A Szombathelyi Futóklub 2014 júliusában facebook-közösségi csoportként jött létre, eredetileg 20-25 fővel, azokból a futókból, akik addig is együtt edzettek és versenyeztek. Céljuk az volt, hogy megkönnyítsék egymás számára a versenyekre történő eljutást, illetve, hogy egy hatékony közösség létrehozásával közös edzéseket, közös futásokat szervezzenek. Pátkai Attilával, a Szombathelyi Futóklub vezetőjével beszélgettünk.

Milyenek a tapasztalatok, mennyire népszerű a futás Szombathelyen?
Büszkén mondhatom, hogy nagyon népszerű a futás Szombathelyen, egyre többen vagyunk és mindenkit szeretettel várunk. Az elmúlt közel 4 évben 20-25 főről mintegy 850 főre nőtt a létszámunk Szombathelyen, illetve környékén, Vas megyében, de olyan futótársunk is létezik, aki példának okáért Pápán képviseli klubunkat.

Milyen rendszerességgel találkoznak, edzenek, illetve szerveznek közösségi futásokat?
Rendszeresen, hetente többször találkozunk, kialakult egy általános rend, e szerint kedden és csütörtökön pályaedzéseket tartunk a Sugár úti rekortánon, hétfőn és szerdán pedig tornatermi erősítő edzésekkel tartjuk karban magunkat. A többi napokon pedig a fő célunknak teszünk eleget, tehát közösségi futásokat szervezünk, illetve teljesítünk különböző távokat, a hétvégéken pedig általában a Csónakázó tónál találkozunk, onnan indulunk, majd vagy a régi bucsui úton vagy Nárai felé teszünk egy nagyobb távú futást. Így volt ez, most vasárnap is. Általában nyáron 20-25-en, télen kicsivel kevesebben, de a pályaedzéseken is minimum tízen rendszeresen részt veszünk.

Milyen távokat futnak?
Pályaedzéseken kedden rövidebb, csütörtökön hosszabb, 10-15 km-es távokat teljesítünk, jelenleg alapozó, iramváltásos futással. A közösségi futások alkalmával pedig egyedi a távolság, pl. körbefutottuk már a várost is. A peremterületeken mintegy 20-25 km-es távon, télen pedig 111 kört futottunk a rekortánon, akkor 44,444 km leküzdése volt a cél, persze mindenki annyit futott, amennyit akart.

Mit szólnak a Sugár úti villanyfényhez?
Nagyon örültünk, hogy ez megvalósulhatott, régi álmunk válhatott valóra ezzel, hiszen így már nem kell fejlámpával futnunk, szuper, hogy megvilágítják a rekortánt, igazán nagy eredmény ez számunkra. Persze elégedettek sosem lehetünk, hiszen öltözőkre, szociális helyiségekre még nagy szükségünk lenne.

Milyen versenyekre készülnek jelenleg?
Jelenleg a szezonnyitó márciusi Sárvár-fürdő félmaratonra edzünk, majd a Balaton szupermaraton következik, ezen, március végén 4 nap alatt körbefutjuk a Balatont, emellett több tagunk is a Bécs maratonra készül, illetve a fővárosi Vivicittára, áprilisban pedig a 6-12 órás sárvári futás következik.

A közösségi futásokat nem egyedül szervezik, ha jól tudom, összefogtak más egyesületekkel is?!
Ez így van, közösségi eseményeinken a szombathelyi Tekergőkkel és a Vasi Triatlon SE-vel fogtunk össze és egyeztetett programokat szervezünk. Példának okáért február 19-re szervezik a triatlonosok Fülöp Tibor állóképességi edző előadását, amelynek témája az állóképességi teljesítmény diagnosztikája és fejlesztése lesz, aztán a nagyatádi Ironman ötletadója tart majd szakmai előadást.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!