Pénteken rajtol a jégkorong Erste Liga és az osztrák liga (ICEHL) 2022/23-es idénye, előbbiben az erdélyi csapatok számítanak fő esélyesnek, utóbbiban a Fehérvár szeretné megközelíteni előző szezonbeli teljesítményét.

Az Erste Ligában a címvédő SC Csíkszereda komoly kihívója lehet a Gyergyói HK, de a Corona Brassó is szeretne legalább a döntőig eljutni, akárcsak a magyar bajnok FTC-Telekom. Az Újpest, a Diósgyőr és a friss Szuperkupa-győztes Debrecen pedig a négy közé jutást célozta meg. A két akadémiai csapat, a Budapest JAHC – a korábbi MAC HKB Újbuda – és a FEHA19 abban reménykedik, hogy a “nagyok” dolgát minél jobban megnehezíti. Az elmúlt évek sereghajtója, a Dunaújváros szeretne a nyolcba kerülni.
Az alapszakaszban minden csapat 36 találkozót játszik majd. Az alapszakasz 1-6. helyezettje a rájátszásba jut, a 7-10. helyezettek pedig selejtezőt vívnak a rájátszásba kerüléshez.

Szőke Álmos, az Erste Liga elnöke a közmédiának a rajt előtt elmondta, reméli, hogy a román szövetség tud elnököt választani, a megválasztott testület pedig gyors és pozitív döntést hoz az erdélyi csapatok indulása kapcsán. Hozzátette, van B terv is, de szükségük van az erdélyi klubokra, és reméli, hogy nem lesz csúszás a bajnoki programban. Erdélyi csapat először jövő kedden lép jégre, amikor a Gyergyó látogat Debrecenbe.
Ez lesz az első Erste Liga-szezon, amelyben már az új versenyszabályzat alapján licenc- és pontrendszer lép érvénybe. A szövetséget és a ligát az a cél vezérli, hogy tovább növekedjen a színvonal és a korábbiakhoz képest kiegyenlítettebb legyen a mezőny. Bevezették a játékosérték-pontrendszert, egy mérkőzésre maximum 56, minimum 18 pontnyi hokist lehet nevezni. Ezt az értékskálát minden évben felülvizsgálják, és a két szélső érték a tervek szerint közelíteni fog egymáshoz.

A játékosok különböző pontokat kapnak. A légiósok – akiknek nincs állampolgárságuk a klubjuk székhelyéül szolgáló országban – egységesen minimum három pontot érnek, a 23 évnél fiatalabb hazai játékosok nullát, de ha például felnőtt válogatott kerettagok, akkor egyet. A 23 évnél idősebb hazai hokisok pontszámát pedig magyar és külföldi szakemberek határozzák meg az előző három idényben nyújtott teljesítményük alapján, valamint, hogy milyen erős bajnokságban szerepeltek előzőleg. Kikötés az is, hogy egy találkozóra maximum 17 olyan játékost lehet nevezni, akiknek pontszáma meghaladja az egyet. Ez alapján minden csapat rákényszerül, hogy foglalkoztasson fiatalokat is, és minden összecsapásra legalább öt U23-as hokist kell nevezni.

A Hydro Fehérvár AV19 az előző kiírásban története legjobb eredményét érte el, döntőt játszott, és ezért most szerepelhet a legrangosabb európai kupában, a Bajnokok Ligájában, ahol eddig négy forduló alatt ugyan nem tudott pontot szerezni, de megfelelő formába kerülhetett a bajnoki rajtra.
A bajnoki szezon végeztével a magyar válogatott fennállása során harmadszor játszhat majd a világ élvonalában, májusban a finnországi Tamperében.

Szerencsére Vas Megyében, azon belül is, Szombathelyen is egyre nagyobb érdeklődés övezi a sportágat, így érdemes beszámolni a Szombathelyi Pingvinekről is: az egyesület U12-es csapata az elmúlt vasárnap rangadóval nyitotta az idényt. 

Szombathelyi Pingvinek – Egerszegi Titánok 0:0 
U12-es sárga csoportos bajnoki mérkőzés, Szombathelyi Jégcsarnok. Játékvezetők: Szabó Krisztián, Németh Áron

Szombathelyi Pingvinek: Kovács Soma, Gyurics Olivér, Horváth Dömötör, Kiss Bence, Kovács Benedek, Major Márton, Mazzag Lőrinc, Mazzag Sarolta, Náray Péter, Péntek Barbara, Raffai Mór, Simon Krisztián, Sipos Botond, Tóth Marcell, Velladics Bence, Velladics Gergely
Edző: Sipos Pál

A klub honlapjának leírása szerint nagyon izgalmas mérkőzést játszott a fiatalításon áteső U12-es csapat. Az előző szezonhoz képest az U12-es korosztályúak közül mindössze 4-en maradtak, 5-en eddig csak feljátszóként szerepeltek, a többieknek pedig új élmény volt a nagypálya.

A csapat trénere, Sipos Pál így értékelte a találkozót: “Gratulálok a gyerekeknek, mindent beleadtak a meccsbe. Látszik, hogy technikailag képzettek vagyunk, ugyanakkor a korcsolyázásunk sebességén, a keménységen és a gondolkodásunk gyorsításán még sokat kell dolgoznunk. Soma jól védett, de a mezőnyben is akadtak remek teljesítmények. Ez a csapat nagyon fiatal, most sok lehetőségre és türelemre van szükségünk. Úgy gondolom, hogy sok szép pillanatot fogunk okozni mind a szurkolóknak, mind saját magunknak.”

Aki nem látta a meccset, az alábbiakban újra megteheti.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!