Az olimpiai bajnok Liu fivérek országváltása után Bánhidi Ákos csapatvezető szerint a negyed- és az elődöntős szereplések kifejezetten jó eredménynek számítanak majd a rövidpályás gyorskorcsolyázók péntektől vasárnapig tartó szöuli vb-jén, a finálé pedig “non plus ultra” lenne.
“A világkupa-sorozat várakozáson felüli eredményeket hozott. A férfi váltótól hatalmas teljesítmény volt a harmadik és negyedik hely is a vk-kon. A női staféta egész szezonban nagyszerűen teljesített, ennek csúcsa az Eb- és a vk-ezüst volt. Összesítésben ötödikként zárta a vk-t, ami kiváltképpen erős annak fényében, hogy a hat állomásból csak négyen indult. Jászapáti Petra pedig egyszer-egyszer a vk-ban és az Európa-bajnokságon is dobogóra állhatott” – összegezte az idény eddigi részét az MTI-nek Bánhidi. – “De óvatos duhaj vagyok, nem elvárás egyik négyestől sem az elődöntő, mert a futambeosztástól is nagyban függ a szereplés”.
A szakember arról is beszámolt, hogy mivel a csapat későn kezdte a felkészülést, ezért megfogalmazása szerint “kezdenek a raktárak kiürülni”, de abban bízik, hogy az elmúlt két hétben sikerült kellően frissíteni a versenyzőket a jó eredmény eléréséhez. A csapat összetételét illetően változást jelent Jászapáti Péter csapatba kerülése, aki sérülése után a Bontovics Balázzsal vívott válogatón vívta ki a vb-részvétel lehetőségét. Ő kizárólag a férfi váltóban juthat szerephez, míg Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel, Talabos Attila és Varnyú Alex egyéniben is érdekelt lesz. A nőknél sem ugyanaz az ötös szerepel majd a dél-koreai fővárosban, mint akik a vk-kon versenyeztek, náluk Somodi Maja egészségi problémája miatt Szigeti Dóra került csapatba. Jászapáti Petra egyedüliként mindhárom egyéni számban indul, de Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca és a vegyes váltóval szintén olimpiai bronzérmes Kónya Zsófia is indul egy-egy egyéni távon.
“Kisebb kézsérülés hátráltatott a vb-felkészülés során, de egyetlen edzést sem kellett kihagynom miatta. Minimum elődöntőt szeretnék futni” – jelentette ki még az elutazás előtt az MTI-nek Jászapáti, akitől a legjobb magyar eredmény várható.
Az elmúlt két vb-n Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor által hét aranyérmet nyert Magyarország, azonban a fivérek a következő idénytől kínai színekben szerepelnek majd, nélkülük pedig az ilyen teljesítmény megismétlése szinte lehetetlen. A szöuli vb pénteken az egyéni selejtezőkkel és a váltók negyeddöntőivel kezdődik, majd szombaton 500 és 1500 méteren hirdetnek bajnokok, vasárnap pedig az 1000 méter mellett a váltók fináléit rendezik.

A magyar indulók:
férfiak:
Nógrádi Bence (1000, 1500 m, férfi és vegyes váltó), Tiborcz Dániel (500, 1000 m, férfi és vegyes váltó), Talabos Attila (500 m, férfi és vegyes váltó), Varnyú Alex (1500 m, férfi váltó), Jászapáti Péter (féfi váltó)

nők:
Jászapáti Petra (500, 1000, 1500 m, női és vegyes váltó), Kónya Zsófia (1000 m, női és vegyes váltó), Bácskai Sára Luca (500 m, női és vegyes váltó), Sziliczei-Német Rebeka (1500 m, női váltó), Szigeti Dóra (női váltó)

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!