Alig 18 éves, a nyáron érettségizett, majd nyert ugráson Európa-bajnokságot Dévai Boglárka. A mindig kedves és mosolygós tornászt és felkészítőit néhány napja köszöntötte a város vezetése. A kötetlen beszélgetés után lehetőségünk nyílt interjút készíteni a kontinens legjobbjával.

A Szombathelyi Sportiskola tornászával nem először beszélgettem, mégis most fordult elő velem, hogy talán jobban izgultam az interjúalanynál. Hogy éreztessem az olvasóval a miértjét: Dévai Bogi előtt közel 20 éve szerezett magyar női versenyző aranyérmet ugrásban (Varga Adrienn 1998). Tehát a legutóbbi elsőséget akkor szereztük, amikor a legfrissebb Eb-érmesünk még meg sem született.

Ennek a sikernek azért volt már előszele, hiszen tavaly harmadik lettél Romániában. Mennyiben volt másabb a két verseny?

– Minden szempontból és nem csak az éremre kell gondolni. Teljesen más volt a rendezés és a visszajelzések alapján úgy érzem, hogy sokkal többen követték az idei versenyt. Bár több hete volt már az Európa-bajnokság mégis még szoknom kell a gondolatot, hogy aranyérmes lettem. Persze igyekszem tudatosítani és továbbra is két lábban járok a Földön.

Hogy viseled ezt a fajta felhajtást, ami körülvesz?

– Érettségi után nagyon felgyorsultak az események, hiszen a verseny nagyon közeli időpontban volt. Azóta rendszeresen gratulálnak és próbálok eleget tenni a felkéréseknek, ami nem egyszerű, hiszen ugyanúgy dolgozom, készülök a következő megmérettetésre. Az viszont nagyon jól esik, amikor megállítanak az emberek, gratulálnak vagy közös képet szeretnének készíteni velem.

A bevezetőben utaltam rá, hogy a legutóbbi aranyérmünket akkor nyerte Varga Adrienn, amikor még meg sem születtél. Tudatosan készültél arra, hogy egyszer Te legyél a legjobb?

– Ez inkább menet közben alakult így. Amikor gyerekként elkezdesz sportolni, akkor annak öröméért csinálod. Az eredménykényszer vagy a kötelesség legkisebb terhe nélkül veszed kézbe a szert, vagy rúgod a labdát. Kislányként nem gondoltam bele, hogy hova lehet eljutni a tornán belül. Aztán amikor beléptem a felnőttek mezőnyébe, akkor tudatosult, hogy ezekkel az akadályokkal meg kell tudnom birkózni. Nagyon örülök, hogy sikerült egy újabb csúcsot megmásznom.

Nem lehetett egyszerű, hiszen sok lemondással járt ez az út!

– Valóban és ha azt mondom sok mindent feladtam azért, hogy eddig eljussak, akkor nem túlzok. Jelen állás szerint a sport élvez prioritást. Nem bánok egyébként semmit, hiszen átgondolva hoztam egy döntést. Mindaz, amiről most le kellett mondanom egy magasabb célt szolgál. Amik kimaradtak az életemből később bepótolhatom, ugyanakkor 40 évesen már nem nyerhetnék aranyérmet a tornasportban.

Hogy töltődik fel egy Európa-bajnok?

– Nagyon kevés a szabadidőm, köszönhetően annak, hogy a versenyszezon közepén vagyunk. Leginkább edzőimmel készülünk a következő megmérettetésre. Ha van rá mód, akkor ott vagyok a Haladás hazai mérkőzéseken, ott teljesen ki tudok kapcsolni.

Mikor és hol láthatnak legközelebb téged?

– Idén még több verseny vár rám. A legfontosabb az október végi-november eleji világbajnokság. Emellett lesz országos bajnoki és világkupa megmérettetés is. A szombathelyi közönség is láthat majd szeptember 21-23. között. A világkupa magyarországi állomásának a vasi megyeszékhely ad otthont. Ezt követően Franciaország következik. Majd jöhet a dohai világbajnokság.

Honlapunkon megjelenő kiemelt tartalmakat a Vasi Korall Kft. támogatja!