Aligha kell bemutatni a Vas Megyei Kézilabda Szövetség elnökét, Farkas Ágnest, aki a kilencvenes és kétezres években sikert-sikerre halmozott játékosként. Átlövőként hosszú éveken keresztül szolgálta a Ferencváros és Dunaújváros együttesét, majd légiósként megfordult a Dortmund, a Koprivnica és az Aalborg csapatában is. A magyar válogatott színeiben 204 mérkőzésen 944 gólt szerzett. Tagja volt annak a nemzeti csapatnak, amely 2000-ben Ausztráliában ezüstérmet szerzett az olimpián. 1995-ben és 2003-ban VB második lett, emellé két Eb medált is szerzett (1998 bronz, 2000 arany). Tehetségét jól tükrözi, hogy 2001-ben és 2002-ben is az év magyar játékosának választották.

Mára a vasi kézilabdázók sikeréért dolgozik és amikor ideje engedi, akkor sportrendezvényeken teszi tiszteletét. Így cselekedett a Haladás Sportkomplexum kézilabda csarnok avatóján is, ahol díszvendégként pillanthatott bele a zöld-fehéreknél folyó munkálatokba. Az egykori olimpikon szerint a minőségi munkához megfelelő körülmények szükségesek, amelyek december közepétől adottak Szombathelyen is.

– Reméljük, hogy ez az új csarnok egy valódi szentéllyé válhat, ahol sok jó csatát vívhatnak a Haladás játékosok. Egyébként mindig örülök, amikor ilyen jól felszerelt létesítményt vehetnek birtokba a fiatalok. Ezzel a csarnokkal emelhetjük a kézilabdázás népszerűségét és a gyerekeknek is segít jól választani, ha nem tudja, milyen sportágat válasszon. A sportkomplexumba pedig a szurkolók is szívesen fognak kijönni, ezért fontos, hogy minőségi tartalommal töltsük meg.

Miben lehet még segítségére szövetség a fiatalok számára?

– Igyekszünk ott segíteni, ahol tudunk és ahol szükség van ránk. Próbáljuk elérni, hogy minden oktatási intézményben szabályos kézilabdapálya méretű tornateremben dolgozhassanak a diákok, ezzel bővítve a lehetőséget, hogy újabb gyöngyszemekre bukkanjunk. A mindennapos testneveléssel már jó alapot biztosítanak a gyerekeknek, de szeretnénk ezeken az órákon megismertetni velük a kézilabda sportág szépségeit. Ha pedig ilyen gyönyörű létesítményt kap egy város, azzal élni kell.

Farkas Ági még mindig fogalom a sportágban. A gyerekek mennyire bátrak és szólítják le az egykori olimpikont?

– Próbálom ezt a fajta ismertséget jól kezelni. Próbálok minden kérésükre, kérdésükre felelni, amit az ehhez hasonló rendezvényeken feltesznek. Hatalmas felelősséggel is jár ez az ismertség, hiszen sokszor nagyon komoly témákban kérik ki a véleményemet. Viszont itt is elmondom, amit személyesen is rendszeresen szoktam: jöjjenek és kérdettenek, én pedig megpróbálom megmutatni a helyes irányt, amelyet követni kell, ha egyszer nagy játékosokká szeretnének válni.

A Haladás ezzel a csarnokkal megalapozhatja a jövőjét?

– Mindenképpen. A cél azonban hosszabb távra szóljon és ne azonnali, rövid lejáratú sikerekről szóljanak. Első lépésként jól be kell járni a pályát, meg kell szokni és be kell lakni a csapatoknak a csarnokot. Ezután lehet építkezni, mert a biztos alap már megvan a Haladásnál.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!