A május 18-i Győztesek Napja elnevezésű sport- és kulturális rendezvény volt a téma Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a 30 esztendős Magyar Speciális Olimpia Szövetség által tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Köszöntőjében dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere röviden felidézte a Speciális Olimpiák történetét, majd azt is megtudtuk, hogy jelenleg 180 országban, mintegy 6,5 millió értelmi fogyatékos sportoló tartozik az 1968-ban indult mozgalomhoz.  

– Nagyon örülünk, hogy 2 másik várossal együtt Szombathely is helyszíne lehet a jubileumi gálának. Mi igyekszünk úgy bánni a rászorulókkal, hogy teljes életet élhessenek. Mindenki érezze jól magát és élvezze a sport minden szeletét – tette hozzá  program fővédnöki tisztét ellátó polgármester. 

Koczka Tibor sportért felelős alpolgármester pedig arról beszélt, hogy a futó akkor is nyer, ha veszít, hiszen a részvétel a legfontosabb.

A sport reményt ad mindenkinek. Arra ösztönözzük a sportszervezőket, hogy legyen speciális, érzékenyítős kategória minden városunkban rendezett sporteseményen – fogalmazott az alpolgármester, majd hozzátette, hogy 2018-ban az EB-győztes Dévai és az EB-bronzérmes Halász Bence mellett a parasportoló EB-győztes távolugró Ekler Luca teljesítménye, érme is ugyanolyan szintű városi elismerésben részesült.

Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke felidézte az Abu Dhabiban szerzett 69 magyar olimpiai érmet, illetve a 30 éves hazai szövetség eredményeit.

– Az érzékenyítés és az integráció nagyon fontos! Május tizennyolcadika Szombathelyen a Sport és kultúra Napja lesz – hangsúlyozta a szövetség elnöke. 

Király Gábor, a Szombathelyi Haladás válogatott kapusa a németországi tapasztalatait idézte fel, majd azt is elmondta, hogy a szövetség elnökének kérésére szívesen együttműködik, szerepet vállal az érzékenyítő programokban.

Csillag Tünde, a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. Torna Szakosztályának edzője miután a rumi gyermekotthonban átélt élményeit idézte fel, hangsúlyozta, hogy harcolni kell az álmainkért, mert azok ,,elfelejthetetlen élmények lesznek!”

Érdekesség, hogy Tünde tornászpalántáival aktívan részt vesz majd a sporteseményen, de a sportért felelős alpolgármesterrel a futószámban is odateszi majd magát.

Ezt követően Várkonyi Attila lemezlovas, a Retro Rádió műsorvezetője is elmondta, miért fontos számára a sport, illetve az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken történő aktív közreműködés. DJ. Dominique ,,retro-szettel” érkezik és fellép a Fő téri programon

Hevesi Tamás előadóművész pedig a finálé műsorszám lesz május 18-án!

Csodálatos ez a mozgalom és bízom benne, hogy jó buli lesz! Boldog vagyok, mert azt tehetem, amit szeretek! Legyen ünnep ez a nap Szombathely és a speciális olimpiai mozgalom életében – emelte ki Hevesi Tamás, aki szerint elfogadóbb ez a társadalom, mint korábban volt!

Kállai Ildikó fitnesz világbajnok, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség programvezetője azt kérte a médián keresztül, hogy a szombathelyiek hozzanak sportcipőt, legyen nyitottak, legyenek érdeklődőek, fussanak együtt, nevessenek sokat!

 

A Győztesek Napja rendezvénysorozat jövő szombaton 14 órakor az Agora – Savaria Filmszínház aulájában fotókiállítással megnyitójával veszi kezdetét, majd a gála részeként, már a Fő téren sport- és kulturális programok követik egymást.

Fellép a Galaxy Rock & Roll Klub, a West Side TSE, az Energy Dance Sport Egyesület, valamint a kőszegi kötélugrók is bemutatót tartanak. Lesz fáklyás futás, olimpiai lánggyújtás, de fellép a már említett DJ Dominique és Hevesi Tamás mellett Ritchie King, Lola, Gáspár Laci és Havasi Gábor is.

Ne hagyd ki Te sem!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!