Az első téli olimpiát 1924-ben rendezték a franciaországi Chamonix-ban, de az első téli versenyszámokra már korábban, nyári olimpián sor került: 1908-ban, Londonban műkorcsolyában is rendeztek versenyt.

Sonja Henie az 1928-as olimpián – Fotó: Getty Images

A korcsolyasport történetének első nagy sztárja a norvég, Sonja Henie volt. 3-szoros olimpiai bajnok (1928, 1932 és 1936), minden idők legeredményesebb női műkorcsolyázója, holtversenyben az 1970-es évek szovjet kiválóságával, Irina Rodnyinával, vele ellentétben azonban Henie egyéniben érte el eredményeit.

10-szer nyert világbajnokságot, 1929-ben a magyar közönség is láthatta: ő lett a városligeti tavon rendezett VB győztese. Sportolói pályafutása után Kaliforniába költözött, fizetett produkciókban és show műsorokban vett részt, hollywood-i mozifilmekben szerepelt, ünnepelt sztárrá és korának egyik legjobban fizetett színésznőjévé vált.

Sonja Heine első filmjének plakátja – Fotó: 20th Century Fox

Megítélésében ugyanakkor ellentmondást okozott a nácik iránti állítólagos szimpátiája, ugyanis az 1936-os Garmisch-Partenkirchen-i olimpián náci karlendítéssel üdvözölte Hitlert, és elfogadta a meghívását Berchtesgadenbe. Norvégiában sokat támadták emiatt, de később megbocsátottak neki, és temetésén már az egész norvég királyi család részt vett.

 

 

 

 

Az egy olimpián nyújtott teljesítmények tekintetében minden idők legjobbja az amerikai gyorskorcsolyázó, Eric Heiden. 17 évesen már részt vett az 1976-os innsbrucki olimpián, de a nagy sikert négy évvel később érte el. Az 1980-as olimpiára az Egyesült Államokban, a New York állambeli Lake Placid-ben került sor, kiélezett helyzetben, hiszen Carter elnök ekkor már kilátásba helyezte a nyári, moszkvai olimpia nyugati bojkottját. Itt azonban még részt vettek valamennyi ország sportolói, így Heiden nagy ellenfele, az 500 méteren világcsúcstartó szovjet Jevgyenyij Kulikov is, aki valamennyi ellenfele közül a legközelebb állt ahhoz, hogy legyőzze Heident.

Eric Heiden a Lake Placid-i olimpián– Fotó: AP

Ez azonban sem neki, sem másnak nem sikerült, így Heiden mind az 5 aranyat megszerezte: 500, 1000, 1500, 5000 és 10 000 méteren.
Ha Heiden – aki a megnyitón mondta az esküt a sportolók nevében – külön országként indult volna ezen az olimpián, az éremtáblázaton egymaga a 3. helyet szerezte volna meg, a Szovjetunió és az NDK mögött. A nélküle felálló Egyesült Államoknak pedig rajta kívül csak egy aranya volt, igaz, az volt talán a leghíresebb: a „Csoda a jégen” néven elhíresült jégkorong győzelem.

Heiden teljesítménye egyedülálló volt, hiszen a legrövidebb és a leghosszabb távon is nyerni tudott, pedig a sprint specialisták általában nem szerepelnek jól a gyorsaság helyett inkább kitartást igénylő hosszabb távokon.
Hihetetlenül rövid, mindössze 4 éves versenyzői karrier elég volt ahhoz, hogy olimpiai bajnoki címei mellé szerezzen 7 világbajnoki címet és 15-ször döntsön világcsúcsot.
A gyorsaság lételeme volt Heidennek, hiszen a korcsolyázás után kerékpárra váltott, pályán is próbálkozott, majd profi országúti biciklisnek állt. Ebben a sportágban is letette a névjegyét: amerikai bajnok lett, és Tour de France-on is rajthoz állt.
Sportpályafutása befejezését követően megszerezte az orvosi diplomát, ortopéd sebészként, illetve sportorvosként dolgozik.

Viktor An Szocsiban – Fotó: David J. Phillip / AP

A rövid pályás gyorskorcsolya szakág egyik legnagyobb alakja egy kétnemzetiségű, sőt két nevű sportoló. Ahn Hyun-soo Dél-Koreában született, és a 2006-os olimpián 3 aranyat és 1 bronzot szerzett szülőhazájának, ezzel a torinói olimpia legeredményesebb sportolója lett. 2010-ben viszont nem került be a Vancouverbe utazó dél-koreai csapatba. Ez és a szövetséggel való több konfliktusa vezetett oda, hogy országváltás mellett döntött: orosz állampolgárságot kapott. Szocsiban már Viktor An néven, orosz sportolóként vett részt, megismételte 8 évvel korábbi teljesítményét, és 6-szoros olimpiai bajnokká vált. Nagyon készült a phjongcshangi olimpiára is, úgy tervezte, hogy azt követően vonul vissza. Az orosz doppingbotrány miatt azonban eleve csak függetlenként indulhatott volna, de így sem fog, a NOB ugyanis őt teljesen eltiltotta a részvételtől.

A téli olimpiák 94 éves történetének rengeteg egyénisége van, ebben a két részben közülük emeltünk ki néhány legendás figurát. A következő részekben áttérünk a magyarokra, megismerjük hazánk eddigi téli olimpiai szereplését, és latolgatjuk az esélyeket Phjongcshangra.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!