Újabb vereséggel folytatta szereplését a férfi kosárlabda Európa-bajnokságon Magyarország. A címvédő Szlovénia ellen léptünk pályára, és bár egy komolyabb vereség rémképe is felrémlett, végül sikerült a tisztes helytállás, és a szuperklasszis Doncic vezérelte szlovének 15 ponttal nyertek.

Magyarország – Szlovénia 88-103 (16-29, 17-25, 27-34, 28-15)
Euróba-bajnokság, B-csoport, 2. forduló
Németország, Köln Aréna
V.: Poursanidis (görög), Aunkrogers (lett), Kounelles (ciprusi)

Magyarország: Váradi 11/3, Vojvoda 11/3, Benke 3/3, Allen 3, Keller 2. Cserék: Somogyi 10/6, Perl 18/3, Ferencz -, Eilingsfeld 13/3, Golomán 3, Hopkins 14/12.

Szlovénia: Doncic 20/9, Nikolic 6/6, Blazic 11/9, Cancar 11/3, Tobey 2. Cserék: G. Dragic 5, Z. Dragic 9/3, Samar -, Prepelic 14/12, Muric 11/3, Dimec 11, Rupnik 3/3

A Luka Doncic fémjelezte Szlovénia ellen folytatta a szereplését a nyitányon a bosnyákoktól vereséget szenvedő magyar válogatott, amelynél ezúttal nem állt rendelkezésre a kisebb sérüléssel bajlódó Hanga Ádám.
Váradi triplakísérlete nyitotta a meccset, de rövid lett a dobás, nem úgy, mint Blazic próbálkozása a sarokból (0-3). Továbbra is távolról tüzelt a magyar csapat, de egyelőre nem mentek be, büntetőkkel tovább növelte az előnyét Szlovénia. Blazic már a második trojkáját értékesítette, 8-0-val kezdtek a szlovének, Vojvoda révén meglett az első magyar kosár (2-8). Nikolic is hármast szerzett, majd Doncic passzából Cancar zsákolt, időt kért Sztojan Ivkovics (2-13). Továbbra sem ültek a magyar triplák, Tobey is feliratkozott a pontszerzők közé, míg Blazic már a harmadik távoliját dobta (2-18). Vojvoda visszalépős trojkája már bement, majd Hopkins is rápakolt hármat (8-18). Egy jó védekezés után Hopkins újra élt a lehetőséggel, bejöttünk újra tíz alá egy 9-0-ás futással (11-18). Goran Dragic két büntetőjével folytatódott a meccs, Perl egy középtávolival válaszolt, de Dragic azonnal jelentkezett egy 2+1-es akcióval (13-23). Dimec közelről volt eredményes, majd Zoran Dragic pöcizett vissza egy támadólepattanót (13-27). Eilingsfeld kísérlete jó volt a sarokból, de a negyedet végül Muric kosara zárta. 16-29.
Szépen kijátszott akcióval nyitottak a szlovének a második játékrészben, Keller egy szép zsákolással válaszolt (18-31). Váradi harcolt ki két dobást, nem is hibázott a vonal mögül, de Dimec megint üresen maradt a gyűrű alatt. Prepelic futtából küldött a helyére egy hármast, majd Vojvoda fejezett be egy gyorsindítást (22-36). Egy lepattanócsata után benke maradt a földön miután kapott egy könyököst, de szerencsére folytatni tudta a játékot. Doncic vitte végig a labdát, ezzel már tizenhat volt közte, majd Zoran Dragic vágott be egy távolit (22-41). Perl büntetőire két gyors szlovén kosár érkezett, így húsz fölé nőtt a differencia a két együttes között. Allen Rosco is megszerezte az első kosarát a találkozón, ám Doncic egy zsákolással jelentkezett a túloldalon. A Dallas sztárja továbbra is megállíthatatlan volt, de Hopkinsnak is volt egy szép visszazsákolása, majd Vojvoda is könnyű kosarat értékesített (30-50). Prepelic középtávolija beakadt, ám Somogyi válaszolt egy ziccerrel (32-52). Doncic egy 2+1-es akciót is csinált, de a ráadás egy kimaradt. Harminc másodperc volt vissza a félidőből, ezalatt egy Allen büntetőt jegyezhettünk fel. 33-54.
A fordulás után Váradi köszönt be egy triplával, majd egy szerzett labda után Benke is távolról volt eredményes (39-54). Egy támadólepattanó után szereztek kosarat a szlovének, de Vojvoda jó betöréssel válaszolt. Dimec csak az egyik büntetőjét dobta be, majd Doncic emberről is értékesítette a maga távoliját (41-60). Nikolic triplája is beakadt, megint húsz fölé nőtt a differencia, ráadásul Doncic újabb hármast küldött a helyére (41-66). Váradi tett vissza egy támadólepattanót, de újabb trojka érkezett a kék-mezesektől (43-69). Váradi bátran tört be a festékbe, ám Doncic teljesen megállíthatatlan volt, már szinte a középkörből is emberrel az arcában dobta be a triplát (45-72). Felváltva jöttek a kosarak mindkét oldalon, Hopkins egymás után két trojkát is eleresztett, Eilingsfeld pedig visszazsákolt egy támadólepattanót, megint volt egy jobb periódusunk, de a szlovén támadásokat nem tudtuk megállítani (53-76). Somogyinak is volt egy szép pillanata és Golomán is kiosztott egy nagy blokkot. Remek triplázással tartotta magabiztos előnyét Szlovénia, időt kért Sztojan Ivkovics (55-83). A felvonás hátralevő részében érdemi változás már nem történt a játék képét illetően. 60-88.
A záró etapot jobban kezdtük, elsősorban Perl jeleskedett, sikerült is elkerülnünk, hogy átlépje a harmincat a különbség (69-93). Kicsit felpörgette a tempót Szlovénia, átlépték a száz dobott pontot, valamint a harminc pontos differenciát is, innen pedig már jól lemenedzselték a végjátékot. A magyar válogatott tisztesen helytállt Hanga Ádám nélkül a világsztárokkal fémjelzett Szlovánia ellen, de nem tudta borítani a papírformát. 88-103.

Folytatás vasárnap este, Franciaország ellen!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!