Az utóbbi 10-15 év legnagyobb szenzációját kétségtelen Jimmy Jump okozta a stadionokon belül és azon kívül is. A szurkolást egy teljesen új dimenzióba helyezte. Azonban nem Ő volt az első és egyedüli, akinek a nevét megjegyezte a világ. Itt volt a szigetországiak szurkolója Ken Baily is, aki a világbajnokságok arca is lett.

Szomorú apropóból emlékeztek a britek elsőszámú cheerleaderére. Már 25 éve, hogy nincs köztünk Ken Baily, aki bizonyára az oroszországi labdarúgó világbajnokságon is az első sorból izzította volna a hangulatot a Háromoroszlánosok találkozóin. Egészen félelemetes micsoda karriert futott be szurkolóként, köszönhetően mosolyának és közvetlen stílusának.

1911-be született Bournemouth-ban, ahol a gyakori látványosságként tekintettek rá. Hihetetlen, hogy még a Guiness-rekordok könyvébe is bekerült, pedig így történt. Egészen pontosan 1939-ben részt vett egy non-stop hosszútávfutáson. Ezzel pedig kivívta a sportolók tiszteletét is. Olyan magasságokba tört ezzel, hogy 1948-ban már az olimpiai lánggal futhatott a Wembley-ben.

Magánemberként is kedves és köztiszteletben állt. Civil foglalkozását tekintve köztisztviseló volt és sosem hagyta maga mögött szívének oly kedves városát. A helyi futballmérkőzések mellett minden kupadöntőn és válogatott fellépésen jelen volt. Igazi kabalájává vált az angol labdarúgás számára.

Hogy mekkora szeretet és tisztelet övezte a szurkolót remekül mutatja, hogy 1969-ben egy angol-portugál felkészülési mérkőzésen a programfüzet mellé műanyag Ken-babát is kaptak a nézők. Azóta a világban 100 ezer ilyen bábú kering, hiszen nagyon ritka és pótolhatatlan értékkel bír. Mely szurkoló mondhatja el manapság ezeket az erényeket magáról?

A mai angol – belga VB-bronzmeccs egy kicsit neki és róla is szól.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!