Tavaly nyár óta húzódó átigazolási-saganak került pont a végére a napokban, Philippe Coutinho álma valóra vált, és azok után, hogy az elmúlt átigazolási időszakban nem sikerült az FC Barcelonába igazolnia, most januárban végre létrejött a transzfer.

Coutinho, már a Barcelonás szerelésében Forrás: eurobarca

A brazil játékos 5 és fél évre kötelezte el magát a katalánokhoz, akik – minden feltétel teljesülése esetén – összesen 160 millió eurót fizetnek érte, amivel minden idők második legdrágább futballistája lett. A kivásárlása árát pedig 400 millió euróban határozták meg, és vélhetően a 7-es mezszámot kapja majd meg, mivel Arda Turan minden bizonnyal már a télen távozik.

A nyári Neymar transzfer után az világossá vált, hogy az átigazolási összegek kiugróan megugrottak, bár már Pogba Manchesterbe való visszaköltözése is jelezte, hogy elszabadulhat a pokol, és óriási összegek repkednek majd a jövőben.

Neymar és Coutinho, a brazil csillagok. (Forrás: Marca)

Eden Hazard egyébként Neymar kapcsán akkoriban viccesen nyilatkozott, hogy ha a brazil 222 millió eurót ér, akkor ő 300-at, de gondoljunk bele mennyiért lehetne akkor leigazolni Messit, vagy Ronaldot, még akkor is, ha ők már inkább kifele vannak a futballból.

Coutinho a hírek szerint “besegített” a katalánoknak kifizetni a saját árát, méghozzá nem is kis mértékben, a Telegraph információi alapján 12 millió euróval támogatta a saját transzferét.

A futballközeg nagy része, akár csak a saját ismerőseim köreit tekintve is arról beszél, hogy érdemes lenne bevezetni egy átigazolási plafont, amely gátat szabna az ilyen volumenű költekezéseknek, ám abban a rendszerben nehéz lenne beárazni a játékosokat.

Ha a pénzügyi dolgokon túllépünk újabb érdekességet találunk, hisz Ernesto Valverdenek kellemes gondjai akadhatnak a tavaszi szezon folyamán. A Levante ellen megnyert (3:0) mérkőzésen visszatért a kezdőbe a több hónapot kihagyó Ousmane Dembélé, a csapat pedig a régről megszokott 4-3-3-as formációban ment fel a pályára, de a második félidőben lekapta a franciát a vezetőedző, és visszaállt az idei szezonban jól bevált 4-4-2-es hadrend.

Sok szurkoló szerint nem illik bele a csapat játékába a Dortmundtól 105 millió euróért érkező Dembelé, de Valverde szerint a sebessége újabb variációs lehetőségeket ad támadásban az együttesnek.

Mindazonáltal azt valószínűleg ő is észrevette, amit sokan, hogy egyelőre keresi a helyét a pályán a katalánoknál, és éppen ezért nem egyértelmű, hogy Coutinho milyen poszton fog szerepelni a Barcában.

A liverpooli évei alatt egyaránt megállta a helyét a középpályán és szélső támadóként is, így a már kiöregedőben lévő Iniesta, vagy a játékrendszerbe nem igazán illő Dembelé helyét is átveheti a kezdőben, kvázi Neymar pozícióját betöltve, baloldali szélsőként.

A katalánok mesterének a középpályán egyébként is nagyon jó választéka van, Busquets mellett Rakitic, és Paulinho is kiváló formában játszik, védekező és támadó munkáját is dicsérte Valverde a brazilnak mondván, a 16-oson belül kíméletlenül támadja a labdát.

Mostanában elég sokat kell a mesternek egyébként is a sajtóval foglalkoznia, a Levante elleni bajnoki után amellett, hogy értékelte a győzelmet, leginkább Coutinhorol kérdezték.

„Coutinho sokat adhat nekünk. Egyedül kapusként nem tudom elképzelni. Gólokat szerez, gólpasszokat ad, tud a pálya közepén és a széleken is játszani. Sok mérkőzését láttam már a Liverpool színeiben és a nemzetközi színtéren egyaránt.” 

„Egy hosszabb szünet után máris velünk van, reméljük, segíteni tud nekünk. Meg kell azonban várnunk legalább az első edzését, hogy megtudhassuk, milyen állapotban van. Remélem, hamar be tud illeszkedni, de ez a nagy játékosoknak úgysem szokott gondot okozni.” -mondta.

Rakitic is megszólalt a transzfer kapcsán.

“Az árak nagyon magasak lettek mára, ezt diktálja a piac, de az én véleményem nem számít ebben. Mi minden jó játékost szívesen fogadunk. Gratulálok az elnöknek és mindenkinek, akinek a segítségével létrejött az átigazolása. Ő már a családunk tagja, élvezni fogjuk a játékot vele, ő pedig már a világ legnagyobb klubjában van. Örülünk, hogy egy olyan játékos csatlakozott hozzánk, aki a világ legjobbjai között van. Tudtuk, hogy a BL-ben nem fog játszani, de a Ligában és a Copában remélhetőleg segíteni fog, de időt kell adnunk neki a beilleszkedésre.”

Úgy tűnik tehát, hogy a legtöbben örülnek a brazil érkezésének, sajtóinformációk szerint egyedül Ousmane Dembélé szemét szúrja a dolog, de valószínűleg ezek csak álhírek, hisz egy vetélytárs érkezése után könnyen generál ilyen híreket a sajtó.

Ha már a nyilatkozatoknál vagyunk, a főszereplőt megszólaltatták, milyen érzésekkel vág neki a barcelonai kalandnak.

“Nagyon boldog vagyok. Egy álmot élünk most meg, nagyon boldogok vagyunk, hogy itt lehetünk. Futballozni, címeket nyerni, boldoggá tenni a szurkolókat és mosolyogva játszani. Ezek a célok. Hihetetlen belegondolni, hogy olyan játékosok vesznek körül, akiknek óriási múltjuk van, mint Leo, Luis, Iniesta, Piqué, Busquets… és az összes nagyszerű játékos. Nagyon boldog vagyok, hogy tudom, velük játszhatok, és remélem együtt fogok tanulni, élni és nyerni velük!”

Coutinho átigazolásának egyetlen bökkenője, hogy az idei szezonban a Bajnokok Ligája küzdelmek alatt nem számolhat vele Ernesto Valverde, mivel a brazil pályára lépett a Liverpool színeiben.

Ez is bizonyítja, hogy bár nagyon szeretett volna a katalánokhoz igazolni, amíg Liverpoolban volt, mindent megtett a sikerért, még azok után is, hogy a nyáron kudarcba fulladt az átigazolása.

Minden szemszögből büszkék lehetnek rá az angol csapat drukkerei, vannak azonban akik ahelyett, hogy elismernék amit a csapatnak adott, és, hogy egy Barcelona kaliberű klub hívásának nem nagyon lett volna értelme nemet mondani, csak szidalmazzák a játékost, mióta hivatalossá vált, hogy nem a vörösöknél folytatja.

Egy drukker – vélhetően igazából a nézettségért – de egy Coutinho mezt is elégetett, kifejezve, hogy mennyire haragszik a játékosra.

Logikusan végiggondolva azért érthető a váltás, hisz ha csak azt nézzük ,hogy egy játékost a trófeák, és a csapatsikerek motiválnak, akkor Barcelonában erre nagyon jó esélye van. Ebben az évben kapásból egy Spanyol Bajnoki címet rögtön zsebre is vághat, míg a Liverpool jelenleg nincs azon a szinten, hogy komoly trófeákért harcban legyen.

Az utolsó nyilatkozat ebben a cikkben nem véletlenül Jürgen Kloppé, aki méltatta a brazilt, és azt is elmondta, hiányozni fog a csapatnak a játéka.

„Nem szívesen, de el kell köszönnünk Philippe Coutinhótól, aki jó barát, csodálatos ember és fantasztikus játékos. Nem titok, hogy már július óta, amikor a Barcelona először érdeklődött iránta, menni akart. Kitartott amellett, hogy ez olyan transzfer, aminek meg kell történnie. Ennek ellenére megtartottuk őt annak reményében, hogy meg tudjuk győzni a maradásról. El kell mondanom a szurkolóinknak, hogy a klub mindent megtett érte, de ő meg volt győződve arról, hogy Barcelona jelenti számára a jövőt. Ez volt az álma, és semmivel sem tudtuk megváltoztatni a véleményét.”

Coutinho 2013-ban érkezett az Intertől a Liverpoolhoz, ahol az évek alatt meghatározó játékossá vált. „Fantasztikus volt a klubnál az elmúlt öt évben, csalódottak vagyunk, hogy távozik, de minden jót kívánunk neki. A nyári átigazolási időszak után is ugyanolyan keményen dolgozott a sikerekért, annak ellenére is, hogy nem tudtuk meggyőzni a maradásról. Természetesen érthető, hogy a szurkolók csalódottak, ám ez része a futballnak, mindenkinek megvannak az álmai és a céljai. A játékosok jönnek és mennek, ilyen a labdarúgás, klubként azonban elég nagyok és erősek vagyunk, hogy folytassuk az agresszív taktikánkat a pályán egy kulcsember elvesztése után is.”

„Elég régóta vagyok itt ahhoz, hogy tudjam: a Liverpool régebben is veszített el kulcsembereket, de mindig továbblépett. Nem lehet átigazolni a klub szívét és lelkét, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy sokan szeretnék ezt. Bízom a mostani játékosokban, s abban is, hogy a tulajdonosokkal tovább mélyíthetjük a keretet, és megfelelő befektetéseink lesznek.”

Ha hinni lehet a sajtóhíreknek, a Liverpool Rijad Mahrezzel, a Leicester algériai támadójával pótolná a vesztéségét.

Ezek természetesen már csak spekulációk és mellékzöngék, a tények azok, hogy Coutinho 2018.01.08-án be is mutatták a nagyközönségnek, és egy rövid videót is készített a klub az első Barcelonában töltött napjáról. Jöjjenek a videók és a képek.

„Sziasztok, Barcelona-szurkolók! Már itt vagyok, egy álmom vált valóra. Holnap találkozunk, hajrá, Barca!” -üzent röviden a szurkolóknak.

Egy rövid összefoglaló az első napjáról.

Éééés a végére egy kellemetlen baki Liverpoolból, ahol elkezdték kinyomtatni a 2018-as naptárakat…

Forrás: Unilad SPORT

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!