Rendkívül izgalmas és fordulatokban gazdag finálét hozott a 2018-as oroszországi labdarúgó világbajnokság. Titkon reménykedtek a francia és horvát szurkolók, de ki tudta néhány héttel korábban, hogy ez a két nemzet adja a döntő két csapatát. Amennyire kiszámíthatatlan és megjósolhatatlan volt, annyira látványos találkozót hoztak össze a felek.

 

A kezdeti tapogatózást követően nem kellett sokat várni az első gólra sem. Az addig kapura veszélytelen franciák örülhettek, hiszen Griezmann beívelését Mandzukic csúsztatta csapata kapujában. Ezzel az 18. percben szerzett öngóllal jutottak előnyhöz a gallok, de sokáig nem tartott a boldogságuk, mert a horvátok tudtak újítani.

 

Közelítettünk az első félóra végéhez, amikor egy szabadrúgást végezhettek el Modric-ék. A felívelés Vida elé került, aki inkább lekészítette a labdát, Perisic pedig egy csel után hatalmas gólt ragasztott Lloris kapujába. Kis élccel ekkor már lehetett mondani, hogy a horvátok többet tettek a győzelemért, mert kétszer is bevették a kaput – igaz, egyszer a sajátjukat.

 

Aztán Perisic lépett elő negatív főhőssé, hiszen néhány perccel korábban Ő egalizált, de a 38. percben egy sarokrúgás után kezezett. A videobíró ítélete szerint jogos büntető következett, amit Griezmann biztosan értékesített, így ismét hátrányba került, a jobban játszó horvátok. A szünetig támadtak is becsületesen, de eredmény nélkül.

 

Aztán a második félidőben tovább fokozták a csapatok a tempót. A franciák megmutatták, hogy tudnak ők is támadni, így mindkét fél gólra törő játékkal rukkoltak ki. Ebből a nyílt sisakos küzdelemből a gallok jöttek ki jobban, hiszen először Pogba, majd Mbappe is betalált Deschamps mester legnagyobb örömére. Ekkor már temetni akarták a horvátokat a jelenlevők, de Mandzukic és Lloris tett róla, hogy ne így legyen.

 

A 70. percben a franciák kapusa akarta kicselezni a támadót egy hazaadást követően, azonban a csatár szemfüles volt és nem dőlt be a trükknek. Mandzukic lábáról pedig a kapuba csorgott a labda. A feltámadás azonban elmaradt, mert bár mindent megpróbáltak a horvátok, de nem sikerült felállniuk a hátrányból.

 

Érthetően csalódottak voltak Lovrenék a lefújást követően, hiszen karnyújtásnyira volt az aranyérem. Azonban ezzel a második hellyel is büszkén mondhatják, hogy hazájuk legnagyobb sikerért érték el. Franciaország pedig feledtette a 2006-os Olaszország ellen elveszített döntőjét és 1998 után megszerezték második világbajnoki elsőségüket.

 

Franciaország – Horvátország 4-2 (2-1)

Franciaország: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Lucas – Pogba, Kante (N’Zonzi) – Mbappe, Griezmann, Matuidi (Tolisso) – Giroud (Fekir).

Horvátország: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (Pjaca) – Rakitic, Brozovic – Rebic (Kramaric), Modric, Perisic – Mandzukic.

Gólszerző: Mandzukic (öngól), Griezmann (büntetőből), Pogba, Mbappe illetve Perisic, Mandzukic.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!