Már az ünnepi megnyitó sem volt nevezhető szokványosnak az ELTE Savaria Egyetemi Központ C épületének aulájában, ahol a köszöntők előtt közös újraélesztést gyakorolhattak a hallgatók és az oktatók is. Kifejezetten szívderítő látvány volt, hogy valóban felkészült és tettre kész fiatalok ugrásra készen állnak egy esetleges krízishelyzetben.

Ezt követően nyitotta meg a Sporttudományi szakmai napot Dr. Németh István, az ELTE koordinációs rektorhelyettese, aki az egészségmegőrzés és egészségfejlesztés fontosságát hangsúlyozta. Megjegyezte továbbá azt is, hogy a kor előrehaladtával a fiataloknak egyre több lehetőségük van, hogy megtalálják a számukra leginkább megfelelő mozgási formát.

Ehhez a gondolathoz csatlakozott Koczka Tibor is. A sportért felelős alpolgármester megjegyezte, hogy a térség gazdasági növekedéséhez elengedhetetlen az egészséges életmód, mellyel nem csak a betegségeket előzhetjük meg, hanem fontos további munkahely teremtési lehetőségekkel is kecsegtet.

A megnyitót követően a díszteremben Dr. Koller Ákos az Magyar Tudományos Akadémia doktora tartott rendkívül érdekes előadást a koronária keringéséről. A sportolás jótékony hatását több fotóval, diagrammal is illusztrálta, amelyet a közönség érdeklődve hallgatott. Az előadást követően Koller Ákostól megtudtuk, hogy már gyermekkorban szűrni kellene a leendő sportolókat, amellyel elejét lehetne venni egy esetleges tragédiának.

Az elmélet után következett a gyakorlat. Több csapat közös erővel készült az első SEK Race akadályversenyre, amely embert próbáló feladatok mellett ügyességi próbatételek várták a vállalkozó kedvű egyetemistákat. A versenyzők közül több sportoló vett részt – többek között ott volt az indulók között Gulkai Zsófia, a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület női röplabda csapatának kapitánya is.

A próbatételek után lehetőség volt egészségi állapot felmérésre is. Különböző szűrővizsgálatokra lehetett jelentkezni. Volt koleszterinszűrés, vércukorszint és CO-szint mérés is. Természetesen a kritikus eredményt produkálók számára nem maradhattak el a jó tanácsok sem.

A nap további részében színjáték és újabb előadás várta az érdeklődőket. Oscar Wilde egyik meséjét elevenítette fel a Sugár/Érintő Színi csoport. Ezt követően a felelősségteljes szexualitásról tartottak rövid előadást és tettek pontot a sporttudományi szakmai nap végére.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!