A magyar női kézilabda-válogatott 29-26-ra kikapott vasárnap a francia csapattól a németországi világbajnokság nyolcaddöntőjében, Lipcsében.

Az első félidő nagyobb részében pontatlan volt a magyar együttes támadójátéka, ezt az ellenfél – Bíró Blanka bravúros védései ellenére – kihasználta. A franciák többször is három góllal vezettek, és bár a magyarok egyszer egyenlítettek (9-9), a szünetben ismét hátrányban voltak (11-14).
A második felvonásban sem volt átütőerő a magyar támadásokban, sőt egyre pontatlanabbá váltak a lövések, ezért a 46. percben már öt találat volt a különbség (18-23), ezt Kim Rasmussen szövetségi kapitány együttese nem tudta ledolgozni a végéig.

Az előző, két évvel ezelőtti világbajnokságot a 11. helyen zárta a magyar együttes Dániában. Az idei helyezése a nyolcaddöntők második napjának végén, hétfő este válik ismertté.

Franciaország – Magyarország 29-26

MAGYARORSZÁG: Bíró, Janurik (kapusok), Bódi 3, Görbicz 2 (1), Háfra 1, Kisfaludy, Klivinyi 3, Kovács A., Kovacsics 6 (2), Lukács 6, Mayer, Mészáros, Schatzl 3, Szekeres, Szöllősi-Zácsik 2, Szucsánszki. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen.
FRANCIAORSZÁG: Leynaud, Darleux (kapusok), Ayglon 3, Dancette 3, Dembele 2, Edwige, Flippes, Houette 2, Lacrabere 5 (2), Landre 4, N’Gouan, Niakte, Niombla 3, Nze Minko 1, Pineau 3, Zaadi 3. Szövetségi kapitány: Olivier Krumbholz.
Kiállítások: 10, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 6/3, ill. 2/2.

Bíró Blanka: – Az első félidőben sikerült egyenlítenünk, de a hajrá rosszul sikerült, nem szabadott volna hagyni őket ellépni. Sokat hibáztunk, ezt pedig könyörtelenül megbüntette az ellenfél. Szünet után egyszer felzárkóztunk négy gólra, talán ott még volt esély, de nem tudtunk élni vele. Védelemben a franciák váltásait nem tudtuk jól lereagálni, és támadásban is több volt a hiba, a távolabbi lövésekből is sok gólt kaptunk, ez az oka a vereségnek.

A franciák kezdték a találkozót, Ayglon rögvest be is talált, nálunk támadásban a Bódi, Szucsánszki, Görbicz, Kisfaludy, Klivinyi, Schatzl támadósor kezdett, a kapuban Bíró Blanka állt, védekezésben pedig Szekeres váltotta Görbiczet. Klivinyi szerezte az első magyar találatot, majd kettős emberelőnybe kerültünk, de Görbicz hetese kimaradt. A franciák viszont éltek a hasonló lehetőséggel, ezzel már 5-2-re vezetett az olimpiai ezüstérmes ellenfél. Jobbátlövőbe Kovacsics, beállóba Mayer érkezett, és pályára lépett Zácsik is, majd 3-6-nál időt kértünk. Schatzl és Bódi indulásból szerzett góljával 7-6-ra zárkóztunk fel, egy újabb kihagyott büntetőt követően azonban Szekeres már a második két perces büntetését kapta. Bíró egyre-másra hárította a ziccereket, a jobb oldalon Háfra és Lukács szállt be a meccsbe, Kovacsics pedig egyenlített, a franciák pedig időt kértek. A félidő végét jobban zárta az ellenfél, három gólt szerzett sorozatban, így hátránnyal vonultunk szünetre.

A második félidőben sokáig tartotta a különbséget a magyar válogatott, közelebb zárkózni azonban nem sikerült, ráadásul sok labdát eladtunk támadásban, Bíró pedig már nem tudott új lendületet adni a csapatnak, így öt gólra nőtt a francia előny, Kim Rasmussen az 54. percben kért időt újra. Lukács betalált, de Landre góljával 27-22 lett az állás, így három perccel a vége előtt voltaképpen eldőlt a mérkőzés. Franciaország jutott a legjobb nyolc közé, a magyar válogatott a 9-16. helyen zárt, pontos helyezése a nyolcaddöntők után válik véglegessé.

A további nyolcaddöntők:
SZERBIA-MONTENEGRÓ 29-31 (9-14)
20:30 SVÉDORSZÁG-ARGENTÍNA
20:30 NÉMETORSZÁG-DÁNIA
December 11., hétfő:
17:30 ROMÁNIA-CSEHORSZÁG
17:30 OROSZORSZÁG-DÉL-KOREA
20:30 SPANYOLORSZÁG-NORVÉGIA
20:30 JAPÁN-HOLLANDIA

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!