Aaz atletika.hu tette közzé, hogy a Francia Atlétikai Szövetség, valamint a helyi szervezőbizottság döntésének értelmében törölték a 2020-as atlétikai Európa-bajnokságot. A két szervezet megvizsgálta annak a lehetőségét, hogy még idén megrendezzék a kontinensviadalt, de a koronavírus-járvány miatt erre nem volt lehetőség.

Az FFA egészségügyi bizottsága értékelte a jelenlegi helyzetet, és úgy vélte, az Eb megrendezése nem lenne biztonságos a résztvevők, a nézők, valamint az akkreditált kísérők számára.

 

Az Európai Atlétikai Szövetség ideiglenes elnöke, Dobromir Karaminov így nyilatkozott:

– Ebben a nehéz időszakban szerettünk volna egy nagy versenyt biztosítani az atlétáinknak a nyár végére, de sajnos a döntés értelmében nem fogjuk tudni megrendezni az Európa-bajnokságot augusztusban, így kénytelenek voltunk lemondani a versenyt.

Weboldalunk a két szombathelyi kiválóságot az olimpiai kvótát szerzett Halász Bencét és Gyurátz Rékát kérdezte meg, mi a véleményük a döntésről.

– Reménykedtem, hogy meg lesz tartva az EB, de sajnos arra is gondoltam, hogy ez a döntés fog születni. Egész a bejelentésig heti 10 edzésünk volt, a hír után viszont visszavettünk rendesen, ráálltunk a heti 6 edzésre, mert ki tudja, mikor lesz verseny, így elég sok pihenőnap lesz. Úgy érzem, jó formában vagyok, remélem idén még azért meg is tudom ezt mutatni – fogalmazott a VB- és EB-bronzérmes.

A sokszoros magyar bajnok Gyurátz Réka szerint a bizonyalanság volt a legrosszabb.

Igazából meglepődtem volna ha megtartják az EB-t. Az olimpia elhalasztása előtt reménykedtem, hogy idén tudok Tokióban versenyezni, de most már úgy voltam vele, hogy nem hiszem hogy lesz idén EB. A bizonytalanság és a várakozás volt a legrosszabb. A döntés után felkészülésünk is átalakult. Az elkövetkezendő időszakban több pihenőt kapunk, amire bevallom már nagyon vártam. Persze teljesen nem állunk le, Valószínűleg ezen a ritmuson majd az fog változtatni, ha lesz valamilyen biztos versenyprogram a nyárra vagy kora őszre. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a dobópálya az egyesületé, szóval a korlátozások ellenére tudunk edzésre járni. Természetesen mi is törekszünk a lehető legnagyobb higiéniára. Nem járunk el sehova, maximum boltba, illetve a személyes találkozásokat is próbáljuk kerülni azokkal az ismerőseinkkel, rokonainkkal, barátainkkal akikkel régen találkoztunk – nyilatkozta a Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetője.

Németh Zsolt és Németh László tanítványainak véleménye után jöjjön Gyulai Márton, az Európai Atlétikai Szövetség tanácstagja! A sportdiplomata a Nemzeti Sportnak vélekedett.

„Az európai szövetség nem szerette volna lemondani az Európa-bajokságot, a mi oldalunkról mindenki a kontinensviadal megrendezése mellett állt, és erre volt is valós esély, a francia szervezők részéről azonban végül ellenkező döntés született. Egy ilyen versenyhez sok mindennek passzolnia kell, többek között az adott ország belső intézkedéseinek betartása, és a mostani rendezés végül ezen bukott meg, a többi kérdésről – részvétel biztosítása, atléták felkészülése, nézők utaztatása – nem is tudtunk érdemben dönteni. Az én életemben még nem volt olyan év, hogy ne lett volna atlétikai világverseny, sajnos 2020 ilyen lesz” – fogalmazott a Nemzeti Sportnak Gyulai Márton.

Cikkünk a Vasi Korall Kft. támogatásával jött létre.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!