Három esélyes volt a H-csoport zárófordulóját megelőzően arra a két helyre, amely a labdarúgó világbajnokság továbbjutását jelentette. A negyeddöntőért hajtott Szenegál, Japán és Kolumbia is. Előbbi kettő lépéselőnyben volt James Rodriguezékkel szemben, így élvezetes mérkőzésekre volt kilátás. Ez azonban nem így alakult…

Hiába a nagy tét a csapatok a biztonságra helyezték a hangsúlyt, ráadásul ezt a lehető legnagyobb gondossággal tették, így az akciókra nem is futotta az erejükből. A legnagyobb felháborodást a játékvezető döntése okozta, amikor büntetőt ítélt Mané szerelésekor. Igaz, ezt javította a videóbíró segítségével és labdaejtéssel folytatódott a játék.

Ráadásul elveszítette vezérét Kolumbia, mert James Rodriguez cserét kért. Így már kétszerezett erővel kellett támadnia a dél-amerikaiaknak, ha tovább akartak jutni. Ennek semmi jele nem mutatkozott, így gól nélkül ért véget az első félidő. Hasonló forgatókönyv szerint alakult a lengyel-japán összecsapás is.

 

A szünet után kicsit aktívabbá váltak a csapatok, a gólt mégsem a továbbjutásra ácsingózó együttesek szerezték, hanem a lengyel válogatott, amely szépen szeretett volna búcsúzni. A világranglista 8. helyén álló alakulat Bednarek talált a kapuba, ezzel pedig átírta a rangsort is. A 60. percben Szenegál és Kolumbia állt továbbjutásra.

Aztán negyed órával a vége előtt egy szöglet után Mina bólintott a szenegáli kapuba, ezzel csoportelsővé lépett elő Kolumbia – igaz ezt még nem lehetett biztosan elkönyvelni. Japán pedig második helyen állt a pontarány és a fair-play szabály miatt. Okazaiék kevesebb sárga lapot kaptak a világbajnokság eddig eltelt idejében – ez is dönthetett volna…

 

A bekapott gól felébresztette a Mane vezette Szenegált és próbáltak nyomást gyakorolni ellenfelükre, ami sikerült is, de eredményességben nem mutatkozott meg. Ráadásul lehetőséget biztosítottak így a dél-amerikaiaknak a villámgyors kontratámadásokra. Azonban újabb gól már nem született, így az esélyeket felrúgva kiesett Szenegál és nem lesz afrikai csapat a legjobb 16 között.

Szenegál – Kolumbia 0-1 (0-0)

Szenegál: N’Diaye – Gassama, Sane, Koulibaly, Sabaly (Wague) – Sarr, Kouyate, Gueye, Mane – Niang (Sakho), Keita (Konate).

Kolumbia: Ospina – Mojica, Mina, Sanchez, Arias – Uribe (Lerma), Sanchez – Cuadrado, Quintero, Rodriguez (Muriel) – Falcao (Borja).

Gólszerző: Mina 75′

Japán – Lengyelország 0-1 (0-0)

Japán: Kawashima – H. Sakai, Yoshida, Makino, Nagatomo – Yamaguchi, Shibasaki – G. Sakai, Okazaki (Osako), Isami (Inui) – Muto (Hasebe).

Lengyelország: Fabianski – Bereszynski, Glik, Bednarek – Kurzawa (Peszko), Krychowiak, Goralski, Jedrzejczyk – Zielinski (Teodorczyk), Lewandowski, Grosicki.

Gólszerző: Bednarek 60′

H-csoport
1. Kolumbia – 3 győzelem, 0 döntetlen, 1 vereség – 6 pont (5:2)
2. Japán – 1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség – 4 pont (4:4)
3. Szenegál – 1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség – 4 pont (4:4)
4. Lengyelország – 1 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség – 3 pont (2:5)

A továbbjutást a fair-play szabály értelmében Japán vívta ki – kevesebb sárga lapot szereztek a három csoportmérkőzés alatt.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!