Bizonyára sokan eltűnődtünk már azon, hogy mi szükséges egy kiugró eredmény eléréséhez. A válasz egyszerűnek tűnik: keményen készülni és hinni önmagunkban. Azonban még ez sem garantálja a sikert. Borbás Tibor alig három perc alatt elnyerte a tiszteletem és nem csak az elért eredményei miatt. A vasi fiatalember a Szombathelyi Futóklub tagjaként már sok versenyen vett részt, de teljesen más egy belátható távú, idejű megmérettetés, mint egy elképzelt teljesítmény felmérő.

Már 12. alkalommal rendezték meg legutóbbi hétvégén az NN UltraBalatont, ahová nemzetközi mezőny érkezett. A táv szinte felfoghatatlan, hiszen a 221 kilométert még autóval is órákba telhet megtenni. Ezért óriási büszkeség, hogy a teljes mezőnyben 4. helyen végzett a szombathelyi sportember. Előtte két lengyel és egy magyar teljesített jobban, de a 24 óra 26 perc 30 másodperces időeredmény valóban bámulatos. Ráadásul ez a siker újabb állomásoknak ágyazott meg Tibor számára.

– Már novemberben megkezdtem a felkészülést erre az évre. Megközelítőleg 2500 kilométert tettem meg eddig a percig. A rendszeresség és az állandóság jegyében készültem. Épp a napokban számoltam össze, hogy az edzéseken és a versenyeken ez idáig 16 000 kilométert futottam. Úgy éreztem, hogy megértem már az UltraBalatonra.

Hihetetlen számadatot produkáltál, ha az időeredményre nézünk. Hogy készültél rá?

– Erre nem lehetett csak úgy felkészülni. Fizikálisan már évek óta dolgozom, de ehhez már mentálisan is hangolni kellett. Minden nap ugyanúgy tettem a dolgoom és odafigyeltem az étkezésre is, hogy az is a megszokott időben történjen. A szervezetem is készítettem az embert próbáló feladatra. Volt, hogy hajnali ötkor keltem, de utólag azt mondhatom, megérte.

Akadtak holtpontok a 24 óra alatt?

– Több is. Voltak kisebb, 10-20 perces megingások, de a legrosszabb a 145-165 kilométer tájékán, olyan éjjel egy és hajnali négy között volt. Az volt a mélypont. Hosszú órákon keresztül róttam egyedül a métereket, teljes sötétségben. Ezt mentálisan volt hatalmas feladat legyőzni.

Milyen tervvel vágtál neki a versenynek, hiszen tudvalevő, hogy az indulók alig egyharmada ér be a megadott szintidő alatt?

– Szerettem volna jól teljesíteni. Persze titokban már előre gondolkodtam, mert a végső cél a Spartathlon – 246 kilométeres ultramaratoni futóverseny Görögországban, Athén és Spárta között. Az UltraBalaton pedig jó felmérő volt. Aki 31 óra alatt teljesíti jelentkezhet a Spartathlonra és sorsolás útján lehet bekerülni az indulók közé. Ha a nevezési idő 24 óra 48 perc alatt van, akkor sorsolás nélkül az indulók mezőnyében van a versenyző. Sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz meg ez az időeredmény. A feleségem és barátnője, akik kísérőként voltak mellettem végig támogattak, amiért nagyon hálás vagyok. Azonban nem hittem volna, hogy sikerül ezt az időeredményt elérnem.

Akkor a következő Spartathlonon részt veszel?

– Még nem, addig hosszú út vezet. Az időeredménnyel 3 évig nevezhetek, azonban még nem érzem késznek magam a feladatra. Addig több 200 kilométeres valamint 24 órás versenyeken szeretnék elindulni, esetlegesen körpályán, hogy minél nagyobb rutinnal vértezzem fel magam. Ehhez ugyanis fizikailag és mentálisan is fel kell készülnöm.

Akkor mely versenyen láthatunk téged legközelebb?

– Országon belül maradok. A Szekszárd-Baja ultramaratonon veszek részt, ahol 161 kilométert kell legyűrni. Egyébként ezen a versenyen is lehet kvalifikálnia magát a futónak a Spartathlonra.

Végezetül egy könnyed kérdés: milyen állapotban vagy?

– Meglepően jól vagyok, köszönöm. Tavaly a 12 órás futás után napokig fájt itt-ott a testem, ellenben most kisebb fáradtság van rajtam, de nem vészes. Ezen a hétvégén már kisebb kocogást tervezek, aztán vissza a megszokott forgatókönyvhöz. Futás… ha kell hajnali ötös keléssel…

XII. NN UltraBalaton

Összesített:
1, Andrzej Wereszczak 23:08:09
2, Bognár Ákos 24:07:01
3, Pawel Kudlak 24:22:02
4, Borbás Tibor Szabolcs 24:26:30

24, Horváth Péter 29:08:54
38, Bazsó Tibor 29:53:32
65, Szilágyi Gyula 31:51:12

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!