Vasárnap került sor a szerenkénti finálékra a glasgow-i tornász kontinensviadalon, ahol magyar, sőt szombathelyi indulóért is szoríthattunk. Ott volt a mezőnyben Dévai Boglárka, a Szombathelyi Sportiskola versenyzője. A szőnyeg mellett pedig a sikeredző Rácz Gábor, aki már az ugrások előtt mentálisan is felkészítette tanítványát.

Már a selejtezőben és a csapatversenyen is érződött Dévai Boglárkán, hogy remek formában van. Nem véletlenül jutott elsőként a skóciai torna Európa-bajnokság döntőjébe. Elsőként léphetett a szerhez és bár rendkívül nehéz ugrásokat választott, az ítészek magasabb összpontszámmal jutalmazták kísérleteit, mint tették ezt a selejtező során.

Bár Boglárka elégedetlen volt teljesítményével szemmel láthatóan, amit a kisebb rontásoknak lehet tulajdonítani. Ugyanakkor nemcsak a szombathelyi tornász volt ideges, hanem a mezőny többi indulója is. Akadt aki a biztos, de egyszerűbb ugrásokat választották, így érthetően elmaradtak a dobogó közeléből. Angelina Melnyikovát megelőzve végzett Bogi az első helyen és szerzett 20 év után női tornász aranyérmet

Dévai Boglárka kísérletei:
Első ugrása: 14.633 (egy tized levonás kilépésért)
Második ugrása: 14.349 (három tized levonás, mert két lábbal érkezett a vonalon kívülre)

“Kiléptem, ezért mínusz négytizeddel indultam. Az első ugrásom után annak is örültem, hogy nem estem el. Azt hittem, a dobogó sem lesz meg, mert tudtam, hogy többen is azonos szinten vannak velem, de szerencsére néhány ellenfelem is hibázott” – nyilatkozta a döntő után a tornász.
Hozzátette, félve utazott Glasgow-ba, mert a hazai versenyei nem sikerültek jól a közelmúltban. Mivel elsőként kellett bemutatnia gyakorlatát, két ugrása után várakozással telt számára az idő, amit nehezen viselt.
“Rettenetesen izgultam, nagyon rosszul voltam, azt hittem, kihullik a hajam. Még mindig nem hiszem el, hogy húsz év után újra sikerült aranyérmet nyerni” – mondta boldogan a szombathelyi sportoló.
Draskóczy Imre szövetségi kapitány úgy fogalmazott, csodálatos eredmény született, és ha ezeket az ugrásait Dévai tovább csiszolja, akkor az októberi, dohai világbajnokságon is jól szerepelhet.
“Mindkettőben volt egy-egy kisebb rontás – az egyiknél kiment a síkból, a másiknál ki is lépett -, de szerencsére olyan magas a kiinduló pontszáma, hogy ezeket még elbírta. Az utolsó pillanatig izgultunk, hogy a többiek hogyan fognak szerepelni” – idézte fel az edző.
A magyarok a csapatverseny szombati döntőjében nyolcadikok lettek. A juniorcsapat a kilencedik, Bácskay Csenge ugrásban, Székely Zója pedig felemáskorláton a hatodik helyen végzett.
Skócia multisport Európa-bajnokságnak ad otthont: a tornán kívül az evezés, a vizes sportágak, a golf, a triatlon és a kerékpár kontinensviadalát is megrendezik Glasgow-ban és környékén.
A férfi tornászok jövő csütörtöktől vasárnapig az SSE Hydro arénában szerepelnek.

Eredmény, nők, ugrás:
Európa-bajnok:
————-
Dévai Boglárka 14,349 pont
2. Angelina Melnyikova (Oroszország) 14,233
3. Denisa Golgota (Románia) 14,166

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!