Kanada három Stanley Kupa-győztessel, valamint a jelenkor és várhatóan a közeljövő legnagyobb csillagával, Connor Bedarddal a soraiban várja a május 26-ig tartó vb-t. Az utóbbi négy vb-ből a finnek ugyancsak kettőt nyertek, 2019-ben és 2022-ben is a kanadaiakat győzték le a fináléban. A 2020-as torna a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

A “nagy hatosból” Oroszország változatlanul hiányzik – akárcsak Fehéroroszország – az ukrajnai háború miatt. Az előbbiek 2022 óta tartó távolmaradását Kanada remekül használta ki, tavalyi 28. aranyérmével már egyedül vezeti az örökranglistát.

A házigazda cseheknek a XXI. században nem hozott szerencsét a hazai környezet, 2004-ben a negyeddöntőben büntetőkkel, 2015-ben pedig a bronzmeccsen kaptak ki, egyformán az amerikaiaktól. Radim Rulik szövetségi kapitány most főleg a hátsó alakzat megerősítésétől várja a sikert: az anaheimi kőkemény hátvéd, Ratko Gudas, valamint három NHL-es kapus, Lukas Dostal (Anaheim), Petr Mrazek (Chicago) és Karel Vejmelka (Arizona) is rendelkezésre áll, akárcsak a kétszeres Stanley Kupa-győztes csatár, Ondrej Palat.

A svédek 2017-ben és 2018-ban nyertek aranyérmet – ez az utolsó címvédés -, azóta viszont egyszer sem állhattak dobogón, most ezért is erősen fogadkoznak.

A tavalyi egyik meglepetéscsapattól, az ezüstérmes némettől – amely menetelése során a magyarokat is legyőzte – hatalmas fegyvertény lenne, ha ismét beleszólna az érmek kiosztásba, igaz, már 2021-ben is elődöntőt játszhatott. A lettek tavaly szerezték meg első vb-érmüket, harmadikok voltak az amerikaiak legyőzésével.

Minden bizonnyal az osztrák, a lengyel, a francia, a kazah és a brit válogatott fog majd harcolni saját csoportjában azért, hogy elkerülje az utolsó helyet és vele együtt a kiesést. A prágai és az ostravai nyolcasból a négy-négy legjobb jut a negyeddöntőbe. A döntőt május 26-án vívják.

A magyarok jövőre ismét az elitben szerepelhetnek majd. A 2025-ös vb-nek Stockholm és a dániai Herning ad otthont.

A vb-csoportok:
A csoport (Prága): Ausztria, Kanada, Csehország, Dánia, Finnország, Nagy-Britannia, Norvégia, Svájc
B csoport (Ostrava): Franciaország, Németország, Kazahsztán, Lettország, Lengyelország, Szlovákia, Svédország, Egyesült Államok

Az elmúlt tíz kiírás világbajnoka:
2013 (Stockholm/Helsinki): Svédország
2014 (Minszk): Oroszország
2015 (Prága/Ostrava): Kanada
2016 (Moszkva/Szentpétervár): Kanada, ………15. Magyarország
2017 (Köln/Párizs): Svédország
2018 (Koppenhága/Herning): Svédország
2019 (Pozsony/Kassa): Finnország
2020: a koronavírus-járvány miatt elmaradt
2021 (Riga): Kanada
2022 (Tampere/Helsinki): Finnország
2023 (Tampere/Riga): Kanada, …….15. Magyarország

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!