Átlövőink közül a legtöbb gólt a balkezes Ancsin Gábor szerezte a németországi férfi kézilabda Európa-bajnokságon, hat meccsen harmincháromszor lőtt kapura, hússzor talált be, ami hatvanszázalékos lövőteljesítmény. Ezzel a harmadik helyen áll a magyar válogatott házi góllövőlistáján a beálló Bánhidi Bence (22 gól) és az irányító Lékai Máté (21 gól) mögött, az átlövők közül pedig megelőzi Máthé Dominikot (14 gól), Bodó Richárdot (13 gól), Szita Zoltánt (10 gól), Ilic Zorant (3 gól) és Ligetvári Patrikot (2 gól).

Ez a statisztikai adat ugyanakkor jól mutatja azt is, hogy a Tatabánya jobbátlövője sokat fejlődött az elmúlt években, már nemcsak a védelemben biztos pont, hanem a támadásokból is kiveszi a részét, és a külső szemlélő okkal érezheti úgy, hogy minden egyes világversenyen jobban és jobban teljesít.

„Ez a szerep nagyobb felelősséggel is jár, de jó érzés, ha számítanak az emberre. A játékosnak olyan ez, mint egy álom beteljesülése – fogalmazott a 33 éves Ancsin, aki továbbra is kritikus magával szemben. – Sohasem vagyok elégedett magammal, mindig azt keresem, hogyan lehetne fejlődni, miben lehetne többet nyújtani, többet segíteni a csapatnak. A válogatottban nekem teljesen mindegy, hányas számú vagyok, hogy egy percet, tizenötöt vagy hatvanat játszom-e. Megtiszteltetés itt lenni, már gyerekként ez volt az álmom, és örömmel tölt el, hogy tagja lehetek ennek a csapatnak.”

Azon ő is meglepődött, hogy bár kikaptunk a németektől, még a hatodik meccsen sem érződött, hogy a csapat fáradt lenne. Noha ilyenkor menetrendszerűen jönni szokott, nem érzett fásultságot, pedig az osztrák mérkőzés óta kisebb betegséggel küzd. Reméli, az utolsó középdöntős találkozón, szerdán a franciák ellen nem az lesz a forgatókönyv, hogy az ellenfélnek minden sikerül, nekik pedig szinte semmi.

A  2021-es egyiptomi világbajnokságon már játszottak ki-ki meccset a franciák ellen, mégpedig a negyeddöntőben, azaz a kieséses szakaszban. Minden adva van, hogy ezúttal is jó mérkőzést játsszunk, győzelem esetén ez lenne a magyar válogatott történetének első Európa-bajnoksága, amelyet pozitív mérleggel zár – és ha minden jól alakul, még folytathatja is a küzdelmet a középdöntő után.

Chema Rodriguez: Az elmúlt napokban csak a betegséggel voltak gondjaink, a kondícióval nem. Nagyon jól dolgozunk a srácokkal, megfelelően forgatjuk a csapatot, és nagyon figyelünk a regenerációra. Bírni fogjuk erővel Franciaország ellen, és az utána következő meccsre is készen állunk. Hallottam olyan véleményeket, hogy a franciák talán a második csapatukkal játszanak, de látták, kik vannak ebben a második csapatban? Semmivel sem gyengébbek az elsőnél! A mezőnyhöz képest más szintet képviselnek, ellenük még az sem mindig elég, ha rossz napot fognak ki, te pedig jót.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!