Szombat délelőtt 9.30-kor a Dél-Afrika – Brazília meccsel kezdődött meg a világbajnokság, majd még 7 meccset rendeztek már az 1. napon is. A 20 csapatot 4 csoportba osztották be.
A-csoport: Egyiptom, Ausztrália, Dél-Afrika, Brazília, Montenegró,
B-csoport: Görögország, Magyarország, Argentína, Oroszország, Kína,
C-csoport: Üzbegisztán, Új-Zéland, Olaszország, Egyesült Államok, Horvátország,
D-csoport: Szerbia, Kolumbia, Spanyolország, Kanada, Szaúd-Arábia.

A magyar ifjúsági-válogatott világbajnoki csapata:
Kapusok: Grieszbacher Márk (KSI), Korom Dániel (Vasas)
Mezőnyjátékosok: Baksa Benedek (UVSE), Bóbis Botond (KSI), Csorba Tamás (BVSC), Dala Döme (UVSE), Ekler Bendegúz (AVUS), Fekete Gergő (Debrecen), Fodor Olivér (BVSC), Schmölcz Norman (KSI), Szeghalmi Zsombor (Szolnok), Szieben László (UVSE), Vékony Ákos (KSI). A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot.

Már 5 meccset lejátszottak, amikor megkezdődhetett az ünnepélyes megnyitó. A BVSC masters felnőtt korosztályú szinkronúszó-csapatának bemutatójával kezdődött a program, majd a rendezvény kiemelt vendégei köszöntötték a megjelenteket.

 

 

Puskás Tivadar, szombathelyi polgármester miután mindenkit köszöntött, elmondta, hogy már 2. alkalommal rendezik Szombathelyen az ifi vb-t.
– Mindig öröm ez a 2 ezer éve lakott városunknak, hogy ilyen nagyszabású világversenyt rendezhetünk. Szent Márton született itt, ő, ki ugyanolyan alázattal dolgozott, mint a vízilabdázók. Önök a jövő legjobb vízilabdázói lesznek, itt a jövő, Itt van a 20 legjobb csapat, itt van mindenki, aki számít. A sportszerűség, a kiváló idő garantált, külön öröm nekünk, hogy OB I-es csapatunk az AVUS, amelynek egyik tagja a szombathelyi Ekler Bendegúz, szóval hajrá magyarok, hajrá Szombathely és nézzék meg a csodálatos városunkat – fogalmazott a polgármester.

Vári Attila, a MVLSZ alelnöke is nagy szeretettel köszöntött mindenkit, majd kiemelte, hogy az elmúlt 8 évben rengeteget fejlődött a magyar sport.
– A város és a helyi vállalkozók támogatásával karöltve valósult meg az új vízilabda-medence létrejötte. A sportág csúcsa, hogy a mostani VB-nek Szombathely adhat otthont, az a város, ahol az utánpótlás-nevelés, a sport szeretete kiváló. Azt kívánom minden itt nevelkedő fiatalnak, hogy egyszer a nemzeti válogatottban szerepelhessen – hangzott el az alelnök beszédében.

Andrej Kryukov a FINA Büro vízilabdáért felelős tagja miután elmondta, hogy ez a gyönyörű város minden bizonnyal kiváló színhelye lesz az ifi VB-nek, nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy Magyarországon lehet a VB, hiszen a vízilabda itt nemcsak sportág, hanem egy életérzés is.
– Ez a rangos sportesemény nagyon fontos, hiszen új szabályokat próbálunk ki, a nagy felelősség nagy lehetőséggel is jár. Szerintem mérföldkő lesz ez az esemény a sportág történetében és újabb lépést tehetünk afelé, hogy egyre népszerűbbé tegyük ezt a sportágat – tette hozzá a sportdiplomata.

A FINA Himnusz jött ezután, majd bemutatták a magyar – kínai meccs főszereplőit. Ekler Bendegúzt óriási üdvrivalgás köszöntötte. A srácok a ,,Győznünk kell…” című dalra ugrottak a medencébe.

 

 

MAGYARORSZÁG-KÍNA 22-11 (5-2, 7-2, 5-4, 5-3)
Vezette: Mr. Dykman, Mr. La Marque

MAGYARORSZÁG: Grieszbacher M. – Szieben L. 1, Bóbis B. 1, Baksa B. 4, Fodor O. 1, Schmölcz N. 5, Dala D. 3, Csorba T. 1, Szeghalmi Zs. 1, Fekete G. 2, Ekler B. 2, Vékony Á. 1., Korom D. Szövetségi kapitány: Horváth János

KÍNA: Wang Junlig – He Xing Meng 4, Shi Bo Ren 4, Zhu Beile, Wu Ming Tao, Yu Qiu Chen, Yuan Lei, Gu Zisheng, Wu You Long 1, Cheng Yi Le 1, Lin Luo Bin, Ou Guan 1. Szövetségi kapitány: Zoran Maszovar

Az 1. negyedben mi hoztuk el a labdát, a fehér sapkások között 11-es sapkában Ekler Bendegúz a kispadon kezdett. Az 1. gól szerzője a 4-es sapkában Baksa Benedek volt, majd Scmölcz Norman is betalált, aztán jött a medencébe Ekler Bendegúz is. A harmadik gólunkat Baksa szerezte. Az 5. percben rezdült meg először a magyar háló, 3-1. Ezután Csorba Tamás is betalált, 4-1, majd Bóbis Botond következett, 5-1, aztán szépítettek a kínai pólósok.

A 2. negyedben a kínaiaké lett a játékszer a ráúszást követően. Ki is használtak a lehetőséget, 5-3. Ezt követően 5 méteresből növelte fölényét a magyar válogatott, Vékony Ákos volt eredményes. Egy perc sem telt el, az újabb magyar gól szerzője Dala Döme volt, 7-3. A negyed 3. percében is magyar gólnak tapsolhattunk, Fekete Gergő talált be, 8-3. Góleső: újabb perc múlva Baksa Benedek szerzett szép gólt, 9-3. A játékrész felénél pedig Scmölcz Norman talált be újra, 10-3. Szépítettek, 10-4, majd megint Baksa, 11-4, ezzel: Baksa – Kína 4-4. A negyed 6. percében a szombathelyi Ekler Bendegúz 5 méteresből szerzett gólt, 12-4.

A 3 perces nagyszünet után, a 3. negyedben a mieink hozták el a labdát, de az első találat mégis a kínaiaké, 12-5. Megvan a tizenharmadik, Fodor Olivér lőtt gólt, 13-5. Dala Döme villant, labdát szerzett, megúszott és bevágta, 14-5. Újra szépítettek a vendégek, 14-5, majd Dala ismét betalált, ezúttal távolról, 15-6. Kínai gól a negyed közepén, 15-7, aztán Fekete Gergő is megmutatta kvalitását, szép találat volt, 16-7. Újabb kínai találat, 16-8, majd 5 méterest lőtt a magyar csapat, Szeghalmi Zsombor volt eredményes, 17-8.

A 4. negyedben sokáig nem esett gól, aztán egy kínai időkérés után a mieink lőttek gólt, Schmölcz Norman harmadik gólját szerezte, ezzel 18-8, majd a negyed közepén megint szépítettek, 18-9. A hajrában Schmölcz egymás után kétszer is betalált, 20-9. A vendégek 5 méteresből szépítettek, 20-10. Szieben László is betalált a végén, 21-10. Az utolsó percben 5 méteresből is gólt lőttünk, újra a szombathelyi Ekler Bendegúz, 22-10. A meccs utolsó gólját a kínaiak lőtték, 22-11.

– Átestünk a tűzkeresztségen, játszottunk egy felhozó mérkőzést, a holnapi, görögök elleni összecsapásunk előtt. Görögország már egy teljesen más kávéház lesz, kíváncsian várom, miként tudunk adaptálódni. Megleptük saját magunkat, van néhány olyan teljesítmény, amellyel elégedetlen vagyok, elsősorban védekezésben. Nagyon sokszor elragadja a srácokat a hév, éppen amikor higgadtnak kellene maradni, egyelőre úgy érzem, hogy mi vagyunk a legnagyobb ellenfelei saját magunknak. Remélem minél gyorsabban hozzászoknak a srácok a körülményekhez, melyek egyébként fantasztikusak, a szervezők egy ékszerdobozt, igazi katlant varázsoltak ide Szombathelyre – szuperlatívuszokban tudok csak beszélni az eseményről. Próbáltam úgy irányítani a játékot, hogy lehetőség szerint mindenki betaláljon az ellenfél kapujába és ez a későbbiekben senkiben sem hagyjon hiányérzetet, ne tegyen senkit görcsössé. Mindenkinek megvan a maga szerepe a csapatban, nem gólkirályt szeretnénk adni, hanem világbajnokok szeretnénk lenni, ehhez pedig csapat kell – értékelt a waterpolo.hu kérdésére Horváth János szövetségi kapitány.

Vasárnap este Görögország – Magyarország meccset rendeznek 19.30-tól.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!