Történtek már meglepetések ezen a világbajnokságon bőven, hisz Németország csoportbeli búcsúja, vagy éppen Spanyolország bukása a házigazda ellen is ebbe a kategóriába tartozik. 

Nem volt egyszerű a belgáknak. Fotó: Japan Times

A tegnapi nap folyamán azonban azt a Belgiumot is megérintette a kiesés szele, akikről kevesen gondoltuk volna, hogy megszenvedhetnek Japán ellen a nyolcaddöntőben.

A találkozó elején már sejteni lehetett, hogy nem lesz sétagalopp a belgák számára ez a mérkőzés, hisz az ázsiaiak rögtön egy lövéssel indítottak, amely nem sokkal kerülte el Courtois kapuját.

Az első játékrészben itt is, ott is alakultak ki lehetőségek, de gól nem született, így meglepő módon egy kiegyenlített félidő után 0:0-ra állt az állás féltávnál.

A második etap elején aztán jött a bombameglepetés, Shibasaki indításánál óriásit hibázott a belga védelem, főként Jan Verthonghen, akinek a lába mellett elcsusszant a labda, amely az ex-Hertha BSC játékos, Genki Haraguchi elé került, aki kissé bizonytalanul vállalkozott lövésre, de a játékszer így is utat talált a hálóba.

Ha ez nem lett volna elég, 4 perccel később Kagawa kevergetett a belga tizenhatos előterében, majd Inuihoz passzolt aki mintegy 20 méterről kilőtte a kapu jobb sarkát, szenzációs lövést eresztett meg a Japánok 14-es számú játékosa.

Érezhető volt, hogy Roberto Martíneznek bele kell nyúlnia a csapatába, hisz nem működött tökéletesen a 3-4-3-as felállás, ezért Mertenst és Carrascot, helyükre pedig Fellainit és Nacer Chadlit küldte be jó érzékkel.

A szépítő gólból még nem vették ki a részüket a cserék, a 69. percben Verthonghen javította hibáját az első gólnál, és remekül fejelte át Kawashima felett a hosszú tekeredő labdát.

A 74. percben aztán érkezett Marouane Fellaini, aki szokásához híven megnyerte fejpárbaját, és körülbelül öt méterről befejelte az egyenlítő gólt a Japán kapuba.

A játékvezető a lejáró 90 perc mellé további 4 perc ráadást rendelt el, amelyben akár Japán is megszerezhette volna a továbbjutást érő találatot, ám Honda kígyózóan érkező lövését Courtois nagy bravúrral szögletre tolta.

Az AC Milanban is megforduló futballistának egyébként is specialitása az ilyen szabadrúgások elvégzése, vb-n is szerzett már gólt a különösen csapódó lövésének köszönhetően.

Az utolsó percben harcolta ki a továbbjutást Belgium. Fotó: Bleacher Reports

Amikor már mindenki azt hitte, hogy ismét csak hosszabbításban dől majd el, hogy ki jut be a legjobb 8 közé, akkor érkezett egy belga kontra, amelyet Kevin de Bruyne vezetett, aki remekül vette észre a jobb szélen felfutó Meuniert. A fiatal játékos remekül tette középre a labdát, ám a legszebb megmozdulást Romelu Lukaku hajtotta végre, azzal, hogy nemes egyszerűséggel tovább engedte lábai között a labdát, amely így a hosszún érkező Chadli elé került, akinek nem volt nehéz dolga 5 méterről, és góljával megnyerte a találkozót Belgium számára.

Ha nyögvenyelősen is, de hatalmas comebacket produkálva Belgium csapata jutott be a következő körben, ahol Brazíliával mérkőznek majd, a mai nap pedig kialakul a legjobb 8 teljes mezőnye, hisz 16 órától Svédország – Svájc, 20 órától pedig Kolumbia – Anglia mérkőzéseket rendeznek.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!