Hétfőn, három mérkőzéssel folytatódott a labdarúgó Európa-bajnokság. Először Skóciára vetődött minden figyelem, ahol a hazai környezetben szereplő Robertsonék Csehországgal mérték össze tudásukat. Az első félidő csendesen telt, kevés helyzettel és kevés kockázat vállalással. Aztán a szünet előtt Coufal beadására jól érkezett Schick, fejesét pedig nem védhette a skót kapus. Az ellenakcióból egyenlíthetett volna a házigazda, de McTominay véleményes esésével elveszítette a lehetőséget. A szünet után nagy erőket mozgósított Skócia, de hiába. Elég volt egy megingás és Schick 45 méterről ívelte át Marshall kapust. Utólag kiderült, hogy a kontinensviadalok történetében nem volt még ilyen távolról szerzett gól. Hogy mennyire hajtottak Adams vezetésével a szigetországiak, jól mutatja, hogy 19 kapu irányába leadott lövésük volt. A csehek viszont jól védekeztek, ezt igazolja a 11 blokkolt és 5 bravúrral védett lövés is. Nagyot küzdött mindkét csapat, de a helyzeteit elpuskázó skótok fontos pontokat veszítettek. A következő körben Horvátország-Csehország valamint Anglia-Skócia mérkőzéseket rendeznek.

Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló, D csoport:
Csehország-Skócia 2-0 (1-0)

Csehország: Vaclik – Celustka, Coufal, Kalas, Boril – Darida (Sevcik, 87.), Masopust (Vydra, 72.), Soucek, Jankto (Hlozek, 72.), Kral (Holes, 67.) – Schick (Krmecnik, 87.)

Skócia: Marshall – O’Donnell (Forrest, 79.), Robertson, Cooper, Hanley, Hendry (McGregor, 67.) – McTominay, McGinn, Armstrong (Fraser, 67.) – Dykes (Nisbet, 79.), Christie (Adams, a szünetben)

Gólszerző: Schick (42., 52.)

X X X

Megkezdte szereplését a kontinensviadalon az E-csoportban érintett kvartett is. Először a szlovákok mérkőztek meg a lengyelek nemzeti csapatával. Az esélyek inkább az utóbbi együttes sikerét ígérte, ennek ellenére az első félidőben sok helyzetet nem jegyeztek a labdarúgók. Az első komolyabb akció a Ferencváros támadója, Mak lökete a kapufáról Szczesny hátáról pattant a hálóba. A szünet után nagy elánnal esett ellenfelének a lengyel csapat és gyorsan összejött az egyenlítő találat is. Ezután viszont Krychowiak megkapta második sárga lapját, így mehetett zuhanyozni. Ez pedig döntően befolyásolta a találkozót, hiszen a lengyelek védekezésre voltak ítélve, viszont a védelmük egyszer kapitulált, így némiképp meglepetésre északi szomszédunk győzelmét hozta az összecsapás.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, E csoport:
Szlovákia-Lengyelország 2-1 (1-0)

Szlovákia: Dubravka – Pekarik (Koscelnik, 79.), Satka, Skriniar, Hubocan – Kucka, Hromada (Hrosovsky, 79.), Hamsík, Haraslin (Duris, 87.), Duda (Gregus, 91.) – Mak (Suslov, 87.)

Lengyelország: Szczesny – Bednarek, Rybus (Puchacz, 74.), Glik, Bereszynski – Linetty (Frankowski, 74.), Krychowiak, Klich (Moder, 85.), Zielinski (Swiderski, 85.), Jozwiak – Lewandowski

Gólszerzők: Szczesny (öngól, 18.), Skriniar (69.), illetve Linetty (46.)

sárga lap: Hubocan (20.), illetve Krychowiak (22., 62.)
kiállítva: Krychowiak (62.)

X X X

A játéknap ígéretes csemegéjének számított a Svédország-Spanyolország összecsapás. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a hazai közönségtől támogatott hispánok birtokolták többet a labdát, néhány veszélyes támadást is vezettek, de igazán nem volt átütőerő a játékukban. Ráadásul az első félidő hajrájában csak a kapufa mentette meg a spanyolokat attól, hogy hátrányba kerüljenek. A szünet után kimerészkedett a svéd együttes is saját térfeléről, de jobbára a mezőnyben gyűrték egymást a csapatok. Ekkor már a szurkolók füttyszóval jelezték kedvenceiknek, hogy elégedetlenek a nyújtott játékkal. Hiába cserélt Luis Enrique a támadószekcióba, helyzetig jutottak csak a spanyolok. A svédek kósza kontrák mellett jobbára a védekezéssel voltak elfoglalva, ezt viszont kifogástalanul jól játszották ezen az estén. A hajrában Gerard Moreno vezérletével nagy rohamot indítottak a spanyolok, de nem sikerült bevenni Olsen kapuját, így maradt a gólnélküli döntetlen.

Eredmény, csoportkör, 1. forduló, E csoport:
Spanyolország-Svédország  0-0

Spanyolország: Simón – M. Llorente, Laporte, Torres (Oyarzabal, 74.), Alba – Koke (Ruiz, 87.), Rodri (T. Alcántara, 65.), Pedri – Torres, Morata (Sarabia, 66.), Olmo (Moreno, 74.)

Svédország: Olsen – Lustig (Krafth, 75.), Lindelöf, Danielson, Augustinsson – Larsson, Olsson (Cajuste, 84.), Ekdal, Forsberg (Bengtsson, 84.) – Berg (Quaison, 69.), Isak (Claesson, 69.)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!