Miközben külföldön repkednek a százmillió eurók játékosok vásárlására és a szerződések hosszabbítására, addig hazánkban kényes témaként kezelik a csapatok és a labdarúgók is ezt a témakört. A brazil Neymar még a nyáron – sajtóhírek szerint – 222 millió euróért váltott csapatot és írta alá ötéves szerződését. Manapság szinte kivétel nélkül minden nagyobb bajnokságban játszó labdarúgó fizetését könnyen megtudhatjuk a híradásokból. Ha pedig a legjobban kereső futballistára vagyunk kíváncsiak, a Forbes listájáról kiderül, hogy kinek nincsenek anyagi gondjai.

A 10 legjobban kereső labdarúgó a Forbes szerint
Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid) 58+35 millió dollár
Lionel Messi (argentin, FC Barcelona) 53+27
Neymar (brazil, FC Barcelona/PSG) 15+22
Gareth Bale (walesi, Real Madrid) 23+11
Zlatan Ibrahimovic (svéd, Manchester United) 27+5
Wayne Rooney (angol, Manchester United/Everton) 17, 6+6
Luis Suárez (uruguayi, FC Barcelona) 17, 3+6
Sergio Agüero (argentin, Manchester City) 14, 6+8
James Rodríguez (kolumbiai, Real Madrid/Bayern München) 14, 9+7
Paul Pogba (francia, Manchester United) 17, 2+4
Az első összeg a fizetést, a második a szponzori bevételeket jelöli.

Magyarországon ezzel szemben a fizetések és az átigazolások összegét is tabuként kezelik. Ennek okait nem firtatjuk, viszont az Újpest FC tulajdonosa, a belga Roderick Duchatelet formabontó nyilatkozatot adott közzé, amely alaposan felpaprikázta a hangulatot a szurkolók, a sportbarátok és persze a labdarúgók között.

Történt, hogy a lilák játékosának, a jó szezont futó Windecker József nem utazott el csapatával a törökországi edzőtáborba. Ez azért is különös, mert az alapember szerződése a nyáron lejár. Kiderült, hogy Windecker nem hosszabbítja meg kontraktusát, erre pedig a balga klubvezető közleményt adott ki:

“Honlapunk már szombaton jelezte, hogy Windecker József nem tartott a csapattal a beleki edzőtáborba. Középpályásunk a szezon végén lejáró szerződésének meghosszabbításával kapcsolatosan már az év első napjaiban megkapta klubunk új ajánlatát. Hatos számú játékosunknak a további együttműködés reményében havi nettó 2 millió forint feletti alapfizetést, lakást, kocsihasználatot és étkezést ajánlva szerettük volna meghosszabbítani a június végén lejáró kontraktusát, ezt Windecker József nem fogadta el.

Sőt, az úgynevezett magyar szabállyal érvelt, miszerint nélküle csapatunk nem tudja az MLSZ által ajánlott törekvési elvet tartani. Ezzel a kereseti összeggel a legjobban fizetett játékosaink sorába léphetne, mindemellett prémiumrendszerünknek köszönhetően további komolyabb összeget kereshetne, valamint a céljaink elérését követően – ami az Újpest FC-nél a szezon végeztével nem lehet más, mint az európai futballporondra történő kijutás – év végi bónusz is illetné, ahogy a csapat többi tagját is. Az Újpest FC a jövőben sokkal inkább olyan játékosokra szeretne maximálisan fókuszálni, akikre hosszútávon számíthatunk, építhetünk.

Klubunk filozófiája, hogy a játékosokat a lehetőségeinkhez mérten maximálisan segítse, megtegyen mindent annak érdekében, hogy a lila-fehérbe öltözött futballisták szeme előtt csak a labdarúgás és a minél jobb eredmény elérése lebegjen egyéni és csapat szinten egyaránt. A klub és alkalmazottai Windecker József esetében is mindent megtettek annak érdekében, hogy csak a futballal törődhessen. Az Újpest FC-nek nem célja, hogy belemenjen egy mesterségesen magasra tornászott átigazolási és/vagy fizetési harcba, amelynek nem a játéktudás a lényege. Hisszük és valljuk, hogy az ilyen esetekben „megtakarított” pénznek sokkal fontosabb és célszerűbb helye van például az utánpótlásbázisunk fejlesztésében, a felnőtt csapat körülményeinek további kényelmi javításában, de legalább ennyire fontos törekvés a szurkolóink kiszolgálásának jobbá tétele a Szusza Ferenc Stadionban.

Egy, most már igazán értékes játékosról beszélünk, aki rengeteget fejlődött a nálunk eltöltött időszakban. Ezt fontos kihangsúlyozni, hiszen amióta megérkezett a Megyeri útra, egyetlen hivatalos és/vagy konkrét érdeklődés vagy megkeresés sem volt vele kapcsolatosan. Ugyanakkor minden esetben megtérítettük a rehabilitációját – már az ideérkezést követő azonnali sérülést is beleértve – továbbá, a felépülési idő alatt is teljes bért utaltunk neki. Sajnálom, hogy nem fogadta el a szerződéshosszabbítási ajánlatot, de ugyanakkor Enis Bardhi a kiváló példa filozófiánkra, miszerint klub és játékos egyaránt megtalálhatja a közös utat, majd egymást segítve, mindketten elérik céljaikat.

A jövőben egy megfelelő ajánlat esetén klubunk nem gördítene akadályt Windecker József esetleges távozása elé.” – írta honlapján a csakfoci.hu.

A játékos tehát eladó és ha most nem is, nyáron mindenképp válogathat a kérők közül. Ugyanakkor aggodalomra adhat okot, ha a fenti állítások valósak, akkor olcsóbb lesz külföldről érkezett légiósokkal megállapodni a klubvezetőkkel, mert a fizetési igények elszabadultak és ezzel a honi labdarúgásnak lassan megássák a sírt.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!