Sakkcsapata, amely a 2016/2017-es NBI-es sakk csapatbajnokságban 8. helyezést szerzett.
A Swietelsky Haladás VSE Futsal Csapata, amely a 2016/2017-es férfi NBI- es futsal bajnokságban 6. helyezést szerzett.

 

 

A Szombathelyi Swietelsky-Haladás Labdarúgó Csapata, amely a 2016/2017-es férfi NBI-es labdarúgó bajnokságban 6. helyezést szerzett.
A Haladás- Viktória FC csapata, amely 2016/2017-es női NBI-es labdarúgó bajnokságban 3. helyezést szerzett

 

A Falco –Vulcano Energia KC Szombathely csapata, amely a 2016/2017-es férfi NBI-es kosárlabda bajnokságban 2. helyezést szerzett.

A kosárlabda Európa-bajnokságon Isztambulban 15. helyezést ért el a Magyar Férfi Kosárlabda válogatott tagjaként a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely játékosai Váradi Benedek, Perl Zoltán és Tóth Norbert.

 

 

A SENIOR VILÁGVERSENYEKEN 2017-BEN DOBOGÓS HELYEZÉST ELÉRT JUTALMAZOTT SPORTOLÓK
A Szombathelyi Dobó SE-ből: Bodorkós- Horváth Katalin, a Controll Sportegyesületből: Bertalan Gábor Péter, az Agrobio Classic Kick-box Sportegyesületből: Pődör Csaba.
A szenior atlétikai Európa-bajnokságon, Dániában, 45 évesek korcsoportjában, 10 km-es gyaloglásban 3. helyezést szerzett Bodorkós-Horváth Katalin.
Bertalan Gábor Péter A WAKO Kick-box világbajnokságon, Budapesten, masters korcsoportban, -63kg-ban point-fighting és light-contact szabályrendszerben egyaránt 3. helyezést, kick-lightban 2. helyezést szerzett; ugyanitt Pődör Csaba +94kg-ban light-contactban 2. kick-lightban 3. helyezést szerzett.
A Haladás VSE atlétika szakosztályából: Küllős Péter, Lezsák Balázs, Fábián Zoltán, Dr. Rosanics Péter.
Küllős Péter a szenior atlétikai Európa-bajnokságon, Dániában kalapácsvetésben 40 évesek korcsoportjában 3. helyezést szerzett, ugyanitt Lezsák Balázs az 50 évesek korcsoportjában 2. helyezést, Fábián Zoltán a 45 évesek korcsoportjában 1. helyezést szerzett, Dr. Rosanics Péter a masters súlyemelő Európa-bajnokságon, Halmstad-ban, 50 évesek korcsoportjában, 85 kg-os súlycsoportban 1. helyezést szerzett.

A NEM OLIMPIAI SPORTÁGAKBAN, ILLETVE VERSENYSZÁMOKBAN VILÁGVERSENYEKEN 2017-BEN LEGEREDMÉNYESEBB UTÁNPÓTLÁS ÉS FELNŐTT VERSENYZŐK, ILLETVE EDZŐIK:
A Haladás VSE sakk szakosztályából: Rapport Richárd, Pergel László.
Rapport Richárd a sakkcsapat Európa-bajnokságon, Görögországban, a magyar válogatott sakkcsapat tagjaként 5. helyezést szerzett. Edzője: Pergel László (korábban a csapatok díjátadásakor átvette jutalmát)

A Controll SE kick-box szakosztályából: Viszket Borisz, Takács Viktória, Bolfán Ádám, Grünczeisz Patrik, Bolfán Ákos, Szász Krisztofer, Szmolek Emanuel sportolók, Dancsó Zoltán edző, Koszogovits Mihály elnök.

A WAKO Utánpótlás Kick-box Európa-bajnokságon, Szkopjéban értek el kiemelkedő eredményeket: Viszket Borisz kadett 2. kick-light -57 kg-ban 7. helyezést ért el, junior kick-light kategóriában -60 kg-ban Takács Viktória, -69 kg Bolfán Ádám, -57 kg-ban Grünczeisz Patrik 3. helyezést szerzett. Bolfán Ákos kadett 2. -63 kg light- contact és kick-light szabályrendszerben egyaránt 3. helyezést szerzett. Szász Krisztofer junior -63 kg light-contactban 3., kick-lightban 2. helyezést szerzett. Szmolek Emanuel junior -79 kg light-contactban 2., kick-lightban 1. helyezést szerzett. Edzőjük: Dancsó Zoltán, az egyesület elnöke: Koszogovits Mihály.

Az Agrobio Classic Kick-box Sportegyesületből: Németh Péter, Holczmüller Bence sportolók, Mayer Gábor edző és az egyesület elnöke. Németh Péter a WAKO Utánpótlás Kick-box Európa-bajnokságon, Szkopjéban, kadett 2. korcsoport +69kg light-contactban 7. helyezést szerzett, ugyanitt Holczmüller Bence kadett 2. -69 kg kick-lightban 3. helyezést szerzett. Edzőjük és az SE elnöke: Mayer Gábor.

VILÁGVERSENYEKEN 2017-BEN LEGEREDMÉNYESEBB FELNŐTT ÉS UTÁNPÓTLÁS VERSENYZŐK, ILLETVE EDZŐIK AZ OLIMPIAI SPORTÁGAKBAN:
A Skorpió Boksz Klubból: Muhovics Milán sportoló, Varga Roland edző. Muhovics Milán a serdülő ökölvívó Európa-bajnokságon, Romániában (Valcea) 48kg-os súlycsoportban 5. helyezést szerzett. Edzője és az SE elnöke: Varga Roland.

A Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola kosárlabda szakosztályából: Dokmanovic Milán, Verasztó Péter játékosok, és Váradi Attila edző. Dokmanovic Milán és Verasztó Péter az U16-os magyar kosárlabda válogatott csapat tagjaként az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon Győrben 6. helyezést szereztek. Klubedzőjük és egyben a válogatott edzője: Váradi Attila. Szakosztályvezető: Váradi Attila.

Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola torna szakosztályából: Dévai Boglárka sportoló, Vizer Erzsébet és Rácz Gábor edzők. Dévai Boglárka a felnőtt tornász világbajnokságon, Montrealban, ugrásban 14., a torna Európa-bajnokságon Kolozsváron, ugrásban 3. helyezést szerzett. Edzői: Vizer Erzsébet és Rácz Gábor. Szakosztályvezető: Rácz Gábor

A Szombathelyi Haladás VSE súlyemelő szakosztályából: Boros Viktória, Gyürüs Barbara, Polgár Mirjam, Bazsó Bianka sportolók, Márkus Erzsébet edzők. Boros Viktória az U17-es súlyemelő Európa-bajnokságon, Koszovóban, +75 kg-os súlycsoportban összetettben 3. helyezést szerzett. Gyürüs Barbara a junior súlyemelő Európa-bajnokságon Albániában (Durres) +90 kg-os súlycsoportban összetettben 5. helyezést szerzett. Polgár Mirjam az U23-as súlyemelő Európa-bajnokságon Albániában (Tirana) 75 kg-os súlycsoportban összetettben 4. helyezést szerzett. Bazsó Bianka a felnőtt súlyemelő Európa-bajnokságon, Splitben, 90 kg-os súlycsoportban 7. helyezést szerzett. Edzőjük és a szakosztály vezetője: Márkus Erzsébet

A Szombathelyi Haladás VSE birkózó szakosztályából: Ligeti Dániel, Ifj. Veréb István sportolók és Veréb István edző. Ligeti Dániel a szabadfogású birkózók Európa-bajnokságán, Újvidéken, 125 kg-os súlycsoportban 5. helyezést szerzett. Ifj. Veréb István a szabadfogású birkózók világbajnokságán, Párizsban, 86 kg-os súlycsoportban 14., a szabadfogású birkózók Európa-bajnokságán, Újvidéken, 86kg-os súlycsoportban 3. helyezést szerzett. Edzőjük és a szakosztály vezetője: Veréb István. A HVSE sportigazgatója: Bokor Zsolt, a HVSE elnöke: Homlok Zsolt.

A Szombathelyi Dobó Sportegyesületből: Giczi Eszter, Gyurátz Réka, Rába Dániel, Halász Bence, Pars Krisztián sportolók, Németh László és Németh Zsolt edzők, és Horváth Vilmos elnök. Giczi Eszter az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, Győrben, kalapácsvetésben 6. helyezést szerzett.

Gyurátz Réka a Felnőtt Atlétikai Világbajnokságon, Párizsban, kalapácsvetésben 16., az U23-as Atlétikai Európa-bajnokságon, Lengyelországban (Bydgoszcz) kalapácsvetésben 4. helyezést szerzett. Rába Dániel a Junior Atlétikai Európa-bajnokságon, Olaszországban (Grosseto) kalapácsvetésben 3. helyezést szerzett. Halász Bence a felnőtt atlétikai világbajnokságon, Párizsban, kalapácsvetésben 11., az Universiade-n Tajpej-ben 4., az U23-as Atlétikai Európa-bajnokságon, Lengyelországban (Bydgoszcz) 1. helyezést szerzett. Pars Krisztián az atlétikai világbajnokságon, Párizsban, kalapácsvetésben 14. helyezést szerzett. Giczi Eszter, Gyurátz Réka, Rába Dániel, Halász Bence edzői: Németh László és Németh Zsolt; Pars Krisztián edzője: Németh Zsolt. Az SE elnöke: Horváth Vilmos.

A Szombathelyi Vízmű SC-ből: Barta Márton sportoló, Budavári István edző, Barta Balázs elnök. Barta Márton Az ifjúsági úszó Európa-bajnokságon, Izraelben (Netanya) 200 m vegyes úszásban 2., 4X100 méteres gyorsváltó tagjaként 2. helyezést szerzett. Az Ifjúsági Úszó Világbajnokságon, Indianapolis-ban, 200 m vegyes úszásban 3., 400 m vegyes úszásban 2., 4X200 méteres gyorsváltó tagjaként 1., 4X100 méteres gyorsváltó tagjaként 1. helyezést szerzett. Edzője: Budavári István, az SE elnöke: Barta Balázs.

A SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁLTAL ALAPÍTOTT SPORTKITÜNTETÉSEK:
PÜNKÖSTHY CSABA- díjban részesült BUDAVÁRI ISTVÁN, UNGER JÓZSEF- díjban részesült KELEMEN TIBOR, a Szent Márton-napi városi díjátadó Gálán vehette át a „Szombathely Sportjáért Életmű-díjat” LENGYÁK GYÖRGY, ugyancsak a Szent Márton-napi városi díjátadó Gálán vehette át a tavalyi évben alapított TÓTH GÉZA- díjat MÁRKUS ERZSÉBET, 2017-ben „A SPORT TÁMOGATÁSÁÉRT-DÍJBAN” részesült KOCSIS GÁBOR.

Rendhagyó módon idén elismerő oklevelet is átadott a sportért felelős alpolgármester. Koczka Tibor Venczel József sportmasszőr munkáját ismerte el.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!