A fallabdáról vagy squashról még nem írtunk sportoldalunkon, ezért érdemes tudni, hogy a teniszben használatoshoz hasonló ütőkkel és gumilabdával, erre a célra kialakított teremben játszott sportág. Általában két játékos játssza, de páros mérkőzések esetén négyen vannak a pályán. A pálya 9,75 m hosszú és 6,4 m széles.

 

Magyarországon a fallabda egyre közkedveltebb az amatőrök körében is. Egyre több squash pálya épül, a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség adatai alapján országszerte napi 4 ezren, havi rendszerességgel 30-40 ezren űzik ezt a sportot. Az országban eddig több mint félmillió ember próbálta már ki a fallabdát. Az igazolt versenyzők száma folyamatosan nő, jelenleg közel 500 versenyzőt tart számon a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség.

A szombathelyi helyzetről a ,,Decathlon-Öntöde Fallabda Kupa” főszervezője, Csitkovics Gábor elmondta, hogy egyre népszerűbbek az amatőr-versenyek a falabdások körében.

-Szinte majdnem minden héten szervez a Magyar Fallabda Szövetség versenyt, az ilyen megmérettetésekre országszerte lehet nevezni, ám az amatőrök kiszorultak a versenyzési lehetőségből. Ezen felbuzdulva próbálunk Szombathelyen és más városokban is teljesen amatőr-versenyeket lebonyolítani. Ezeken a bajnokságokon nem indulhatnak olyanok, akik regisztráltak a Magyar Fallabda Szövetségnél, illetve szerepelnek az érvényes, aktuális ranglistán. Ez nagy előny, hiszen eddig sok esetben nem mertek elindulni azok, akik látták, hogy az úgymond profi játékosok ütik a labdát és nekik nagyobb esélyük van a győzelemre. Ezt küszöböltük ki ezzel a kezdeményezéssel – fogalmazott a főszervező, akitől azt is megtudtuk, hogy mennyire fontos a sportág köré szerveződő klubélet.

 

-Nekünk 3 csapatunk is indul az országos csapatbajnokságokban. Az Öntöde Fallabda SE I. osztályban szerepelt, ám ma már ,,csak” a II., a III. és a IV. osztályban szerepelnek a szombathelyiek. Nagyon erős az I. osztály, nem tudtuk tartani a lépést, a játékerő miatt visszaléptünk az I. osztályból, ahol jelenleg 10 csapat szerepel és 3 fordulót játszanak egy-egy helyszínen. Korábban voltak szombathelyi csapatbajnoki fordulók is, de idén tavasszal nem neveztek az Öntöde Fallabda SE részéről – tette hozzá érdeklődésünkre Csitkovics Gábor.

A szombati amatőr versenyre egyébként 24 versenyző, közöttük 5 hölgy és 19 férfi, illetve diák nevezett. Az eredményekről hamarosan tájékoztatást adunk.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!