Jó ötlete mindenkinek van – kár lenne tagadni. Azonban ahhoz, hogy az álom megvalósuljon, csak nagyon kevesek tesznek érdemben. Talán ezért is hasonlít a Vassurányi Sportnapok egy 21. századi tündérmeséhez, hiszen néhány nő csak egy alakformáló edzésre készültek, ami végül az ötletet adta a hétvégén már a harmadik születésnapját ünneplő sportrendezvényhez.

Meglepetésemre nem a kosárlabda sportot szerető, frissen megválasztott polgármester, Forrai Dániel fejéből pattant ki a szikra a családi rendezvény kapcsán. A történet egy nyári családias hangulatú alakformáló testedzéssel kezdődött.

Palkó Diána nemcsak gátfutásban, hanem szervezőként és műsorvezetőként is bizonyított

Palkó Diána: A lányok és asszonyok részére tartottam egy rendhagyó tornaórát, ami kicsit kinőtte magát. – Három éve egy edzést követően vetették fel a hölgyek, hogy tartsunk egy közös sütögetést, amivel megünnepeljük, hogy így egymásra találtunk. Aztán elkezdtünk gondolkodni, hogyan lehetne még több embert megszólítani, így folyamatosan szélesedett a repertoárunk. Mindenképpen szerettünk volna tárgynyereményekkel kedveskedni a résztvevőknek és természetesen a központi téma mindig a sport volt.

Forrai Dániel: Alapvető célunk az volt, hogy minden korosztályt megszólítsunk, lakhelytől függetlenül. Ezért volt szükség több kísérőprogramra, hogy mindenki megtalálja, ami leköti, megmozgatja, és amit élvezettel csinálhat. Hiszen nálunk semmi sem kötelező. A visszajelzések pedig nagyon jók, tavaly már a fővárosból érkeztek a snapszer versenyünkre, idén a főzőversenyre pedig a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyéből is érkezett csapat. Ez egyrészt nagyon jó visszajelzés nekünk, másrészt komoly kihívás, hogy minden évben van egy szint, amit szeretnénk továbbemelni, továbbvinni.

Forrai Dániel köszöntötte a településen Halmosi Cucut, akit vastapssal köszöntöttek

Olyannyira sikerült a színvonalat emelni, hogy idén már kétnapos a rendezvény és a könnyűzenei repertoár mellett figyeltek arra is, hogy országszerte ismert vasi kötődéssel bíró sportolót is elhívjatok.

F.D.: Erre azért van és volt szükség, hogy a vendégek a magukénak érezzék ezt a rendezvényt. Nagyon örülünk, hogy Pars Krisztián, Kálmán László után idén Halmosi Péter volt válogatott labdarúgó is megtisztelte jelenlétével a sportnapunkat. A visszajelzések alapján jó döntés volt elhívni, mert rengetegen készítettek vele közös képet és az adott sportágat, a labdarúgást is – akárcsak a Haladást – még közelebb hozza a szurkolókhoz.

A sporttotót az idősebb generáció tagjai is szívesen kitöltötték

Hasonlóan fontos szerepet kapott és töltött be a gyerekek szóló feladatok. Tudatosan építettétek fel így a programot?

P.D.: Részben igen, hiszen ha kiskorban sikerül mozgásra bírni a gyerekeket és a szülők is jó mintával szolgálnak, akkor akár az elkövetkezendő 20-30 évüket is befolyásolja a sporthoz való hozzáállásukat. Ennek megfelelően idén nagy sikert aratott a gyermek-hétpróba, természetesen játékos formában és úgy állítottuk össze a feladatokat, hogy mindenki teljesíteni tudja azt. Ennek megfelelően minden gyermek ajándékot is kap.

F.D.: Teljesen egyetértek az előttem szólóval. Úgy is mondhatnánk, hogy a gyerekeké a jövő. Ennek megfelelően a családi sportvetélkedőn és az utcák-terek vetélkedőn is kikötés volt, hogy a csapatban legyen egy kiskorú. Emellett a odafigyeltünk a program összeállításánál, hogy külön részt szenteljünk a legkisebbeknek. Ahogy megszokták már ezen a rendezvényen ingyenes ugráló- és légvár várja a kicsiket, de kipróbálhatták a trambulint, a rodeó bikát is. A zenés-táncos produkcióknál sem feledkeztünk meg róluk. A Disney-dalok előadása, a repülőből cukorkák szórása mind-mind gyermek centrikusan kerültek a repertoárba. Ráadásul idén nagy sikerrel lezajlott az első nyári napközis táborunk. Aki pedig ott volt azok egy rendkívül színvonalas táncos produkcióval készültek Palkó Diána és Völferné Varga Krisztina felkészítésének köszönhetően. A sportnapon bemutatták a gyerekek a táncot, amely szintén nagy sikert aratott. Odafigyeltünk arra is, hogy egyetlen gyermek se menjen haza üres kézzel, a felnőttekkel karöltve pedig bízunk benne, hogy élményekkel gazdagon távoztak sportrendezvényünkről.

Zárszóként mit is lehetne ehhez hozzátenni? Túlzás nélkül lehet állítani, hogy ismeretlenek közé érkeztünk, mégis családtagként fogadtak a főzőversenyben résztvevők és hasonlóan sok kisgyermekhez, mi is fájó szívvel távoztunk a rendezvényről. Ilyen egy megvalósult tündérmese, amikor más is megtalálja azt a szépséget, amit egykor az álmodó csak elképzelt. Reméljük, hogy a hagyományteremtő céllal életre hívott rendezvény hosszú évtizedekig folytatódik, mert megbizonyosodtunk, hogy szükség van rá!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!