A Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület női kosarasainak is mérlegre került a 2023-as esztendője. Szabó László irányításával a legutóbbi szezon során odaért a rájátszásba, amely minimális célként idén is megfogalmazódott a csapattal szemben. A felállás azonban minden szempontból megváltozott, így nehéz volt megjósolni a szombathelyi alakulat szereplését.

Távozók és érkezők oldalán is kulcsjátékosok igazoltak el illetve tették át székhelyüket Vas vármegyébe. A nyári időszak vége így a csapatépítés jegyében telt, hogy minél jobb formában fussanak neki a Magyar Egyetemi és Főiskolai Bajnokság alapszakaszának. A szövetség újításának köszönhetően két bivalyerős csapat került a nyugati csoportba: az ELTE-BEAC és az UNI Győr-SZESE gárdái.

Mindkét együttesben rendkívül képzett, magasabb osztályban is játszó kosaras kap helyet, így az Ő versenyfutásukat joggal lehet nevezni más kávéháznak. Azonban a mögöttük lévő két kiadó, rájátszást érő helyért hatalmas csatát ígért. Nem is kellett csalódni a szurkolóknak, hiszen óriási meccseket játszottak a főszereplők. A vasi szimpatizánsok pedig igazán elégedettek lehetnek így év végén.

Már csak azért is, mert féltávnál a SzoESE a harmadik helyen áll, csak két vereséget számlálnak – az ELTE és a Győr elleni derbin botlottak a Szabó tanítványok. Ellenben valamennyi közvetlen riválisukat könnyedén győzték le és állnak a tabella harmadik helyén. Pontszerzésben és kapott pontok tekintetében is bronzérmes a SzoESE, emellett pedig egyéni statisztikában is remekelnek.

A csapat új szerzeménye Horváth Fruzsina a klub legeredményesebb kosarasa a 16.8 pontos átlagával, ráadásul a VAL-pontok mutatóit tekintve listavezető a szombathelyiek hátvédje. Támadó lepattanóban is vasi klub játékosa áll az élen. Plózer Petra mérkőzésenként 6.4 labdát húz le a rivális gyűrűje alatt. Könnyedén kitalálható, hogy az összes lepattanó átlagát nézve is listavezető a center (13 lepattanó meccsenként).

A gólpasszokat nézve második Horváth Fruzsina (4.4), míg Balogh Viktória (4) a harmadik ebben a statisztikai rovatban. Utóbbi a szerzett labdák tekintetében a negyedik helyet foglalja el (4.4). Ebből is látható, hogy csapatként és egyénileg is merhet merészebbet álmodni 2024-ben a SzoESE. Egyedül az a kérdés, hogy a sérülések mennyire kerülik el a szombathelyi alakulatot?!

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!