Az olimpiai edzőtáborban hat ország nemzeti csapatával közösen készülnek Lévai Zoltánék Módos Péter szakvezető, illetve Takács Ferenc és a kontinensviadalon edzőként közreműködő Lőrincz Viktor irányításával.

“Úgy gondolom, eddig jól sikerült a felkészülés, de ez az egy hét még meghatározó lesz. Nagyon apró finomítások vannak hátra” – mondta a versenyzőként olimpiai és világbajnoki bronzérmes szakember, aki már négy éve a felnőttek mellett dolgozik, a szakmai irányítás “terhét” azonban ezen a világversenyen viseli először. – “Ez egy fiatal csapat, de a névsort végig nézve látható, hogy mindannyian bizonyítottak már korábban világversenyeken, van, aki a felnőttek között is, mások korosztályos szinten. Úgy gondolom, ez egy nagyon jó gárda, a versenyzőkhöz csak egy kérésem van, hogy ami bennük van, azt hozzák ki magukból majd az Eb-n.”

A tréning előtt a kapitány elmondta, hogy a felkészülés ezen szakaszában a korábbiaknál rövidebb, de pörgősebb munkát végeznek a sportolók. A programban hosszabb, intenzív bemelegítés után sok birkózás szerepelt.
Az Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán (77 kg) az edzés végén optimistán nyilatkozott az MTI-nek, elárulta, hogy tavaly májusban fellépő szívizomgyulladásából már teljesen felépült, és bár hónapokat kellett kihagynia, mostanra jó formába lendült. Mint mondta, a célja az aranyérem, ám némi bizonytalanság még van benne, mert úgy érzi, technikában és erőnlétben is kell még egy kicsit előrelépnie, de a jövő hétvégére szerinte készen fog állni a megmérettetésre.

“Édesapám tegnap is volt itt, megnézte az edzésünket és azt mondta, teljesen elégedett velem, tetszett neki, amit látott” – mondta a BHSE 26 éves versenyzője, akinek, testvéréhez, az U23-as világbajnok, az Eb-n 82 kilóban szereplő Tamáshoz hasonlóan az édesapja az edzője. – “Általában mindig tudom, hogyan fogok győzni a versenyeken, most viszont a hogyant még nem tudom. Azért még van idő a jövő hét végéig, addigra szerintem ez a helyzet változni fog. A hazai közönség engem mindig feldob, a drukkolás plusz erőt ad, már nagyon várom.”

A kontinensviadalért talán Szilvássy Eriknek kellett megküzdenie a legjobban, ugyanis – az azóta U23-as világbajnokságot nyert – Takács Istvánnal nagy csatát vívott az elmúlt közel egy évtizedben Lőrincz Viktor által birtokolt 87 kilogrammos helyért, amit végül egy külön válogató során, hatmeccses csatában szerzett meg.

Az U23-as világ- és Európa-bajnok, de már a felnőttek között is Eb-harmadik birkózó az elmúlt években nem volt a szerencse kegyeltje, 2020-ban ugyanis hiába nyerte meg a 97 kilós válogatót, a koronavírus-járvány kitörése miatt nem indulhatott el az olimpiai kvalifikációs versenyen, egy évvel később pedig Szőke Alex szerezte meg az indulási jogot és meg sem állt az ötkarikás játékokig, ott pedig az ötödik helyig.

A 97 kilós kirándulás után Szilvássy visszatért eredeti kategóriájába, ami mint elmondta váratlanul nehézre sikeredett, mostanra viszont teljesen rendezte a súlyát, visszaszokott ahhoz, hogy 87 kg-ban gyorsabb a birkózás, és a sikeres válogató után optimistán várja a jövő pénteki bemutatkozását.
“Úgy érzem, jó formában vagyok. A mezőny erős lesz, még úgy is, hogy az oroszok, fehéroroszok és ukránok nem indulnak. Egyértelműen szeretnék a legmagasabbra jutni, ez a célom” – jegyezte meg a 27 éves kötöttfogású.

A szabadfogású csapat Budapesten, a nők pedig Dunavarsányban készülnek a budapesti kontinensviadalra, melyen előbbi szakág versenyei hétfőn, utóbbié szerdán rajtolnak. A kötöttfogásúak pénteken kezdenek.

A sajtónyilvános tatai tréningen Bánkúti Zsolt, a szabadfogásúak kapitánya arról beszélt, hogy két érmet mindenképpen vár az Eb-n, s úgy véli nem csupán a honosított orosz birkózóknak lesz esélyük dobogóra állni. A szakember a nehézsúlyú Ligeti Dánielre külön is kitért, mint mondta, az elmúlt évek visszafogottabb teljesítménye után a szombathelyiek többszörös Eb-érmese egyre jobb formát mutat, a törökországi pontszerző versenyen pedig egészen jó teljesítményt nyújtott.

A honosított versenyzők formáját is jónak látja, ugyanakkor vannak kisebb bizonytalanságok benne, mivel a világbajnoki harmadik, olimpiai ötödik Muszukajev Iszmail (65 kg) Tokió óta nem versenyzett, míg a legutóbb érkezett, 97 kilós Vlagyiszlav Bajcajevet nem tudta nemzetközi versenyen szerepeltetni.

A női válogatott döntő többségben utánpótlás korú versenyzőkből áll, ennek ellenére az őket irányító Ritter Árpád reméli, hogy egy-egy érmet és pontszerző helyet szereznek majd. Külön nem akart kiemelni senkit, azt ugyanakkor hangsúlyozta, nagyon fontos lesz, hogy tehetséges versenyzői milyen sorsolást kapnak, kivel kezdenek majd az Európa-bajnokságon.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!