Alig három negyedig tartott a Fülöp-szigetek – Ausztrália férfi kosárlabda mérkőzés, amely világbajnoki-selejtező volt. A több jelenlegi és egykori NBA-játékosokkal felálló ausztrálok esélyeshez méltó módon játszottak és vezettek, egészen a mérkőzés harmadik negyedének közepéig. Akkor elszakadt a cérna a kosarasoknál.

Egy véleményes fault miatt lökéssel, majd ütéssel törlesztettek a játékosok. Az óriási csetepatét követően nagyon lassan csillapodtak a kedélyek, ráadásul a játékvezetők nem voltak könnyű helyzetben. Hosszas tanakodás után 4 ausztrál és 9 filippínó kosarast állítottak ki a sípmesterek. Így meglepő módon 3 az 5 ellen folytatódott a meccs.

A faultproblémák miatt ez később 2 az 5, majd 1 az 5 ellenre módosult, így a mérkőzést le kellett fújni. A találkozót az ausztrálok 89-53-ra nyerték meg, de a FIBA már vizsgálja a történteket és meglebegtették, hogy komoly eltiltásokra számíthatnak azok, akik főszerepet vállaltak a balhéban. Köztük volt az egykori és jelenlegi NBA-s kosarasok, Thon Maker és Andray Blatche is.

Az ausztrál szövetség is szinte azonnal reagált egy közleményben, amelyben kihangsúlyozták, hogy nagyon sajnálják a történteket és azt, amilyen szerepet vállaltak ebben. Fontosnak tartják, hogy ilyen hozzáállással nem szabadna sportolni. Továbbá elnézést kértek a szurkolóktól és várják az ítéletet, a büntetést.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!