Második napjához érkezett a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőinek sorozata. Vasárnap két találkozón izgulhatnak a szurkolók és mindkét összecsapás pikáns csemegének ígérkezett, hiszen minden érintett együttesnek volt miért bizonyítani. Kora este először a hollandok fogadták a csehek nemzeti csapatát, ráadásul a helyszín miatt mi, magyarok is érintettek voltunk.

A találkozónak ugyanis a Puskás Aréna adott otthont, ami miatt forgalomkorlátozásra és lezárásokra kellett számítania a fővárosi lakosoknak. A hangulatra ezúttal sem lehetett panasz, hatalmas szurkolótömegek mozdított meg az összecsapás, ami több okból is fontos volt a résztvevőknek. A győzelemért sokkal meggyőzőbb játékra volt szüksége a csapatoknak.

A hollandok előrébb jártak ebben is, hiszen már a csoportmeccseket megnyerték, azonban az osztrákok, az észak-macedónok és az ukránok sem állították nehéz feladat elé Frank de Boer együttesét. A győzelmen túl a mutatott játékkal a szurkolók nem lehettek elégedettek. Hasonló indíttatásból a csehek sem dőlhettek hátra, ráadásul ők csak a skótokat fektették kétvállra.

A horvátokkal egy döntetlen és az angolok elleni vereség után mindenképpen stabilább játékra volt szükség. A várakozásoknak megfelelően nagy csatát hozott a derbi, a biztos védekezést persze egyik oldal sem adta fel, ezért könnyed és gyors támadásokat sem vezettek a felek. Aztán az 55. percben megváltozott minden. De Ligt kezezéséért piros lapot kapott, a csehek pedig esélyt arra, hogy nyomás alá helyezzék a hollandokat.

Ezt 13 minutum alatt gólra is váltották Holes révén. A hajrában a minden értelemben hátrányban lévő oranje válogatott próbált kitámadni, de ezzel lehetőséget adtak a csehek csatárainak az ellenakcióra. Egy tetszetős kontra végén Schick döntötte el a mérkőzést és juttatta a cseheket a legjobb nyolc közé – nem teljesen érdemtelenül.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő:
Csehország-Hollandia 2-0 (0-0)
Puskás Aréna, 52 834 néző, v.: Szergej Karaszjov (orosz)

Csehország: Vaclik – Coufal, Celustka, Kalas, Kaderabek – Holes (Kral, 85.), Soucek – Masopust (Jankto, 79.), Barak (Sadilek, 92.), Sevcik (Hlozek, 85.) – Schick (Krmencik, 92.)

Hollandia: Stekelenburg – Dumfries, De Vrij, De Ligt, Blind (Timber, 81.), Van Aanholt (Berghuis, 81.) – De Roon (Weghorst, 73.), Wijnaldum, De Jong – Depay, Malen (Promers, 57.)

Gólszerzők: Holes (68.), Schick (80.)
Piros lap: De Ligt (55.)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!