Ősszel 250 csapat jelentkezett a Diákolimpiai Játékos Sportvetélkedőjének selejtezőjére. A területi versenyeket követően került sor az országos elődöntőkre, ahonnan 8 csapat kvalifikálta magát a RISKA Játékos Sportverseny Diákolimpia® Országos Döntőjébe. Erre a megmérettetésre Dunaújvárosba került sor, ahol 8 csapat 144 alsós kisdiákja vágott neki a sor- és váltóversenyeknek.

Bizony, a lelátón szurkolt Sarka Kata és Hajdú Péter is

A fináléba egyébként két szombathelyi tanintézmény is ott volt. A Zrínyi Ilona Általános Iskola, valamint a Derkovits Gyula Általános Iskola diákjainak 10 különféle feladatot kellett teljesíteniük, lehetőség szerint minél jobb időeredménnyel, ugyanis itt már minden másodperc számított. A célja minden iskolának az volt, hogy megszerezze a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” megtisztelő címet.

Gubián Tamás büszke tanítványaira

– Az ország legjobb csapatai vettek részt az idei fináléban, bár a 2017-es egri döntőjének színvonalát nem érte el. Ugyanakkor a verseny lebonyolítása, a versenybírók közreműködése kifogástalan volt. Érezhető, hogy nagy hangsúlyt fektettek az ítészek felkészítésére is. Mivel iskolánk egyeneságon jutott ki a dunaújárosi döntőbe, így napi szinten tudtunk készülni. Természetesen nemcsak fizikai, hanem mentálisan is hangolódtunk a gyerekekkel. Ennek szerencsére meg is lett az eredménye – árulta el Gubián Tamás, a Zrínyi Ilona Általános Iskola testnevelője.

Kéz a magasban – ezt a számot is megnyerték a szombathelyiek

A versenyre címvédőként érkeztek a “zrínyisek” és nem is okoztak csalódást a vasi szurkolók számára. Gyorsaságban és technikailag is kiválóan muzsikáltak a diákok, így a 10 fordulóból hatszor megnyerték, míg háromszor másodikként, egyszer pedig harmadikként teljesítették az adott feladatot.

– Komolyabban öt éve kezdtük komolyan venni ezt a játékos sportvetélkedőt, ennek megfelelően készülünk rá. Ha az eredményeinkre nézünk, akkor elmondhatjuk, hogy a harmadik, két második hely után, duplázni tudtunk – ez pedig a töretlen fejlődésünket mutatja. Ugyanakkor ez a siker Vadász Gábor kollégám és a gyerekek nélkül nem jöhetett volna létre. Mindannyiunk ugyanannyira éheztük a sikert és mindenki hozzátette a magáét. Utólag visszanézve a tavalyi aranyérmet könnyebb volt megnyerni, mint az elsőségünket megvédeni. Ettől talán még fényesebben csillog ez a medál – tette hozzá Gubián Tamás.

Török Richárd, a Derkovits Gyula Általános Iskola tanára a pálya széléről buzdította növendékeit

A “Zrínyisek” mellett egyébként a Derkovits Gyula Általános Iskola tanulói is remekül szerepeltek. Csak egy hajszállal maradtak le a dobogóról, ők a negyedik helyen zárták a dunaújvárosi döntőt.

A negyedik helyen végzett “Derkósoknak” is járt egy serleg

Az aranyérmesek egyébként a győzelmüket a nemrégiben elhunyt Horváth Zoltánnak ajánlják, aki a Játékos Sportvetélkedő kitaláló atyjaként és tanárként óriási hatást gyakorolt a város és a megye sportéletére.

Gubián Tamás mellett Vadász Gábor készítette fel a győztes csapatot. Utóbbi mutatja, hogy két év alatt két érmet zsebeltek be a Zrínyisek

1. hely – Zrínyi Ilona Általános Iskola, Szombathely – 75 pont
2. hely – Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola Tagintézmény, Törökbálint – 59 pont
3. hely – Kőrösi Csoma Sándor – Péterfy Sándor Általános Iskola, Nagykanizsa – 58 pont
4. hely – Derkovits Gyula Általános Iskola, Szombathely – 55 pont

 

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!