A videóbíróval kapcsolatban megoszlanak a vélemények a labdarúgó világbajnokság során. A nagy tornán idén debütáló VAR rendszer a játékvezetők munkáját hivatott segíteni, de csupán segíteni és nem döntést hozni helyettük. 

Reklamálásból nem volt hiány a hétfői összecsapáson. Fotó: AFP/Getty Images

A temérdek kamera természetesen minden szituációról egyértelmű képet adhat a sípmesternek, akinek a kérdéses eseteket lehetősége van visszanézni, azonban ez időt igényel, ráadásul – mint azt hétfőn is láthattuk – még így is születhetnek hibás döntések.

Az már megszokássá vált a vb-n, hogy minden mérkőzés 6-7 perces hosszabbításokkal ér véget, azonban új rekordot is sikerült megdönteni már most a nagy tornák történetében, hisz soha ennyi büntetőt nem rúgtak még világbajnokságon, mint az idein, ráadásul még a csoportkör sem ért véget.

Az eddigi rekord 18 megítélt tizenegyes volt (még 2002-ből), azonban a hétfői Irán – Portugália meccsen befújt (és végül kimaradt) büntető volt a 19. ezen a vb-n, majd rögtön követte a 20. is, hisz a hajrában Irán is kapott egy erősen véleményes büntetőt, ráadásul videózás után.

Ronaldo nem tudott gólt szerezni a harmadik csoportmeccsen. Fotó: AFP

A videós technika használata nem garancia a jó döntésre, hisz Enrique Caceres játékvezető két ízben is – véleményünk szerint – rossz ítéletet hozott, az első ilyen, hogy nem állította ki Cristiano Ronaldot a 83. percben egy ütésért, sőt ami még érthetetlenebbé tette az esetet, hogy sárga lapot mutatott fel a portugálok sztárjának, ami semmilyen esetben sem következhetett volna be. Az esetnél vagy piros lapnak, vagy semminek kellett volna következnie, ám nem így döntött a paraguayi sípmester.

A második hiba pedig a már említett Iránnak megítélt tizenegyes, hisz a lefelejt labda úgy találta el Cedric Soares kezét, hogy ő a levegőbe ugorva próbált szintén fejjel a labdához érni, így a kezével kénytelen volt lendíteni.

Nordin Amrabat (az irániak játékosa) nem rejtette véka alá a véleményét a videóbíróval kapcsolatban, nem túl irodalmi kifejezése magyarra fordítva talán lósz*rként értelmezhető a legszebben. Reakciója talán Ronaldo ütésének, valamint egy meg nem adott büntetőnek szól, amikor William Carvalho egyértelműen lerántott egy iránit a tizenhatoson belül.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!