A játékvezetők, a szurkolók és még a FIFA is kétkedve fogadta a videobíró rendszerét. A hosszadalmasnak tűnő és az idegeket is borzoló másodpercek bizonyára alaposan próbára teszi a játékosok és a nézők idegeit is. Ennek ellenére hiába az előítélet mégis sikerre van ítélve a sípmeseterek munkáját segítő rendszer.

A csoportmérkőzések alatt több találkozón – így a Brazília-Costa Rica összecsapáson is – akad megkérdőjelezhető döntés. Neymar ütközése, majd esésekor büntetőt ítélt a játékvezető, majd a visszajátszások után eltörölte a tizenegyest. Többen azt nehezményezték, hogy a brazil támadó meze valóban “megnyúlt”, így ha nincs videóbíró rendszer, akkor a selecao magabiztosan nyer. (Megjegyezzük, hogy a 2-0-ás végeredmény is annak tekinthető.)

Befejezve a csoportok küzdelmeit, a lejátszott 48 meccset a nemzetközi szövetség (FIFA) játékvezető bizottság górcső alá vette. Pierluigi Collina – egykori sípmester – a bizottság elnökeként érdekes adatokat osztott meg a videobíró rendszere kapcsán. Több, mint jól szerepel a bevezetett újítás, amely rengeteg esetben segített a megosztó helyzetek során.

A technikai segítség nélkül a játékvezetők 95 százalékban hoztak volna helyes ítéletet. Az újításnak köszönhetően ez az érték 99,3 százalékpontra emelkedett. Collina kiemelte, hogy a videóbíró nem jelent tökéletességet, hiszen előfordulhatnak hibás ítéletek, de biztató a jövőre nézve ez a számadat.

A 48 csoportmérkőzés során 17 esetben kellett igénybe venni az újítást, ebből pedig 14 esetben kellett megváltoztatnia az eredeti döntését a sípmesternek. A monitor megtekintésével, valamint a központban a fülére kapott segítségével egyre nagyobb biztonsággal lehet kiszűrni a kétes eseteket. A kis televízió-stúdióra emlékeztető központban dolgozó személyek 335 alkalommal pörgették vissza az eseményeket, ezek többségéről egyébként a mérkőzés résztvevői sem tudtak.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!